Antonel Orbeanu lucrează singur 167 ha de teren - Revista Ferma
6 minute de citit

Antonel Orbeanu lucrează singur 167 ha de teren

Antonel Orbeanu este un om sincer, recunoaşte că „nu are cele mai grozave terenuri” (sunt amplasate undeva spre munte, pe un sol pietros, slabe din punct de vedere al fertilităţii) şi nici nu este „un mare «meseriaş» în cultura de rapiţă!”

 

Antonel Orbeanu

Cerealele păioase de toamnă au probleme cu densitatea

De aceea, nici nu s-a încumetat să semene rapiţă de toamnă. „Am pus 97 hectare de cereale păioase – grâu, orz şi triticale -, iar diferenţa o însămânţez în această primăvară cu porumb şi floarea-soarelui”, ne-a declarat cultivatorul tulcean.

Antonel Orbeanu nu este prea mulţumit de semănăturile de toamnă. Dă vina pe vremea nefavorabilă, capricioasă. “Am avut o toamnă atipică, cel puţin în zona noastră. Culturile sunt slabe, nu au răsărit aşa cum trebuie, sunt probleme cu densitatea. Au fost multe boabe «păcălite» de ploile mici căzute prin luna octombrie. Au fost cam trei-patru litri pe mp, seminţele au dat să răsară de sub brazdă, după care au murit în lipsa apei”, a explicat Antonel Orbeanu.

 

„Am lucrat ca la carte!”

Fermierul a făcut tot ce a depins de el la înfiinţarea şi fertilizarea culturilor. „Am lucrat ca la carte: arat, pregătit sol, semănat, fertilizat. Am asigurat nutriţia plantelor în toamnă cu îngrăşământ chimic complex NPK 18:46:0 în cantitate de 180 kg/ha. Experimental, pe o solă de 25 de hectare, am folosit un produs nou de la Timac, un fertilizant-minune, acum aştept să văd rezultatele. La desprimăvărare, în martie, îndată ce va permite vremea şi starea câmpului, voi administra încă 150 kg de azot la hectar pe întreaga suprafaţă ocupată cu cereale păioase”, a susţinut cultivatorul.

Antonel Orbeanu ne spune cu bucurie că lucrează singur tot pământul, se urcă pe toate utilajele pe care le are în fermă. Ar mai putea să ia teren în arendă, dar în zonă nu sunt tractorişti.

 

Trei sferturi din genetica de grâu folosită e românească

Soiurile Glosa şi Izvor i-au oferit agricultorului tulcean satisfacţie şi producţii pe terenurile pietroase şi sărăcăcioase din jurul Munţilor Măcinului. Cea mai bună recoltă obţinută la grâu a fost de peste 6.000 kg la hectar, cu soiul Izvor. Se înţelege, la neirigat. Însă, anul trecut a fost… dezastru! Un sezon agricol atipic, cu secetă pedologică prelungită. Fratele său, Ştefan, a intrat cu combina în lan pe 18 iunie, adică foarte devreme. De regulă, la acea dată, într-un an normal, treierau orzul. A recoltat undeva la 2.200 kg la hectar.

La culturile de primăvară, producţiile constante – de peste 7.000 kg de porumb la hectar cu hibrizi de la Monsanto şi Pioneer şi de 3.600 kg/ha la floarea-soarelui cu sămânţa hibridă P64LE99 de la Pioneer – au devenit aproape ceva normal.

 

Ferma de capre întregeşte profitul

În afară de pământ, fermierul din Măcin este şi un împătimit crescător de animale. Deţine o fermă de capre cu un efectiv de 600 de capete, situată la poalele Munţilor Măcin. „Suntem la patra generaţie de crescători. Străbunicul Vaghele a început undeva înainte de Al Doilea Război Mondial, bunicul Iacob Orbeanu a crescut oi şi capre, tata la fel, iar eu duc tradiţia mai departe. Am închiriat o suprafaţă de 58 de hectare de izlaz de la Primăria Măcin. Sigur, nu-mi ajunge, dar mă descurc. Nu am ce face, dar mulţumim şi pentru acest teren!”, a precizat tulceanul.

Cu laptele muls la două zile umple un tanc de răcire cu capacitatea de o tonă şi aşteaptă maşina procesatorului să vină şi să preia materia primă. Lucrează cu Olympus, fabrica de produse lactate de la Braşov. A semnat contract pentru preţul de 1,6 lei pe litru. Ştie că este „slăbuţ, dar fiind singurul care achiziţionează laptele, iar în zonă nu mai sunt alte oferte”, nu are de ales.

 

Ferma de capre_b

 

În curând, o măcelărie

La stână de mare ajutor este soţia sa – Veronica Orbeanu. Se pricepe de minune să facă brânză bună, apreciată de locuitorii Măcinului. Săptămânal, vizitează clienţii fideli pentru a le oferi brânză de capră la preţul de 20 lei kilogramul. Este mare cererea şi abia dacă mai face faţă solicitărilor! Saivanul se află în faţa carierei de piatră din apropierea Măcinului, pe păşunea concesionată. “Nu doresc să măresc efectivul de capre, lipsa de personal e cea mai mare problemă. Intenţionez ca în viitorul foarte apropiat să mă dotez cu un punct de sacrificare, o mică măcelărie, să pot vinde la piaţă carnea de capră. Toate utilajele le voi cumpăra din banii mei”, ne-a dezvăluit Antonel Orbeanu câteva dintre planurile sale de viitor.

În zilele următoare vizitei mele începeau fătările. Antonel Orbeanu aştepta să mai aibă încă vreo 500 de iezi. Are destul nutreţ pentru hrana animalelor în fermă: şi baloţi mari de lucernă, şi porumb boabe.

 Antonel Orbeanu_b

Antonel Orbeanu: „Pentru mine, creşterea animalelor e un stil de viaţă; nu-i o afacere. Este virus pe care-l am în sânge şi nu mai scap de el. Sunt adeptul fermei de familie mixte, cu o mie de animale şi trei sute de hectare. Suntem trei fraţi şi aş vrea să muncim toţi aici. Nu e bine să aştepţi subvenţia ca să poţi plăti datoriile”.

O AFACERE DE FAMILIE PROSPERA

Antonel Orbeanu a început afacerea de familie propriu-zisă în urmă cu aproape şapte ani, dar a fost implicat în business de mic copil. Încă din primii ani de la Revoluţie, părinţii s-au apucat să ţină capre. La un moment dat ajunsese la circa 1.000 de animale. “În 2012, tatăl meu a plecat la cele sfinte şi a trebuit să preiau din mers afacerea. Am plecat cu un capital de lucru de 20.000 de euro, bani împrumutaţi. Tot în acel an am luat în arendă primele hectare de pământ, opt la număr”, a precizat fermierul.

De la an la an, Antonel Orbeanu şi-a extins suprafaţa de teren lucrat. Profitul a fost reinvestit în maşini şi utilaje agricole, fără să acceseze programe cu fonduri europene. Acum, în fermă are trei tractoare, o combină (pe care o mai conduce şi fratele său, Ştefan, care-l ajută numai în campaniile de recoltat şi atunci când poate), utilaje de prelucrarea solului şi alte echipamente absolut necesare.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 3/230 (ediţia 15-28 februarie 2019)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →