ANCHETĂ FERMA. „Pajiştea” fără subvenţii - un episod din Las Fierbinţi - Revista Ferma
4 minute de citit

ANCHETĂ FERMA. „Pajiştea” fără subvenţii – un episod din Las Fierbinţi

Timp de patru ani, Asociaţia nu a depus cerere de subvenţie la APIA, renunţând să mai încaseze, undeva la 1,4 miliarde lei vechi!
Explicaţia o dă ing. Constantin Florian, liderul Asociaţiei cu 140 de membri: „Cu 70 de animale nu poţi să mai pretinzi banii pentru 161 ha, nu se acoperă întreaga suprafaţă, ci doar o treime. Apoi, doi ani la rând APIA a respins dosarul pentru subvenţii. Trebuia o dovadă de la medic că animalele stau împreună, în sistem asociativ, iar veterinarul a refuzat!”, a explicat Constantin Florian. Şi atunci, cum acelaşi medic veterinar a eliberat adeverinţă doi ani la rând când în Fierbinţi bovinele au fost întotdeauna cazate la proprietari?! Nu miroase a… „Ptiu, drace!”

MOTIVE cel puţin ciudate pentru care Asociaţia NU CERE subvenţia la APIA! Adevărul e că nu mai sunt suficiente vaci pentru a asigura încărcătura le hectar!
Mai mulţi deţinători de ovine, membri şi nemembri ai Asociaţiei, au solicitat suprafaţe pentru păşunatul animalelor. Ce şi-au zis ei: Dacă Asociaţia nu ia banii, atunci să solicităm teren individual şi să primim subvenţia. Însă cererile lor s-au lovit de un refuz categoric.  
„Noi, crescătorii de animale, considerăm că avem dreptul să concesionăm o parte din păşune. Asociaţia „Pajiştea” nu mai are 300 de vaci ca la început, acum numărul animalelor nu acoperă încărcătura pe suprafaţă. Nu e normal ca să se dea bani de la APIA şi să nu fie luaţi. Conducerea asociaţiei a afirmat că are bani suficienţi pentru a întreţine păşunea şi nu mai este nevoie să ceară subvenţii de la APIA!”, ne-a declarat Oana Matei, o fermieră inimoasă, liderul celor nemulţumiţi.     
În faţa acestei situaţii, şefii crescătorilor par ceva mai concilianţi, temporizând lucrurile a la Trahanache: „Aveţi puţintică rădbare!”   
„Eu şi membrii Consiliului director al Asociaţiei le-am spus: «Măi băieţi, aveţi răbdare să semănăm păşunea; dacă aveţi dreptul, o să primiţi şi voi teren. Personal vă ajut să desfiinţăm asociaţia, dacă se va hotări, dar în anumite condiţii, nu cum vreţi voi să luaţi banii să-i folosiţi în scop personal»”, ne-a declarat Constantin Florian.  
Chestiunea este că nu se vrea „desfiinţarea asociaţiei” Ci aşa cum afirma Oana Matei  „să rămână suprafaţa proporţională cu numărul animalelor existente, iar restul să fie concesionată, iar banii de la APIA să fie folosiţi, exclusiv, pentru îmbunătăţirea islazului!”
     
Banii sunt oriunde, numai în păşune NU!
În luna februarie 2020, Stancu Rodica, Dobre Ştefan, Matei Mihai-Andrei, Matei Adi-Florian şi Vasile Vasile au cerut Primăriei Fierbinţi-Târg concesionarea unor suprafeţe din islaz.  Răspunsul a fost negativ pe motiv că există asocierea Primăriei cu Asociaţia, iar aceasta îşi menţine dreptul de folosinţă asupra păşunii. Scopul asocierii îl explică Constantin Florian „ca membrii să nu plătească taxă de păşunat!?”
Este halucinant! Primăria s-a asociat cu crescătorii ca aceştia să nu mai vireze la bugetul local o anumită sumă de bani!
Întrebarea este dacă păşunea este îngrijită? Aş! Imaginile sunt destul de convingătoare: gunoaie, scaieţi, mărăcini!

Continuarea în Revista Ferma, ediţia 15-30 aprilie 2020

pasune fierbinti 2_b

pasune fierbinti 1_b

 

––––

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

  Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

  CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →