“Apoi s-a continuat avansul către fermieri, cu un procent ceva mai mare, deşi trebuia să se dea mai repede. O altă realizare excelentă este analiza SWOT în vederea întocmirii PNS 2021-2027. Dar depinde dacă se obţin concluziile cele mai bune ca să putem merge mai departe”, a precizat Valeriu Tabără.
4 ABORDĂRI GREŞITE
Liderul ASAS a trecut în revistă câteva dintre abordările greşite în politica agrară românească:
- modul dezastruos în care se tratează Pesta Porcină Africană (PPA);
- dependenţa de importul de produse agroalimentare;
- se accentuează această diferenţă mare sau ruptură între sectorul vegetal şi cel zootehnic, ceea ce ne creează mari probleme de stabilitate şi dezvoltare economică, iscând un aşa-zis conflict între fermierii mari şi mici;
- nu există definită o strategie de viitor cu obiective clare. „Primul lucru este să ştii ce ai de făcut în 2021, pentru că noi nu avem o strategie cu obiective clare, aşteptăm să ni le dea alţii. Apoi, aşezarea unor programe şi măsuri care să ne ducă la limitarea soldului negativ comercial pe produse agroalimentare. Valoarea globală a producţiei agricole româneşti e nepermis de mică: o treime din valoarea maximă spre care ar trebui să tindem. Şi, desigur, o piaţă dezordonată, în care pierdem enorm”, a punctat Valeriu Tabără.