„Introducerea controlului oficial al performanțelor productive (COP) reprezintă un pas hotărâtor pentru viitorul creșterii taurinelor de carne; practic, se pun bazele selecției, ameliorării raselor de vite exploatate în România”, spune directorul executiv al Asociației Angus-Ro, Traian Atanasiu.
Angus în rasă pură
Asociația crescătorilor de taurine preponderent din rasa pentru carne Aberdeen Angus a fost înființată în urmă cu doi ani, în județul Suceava, sub îndrumarea medicului veterinar dr. Vasile Pachițanu, un nume greu în creșterea bovinelor din România, și la inițiativa unui grup de fermieri inimoși, care astăzi se mândresc cu faptul că dețin cea mai mare fermă de taurine Angus în rasă pură. Ferma se află în comuna Baia, lângă Fălticeni, și aparține vicepreședintelui Asociației Angus-Ro, tânărul fermier Mihai Vlas, care crește în stabulație liberă peste 150 exemplare Aberdeen Angus în rasă curată.
La începutul lunii mai 2014, organizația a căpătat un alt motiv de mândrie, respectiv acreditarea de către ANARZ pentru efectuarea serviciului de determinare a calității genetice a raselor de animale la specia taurine.
„Este un succes așteptat de multă vreme de către membrii asociației și reprezintă un pas hotărâtor în privința ameliorării raselor de taurine crescute în România. Noi dispunem de un mare avantaj, avându-l alături pe cel mai bun specialist din țara noastră, domnul doctor Vasile Pachițanu, și avem gânduri mari de aici înainte. Dorim să realizăm acest control al calității genetice a animalelor strict sub îndrumarea domnului doctor Pachițanu; de asemenea, dorim să facem testare genomică, embriotranfer. Poate că i s-ar părea cuiva un vis îndepărtat, un lucru chiar nebunesc, dar suntem convinși că numai având vise îndrăznețe poți realiza ceva în viață”, spune Traian Atanasiu.
COP-ul, cheia de acces în grupul profesioniștilor
Proprietarii de animale care fac controlul calității genetice a raselor de taurine la asociație, devin automat membrii ai Angus-Ro, beneficiind de întreg suportul tehnic pentru îmbunătățirea activității și a performanțelor economice. Directorul executiv al Asociației Angus-Ro, Traian Atanasiu, sublinia faptul că deși organizația deține cu puțin peste 20 de membri, răspândiți la nivel național și cu un efectiv total de aproximativ 1200 capete (1000 exemplare Angus și 200 exemplare Charolaise), această structură este puternică și reprezentativă pentru că include oameni care respectă anumite standarde, condiția performanței fiind esențială în activitatea membrilor săi.
Cine dorește performanță, cu siguranță va apela la controlul oficial și va putea face parte din grupul profesioniștilor care nu sunt interesați să fie neapărat cât mai mulți, ci cât mai buni. „Câteva aspecte practice sunt esențiale din acest moment, al obținerii acreditării pentru efectuarea de către Asociația Angus-Ro, a controlului oficial al performanțelor de producție, respectiv informarea crescătorilor cu privire la drepturile și obligațiile ce le revin prin această acțiune, respectarea graficului de control aprobat de ANARZ, colaborarea foarte strânsă cu fermierii care se înscriu în acest control al calității genetice a animalelor, pentru că trebuie să completeze la zi evidențele primare din fermă și să transmită notificările.
Desigur că aceia care vor realiza controlul sunt oameni care caută performanța și, devenind membri ai asociației, vor afla mai ușor drumul către reușită, pentru că vor putea beneficia de suportul nostru tehnic pentru creșterea performanțelor în producție și chiar pentru sporirea veniturilor. Avem, în acest sens, elaborate de către specialiști tehnologii de creștere la care au acces toți membrii asociației, respectiv tehnologii ultraspecializate care țin seama, de exemplu, de condițiile concrete de cazare, de furajare, de resursele de care dispune fermierul ș.a.m.d.
Reprezentarea membrilor în relația cu achizitorii
În același timp, cum cel mai mare hop în calea profitului este valorificarea, aici suportul dat de asociație se bazează și pe colaborarea cu anumiți parteneri elvețieni ai asociației. „Sunt aceiași parteneri care ne-au consiliat și în privința achiziționării materialului genetic. Acum, Asociația Angus-Ro se află în discuții și negocieri cu partea elvețiană, inclusiv pentru desfacerea producției obținute, atât pentru sacrificare, cât și pentru reproducție.
O precizare importantă se impune, pentru cititorii dumneavoastră interesați, și anume faptul că, spre deosebire de alte asociații, de exemplu din Franța, SUA și chiar Elveția, Angus-Ro nu se implică în comerțul propriu-zis, ci doar în consiliere și reprezentare. Toate contractele de desfacere se realizează exclusiv prin societățile, entitățile juridice ale fermierilor, fără intermediari. Dar apartenența la asociație reprezintă o garanție a calității, luată mult în considerare de către beneficiari și de aceea ținem mult ca standardele impuse să fie strict respectate. Aici este secretul nostru, cine nu respectă standardele de creștere, nu poate intra sau rămâne în această asociație, pentru că, repet, pe noi ne interesează calitatea în primul rând”, spune Atanasiu.
Reguli stricte de bune practici
Traian Atanasiu ne-a dat ca exemplu câteva dintre rigorile în ceea ce privește modul de creștere a animalelor din rasa Angus: exploatare pe pășune, animalele nu trebuie să fie contenționate permanent, ci doar în momente speciale, cum ar fi efectuarea tratamentelor, a individualizării, a anumitor acțiuni sanitar-veterinare – acestea fiind puținele situații în care este permisă legarea animalelor.
Tot în setul de reguli obligatorii de bună practică se prevede clar că este interzisă folosirea stimulatoarelor electrice, gen bastoane electrice, pistoale electrice etc. În plus, vițeii trebuie să sugă minim 7 luni, ceea ce fermierii membri în Asociația Angus-Ro respectă cu strictețe, desigur și pentru că își permit, dispunând de suficiente suprafețe de teren.
Primele rezultate publice, la finele lui 2014
Chiar dacă îndeplinirea regulilor minime de bune practici în creșterea taurinelor din rasele pentru carne reprezintă un criteriu nu tocmai ușor de realizat, avantajele apartenenței la o structură asociativă se pare ca au convins, iar astăzi există suficiente argumente pentru a previziona o dezvoltare constantă a Asociației Angus-Ro.
Se are în vedere atât dimensiunea activității organizației, a ofertelor de servicii, în expansiune odată cu acreditarea pentru controlul oficial al performanțelor de producție pentru specia taurine, cât și structura asociației, consolidată tot mai mult prin noii înscriși, fermieri din Moldova, Muntenia, dar și din Banat.
„Credem că până la finalul anului 2014, atunci când vom trage linia după încă un an de activitate, vom avea peste 50 de membri, cu un efectiv total de aproximativ 3000 de capete. Acest lucru pe noi ne mulțumește și ne propunem să rămânem consecvenți ideii că adunăm în organizație membri conștienți de ideea că putem fi performanți, dacă suntem serioși și dacă muncim în mod profesionist, respectând regulile de bună practică. Ambițiile cele mai mari pentru anul acesta sunt de a lucra foarte bine în domeniul în care tocmai am fost acreditați, chiar dacă este o activitate costisitoare, și de a ieși cu rezultate concrete, până la finalul lui 2014. Vrem ca rezultatele pe care le vom obține să fie atât raportate la Registrul Genealogic condus de ANARZ, cât și cuprinse în lucrări științifice coordonate de către dl dr Vasile Pachițeanu și prezentate în țară, și nu numai, spre a arăta că și România înseamnă ceva în acest domeniu”, a încheiat directorul executiv Angus-Ro, Traian Atanasiu.
Petronela COTEA MIHAI
Redactor Radio România Iași
„ANGUS DE BUCOVINA”
Investiția într-o fermă de taurine Angus reprezintă o afacere bună, pare a fi concluzia în urma prezentării pachetului suport oferit de Asociația Angus.Ro, pachet prin care se susține atât producția, cât și valorificarea, inclusiv la export.
În plus, potrivit directorului executiv al asociației, Traian Atanasiu, brandul Angus de Bucovina rămâne ținta principală a Asociației Angus-Ro, țintă care poate fi atinsă numai prin asigurarea unei producții constante și sigure, precum și a unei calități înalte, pornind de la o bază sănătoasă, adică exemplare de taurine valoroase exploatate cu respectarea regulilor de bunăstare a animalelor.
ELVEȚIENII PUN BAZELE UNEI FILIERE DE BOVINE PENTRU CARNE ÎN ROMÂNIA
Fundația elevețiană InTERRA i-a propus Ministerului Român al Agriculturii un parteneriat pentru a implementa în România un sistem de exploatare integrală în domeniul creșterii vacilor de carne. Producția și comercializarea, în sectorul vacilor pentru carne, în special din rasa Aberdeen Angus, începând cu formarea fermierilor și asistența oferită în cadrul exploatației până la desfacerea cărnii sub o marcă de calitate certificată, reprezintă direcții prioritare de acțiune în cadrul programului Romanian Prairie Beef. Obiectivul principal al proiectului este crearea a maxim opt centre regionale de competență prin care să se înființeze 10.000 – 30.000 de ferme familiale în România. Primele centre pilot se vor constitui în zona Moldovei, unul la Vaslui și altul la Suceava, demersurile de evaluare a resurselor și de identificare a locațiilor pentru ferme fiind deja începute. Despre toate acestea citiți în numărul viitor al revistei.