„Fermierii români merg pe cultura porumbului, pentru că este o tehnologie cunoscută şi verificată, iar dintre plantele furajere, cam 80 la sută merg pe lucernă şi pe borceaguri, deci amestecuri de măzăriche.
Noi nu putem spune că ar trebui să folosim numai amestecuri sau numai siloz sau numai lucernă, ci este vorba despre a echilibra o dietă, de a o face pe gustul animalului, de a complementa partea de energie cu partea de calorie, să încercăm să oferim animalului un meniu cât se poate de echilibrat”, afirmă Mihai Puskas, administrator al firmei Everde, care comercializează în România o gamă largă de produse destinate înfiinţării, conservării şi refacerii pajiştilor şi păşunilor produse de compania daneză DLF-Trifolium, sub denumirea de ForageMax.
Amestecurile furajere ForageMax produse de DLF-Trifolium şi vândute fermierilor români de Everde reprezintă rezultatul a numeroşi ani de experienţă, ce includ deopotrivă testări oficiale şi agricultură practică. Principalele specii din componenţa amestecurilor ForageMax, reprezentate întotdeauna de cele mai noi soiuri din selecţia DLF-Trifolium, sunt raigrasul hibrid, raigrasul peren şi festuloliumul combinat cu trifoi roşu sau alb.
Pentru a asigura rezistenţă la stres şi o durabilitate maximă, unele amestecuri sunt susţinute de timoftică (Phleum Pratensis), golomăţ (Dactylis Glomerata), păiuş de livezi (Festuca Pratensis) şi păiuş înalt (Festuca Arundinacea).
De ce aleg fermierii amestecurile furajere?
„Noi, fermierii români, cunoaştem foarte bine tehnologia porumbului siloz, dar în domeniul înfiinţării şi exploatării pajiştilor semănate mai avem încă de învăţat. Porumbul are rolul lui, dar trebuie să venim şi cu aceste amestecuri, pentru că oferă un furaj mai echilibrat”, este de părere Mircea Ciurea, fermier crescător de vaci de lapte din jud. Cluj, care colaborează cu firma Everde pentru înfiinţarea unui lot demonstrativ cu amestecuri furajere ForageMax pe un teren care îi aparţine.
Chiar dacă fermierii români merg în prezent mai mult pe lucernă şi amestecuri de lucernă cu golomăţ în furajarea animalelor, Mircea Ciurea crede că aceştia ar trebui să introducă şi ei amestecurile cu graminee, cu lolium tertraploid sau festulolium folosite foarte mult de fermierii din vestul Europei, care obţin astfel laptele la preţuri de cost mult mai mici decât cei din România: „Am văzut în Austria, în Germania, fermierii folosesc foarte mult în furajarea animalelor amestecuri de graminee şi leguminoase, pentru că acest furaj oferă o calitate incomparabil mai bună faţă de porumbul siloz în ceea ce priveşte raportul energie-proteină, are un preţ de cost mai redus şi se regăseşte în producţii mult mai mari la animale”.
Iar ceea ce fermierul român a văzut în statele din vestul Europei este confirmat şi de directorul departamentului de management al producţiei şi pieţei în cadrul DLF-Trifolium, Mogens Toft Jensen: „În Europa de Vest, folosim aproape numai amestecuri furajere.
Testările recente din Franţa au demonstrat că se obţin recolte mai ridicate din amestecurile de ierburi furajere şi trifoi decât atunci când se utilizează un singur tip de cultură. E ca o competiţie între diversele tipuri de ierburi din amestec, unde fiecare componentă încearcă să iasă la suprafaţă şi să producă cât mai mult”.
Pentru producerea unui furaj de o înaltă calitate, fiecare tip de amestec din gama ForageMax cuprinde 4-6 specii diferite, toate alese în funcţie de utilizarea prevăzută a terenului. Ca şi destinaţii de utilizare, gama ForageMax cuprinde amestecuri furajere pentru cosit – CutMax, amestecuri pentru păşunat – GrazeMax, amestecuri pentru cosit şi păşunat – VersaMax, precum şi un amestec special pentru supraînsămânţarea pajiştilor – GrassMax.
CutMax – pentru cosit
Ideale acolo unde se doreşte o calitate superioară şi recolte bogate, amestecurile furajere pentru cosit CutMax au în componenţă trifoi roşu, ce asigură producţii mari, golomăţ, festulolium, raigras peren, tetraploid interemediar şi timoftică şi sunt disponibile în cinci variante, dintre care două, cele mai noi, conţin şi lucernă (Alfalfa, Medicago Sativa), plantă furajeră recunoscută pentru aportul alimentar sporit, valoarea nutritivă, dar şi pentru rezistenţa la condiţii minime de îngrijire şi rezistenţa deosebită mai ales la condiţii de climă caldă şi uscată.
CutMax Original, cu golomăţ, este un amestec furajer ideal pentru 2-4 coase (pentru siloz) pe an, atunci când calitatea furajelor este esenţială, fiind recomandat în cadrul unui sistem de rotaţie ce necesită reînnoire o dată la 2-4 ani.
În versiunea CutMax Digest, golomăţul a fost înlocuit cu festulolium, ce are o digerabilitate foarte mare şi un conţinut ridicat de zahăr, asigurând, astfel, o calitate nutritivă superioară şi producţii mai mari de lapte.
Ambele amestecuri – CutMax Original şi CutMax Digest – pot fi folosite atât în regiunile reci şi temperate, cât şi în zonele calde şi uscate.
CutMax – Clover Protein este un amestec de conservare pe termen scurt, în care mai mult de jumătate sunt seminţe de trifoi roşu, iar restul de festulolium. Amestecul rezultat este extrem de productiv, putând da o cantitate mare de furaje, cu un conţinut bogat de proteine.
În acelaşi timp, pot fi făcute economii atât la azotul necesar pentru cultură, cât şi la concentratul pentru animale. CutMax – Clover Protein este conceput pentru regiunile temperate şi reci, iar calitatea sa se vede cel mai bine într-un sistem de 3-4 coase anuale.
CutMax – Alfa Protein este un amestec de conservare pe termen lung, ce are în compoziţie un procent mare de leguminoase. Combinaţia de trifoi roşu şi lucernă asigură un conţinut bogat de proteine pe hectar, iar faptul că ambele specii au rădăcini pivotante adânci asigură rezistenţă plantelor în condiţii de secetă. Seminţele selecţionate pentru acest amestec sunt varietăţi cu o excelentă toleranţă la temperaturi scăzute, ceea ce recomandă CutMax Alfa Protein pentru regiunile temperate şi reci, într-un sistem de 3 coase pe an, pentru producţia de siloz sau fân.
Un frate al amestecului CutMax – Alfa Protein, dar creat special pentru regiuni calde şi secetoase, CutMax – Alfa Protein -Hot&Dry păstrează aceleaşi calităţi productive, dar combină lucerna cu varietăţi de iarbă cu toleranţă mare la căldură şi secetă, fiind ideal în astfel de condiţii, într-un sistem de 3 coase pe an, pentru producţia de siloz sau fân.
GrazeMax – pentru păşunat
Special pentru păşunatul vitelor foarte productive, amestecul GrazeMax a fost conceput pentru crescătorii de animale profesionişti şi are la bază trifoi alb şi varietăţi de raigras peren rezistente la ger. Ambele versiuni disponibile, GrazeMax „Non Extreme Conditions” – pentru regiuni cu condiţii non-extreme şi GrazeMax „Hot & Dry” – pentru regiuni calde şi secetoase, dau producţii mari şi constante în timpul verii şi pot să producă, în condiţii adecvate, o cantitate mare de ierburi foarte hrănitoare pentru rumegătoare, cu o calitate excepţională pentru producţia de lapte.
Adecvat condiţiilor mai puţin extreme, GrazeMax „Non-Extreme Conditions” are în componenţă 5% trifoi alb cu frunze mici, 10% trifoi alb cu frunze medii/mari, 40% raigras peren, tetraploid intermediar, varietatea 1 şi 45% raigras peren, tetraploid intermediar, varietatea 2, fiind folosite cele mai rezistente la ger varietăţi de raigras.
Pentru rezultate optime, GrazeMax trebuie reînnoit la fiecare 2-3 ani şi se recomandă aplicarea de azot după fiecare perioadă de păşunat, fiind necesare până la 200 kg de azot/ha, în funcţie de conţinutul de trifoi.
Creat special pentru zonele calde şi secetoase, GrazeMax Hot&Dry (Cald şi secetos) are la bază varietăţi palatabile şi digestibile de păiuş înalt, combinând 10% trifoi alb cu frunze medii/ mari, 70% păiuş înalt şi 20% raigras peren.
VersaMax – pentru cosit şi păşunat
Ideal pentru alternarea cositului cu păşunatul şi destinat păşunilor permanente cu productivitate foarte mare şi de o calitate superioară, VersaMax este un amestec multifuncţional, disponibil în două versiuni: VersaMax Original (Cold&Temperate) – pentru regiuni reci şi temperate, are în compoziţie 7% trifoi alb de talie mică, 10% trifoi alb de talie medie/mare, 7% firuţă, 11% păiuş de livadă, 11% timoftică, 27% raigras peren, tetraploid intermediar, varietatea 1 şi 27% raigras peren, tetraploid intermediar, varietatea 2 şi VersaMax Hot&Dry – pentru regiuni calde şi secetoase, în a cărui compoziţie intră 10% trifoi roşu, 5% trifoi alb de talie medie/mare, 40% raigras hibrid, 20% golomăţ şi 25% păiuş înalt.
Amestecurile furajere VersaMax pot fi folosite în diferite condiţii climaterice, într-un sol normal. Cantitatea de azot recomandată pentru culturile folosite ca păşuni este de maxim 200 kg/ha, în funcţie de conţinutul de trifoi, iar pentru culturile destinate conservării, de 250-300 kg/ha.
Pentru păşunat intens şi conservare în toate condiţiile, amestecul ideal este VersaMax-Robust (fostul CoverMax), un amestec foarte rezistent, folosit mai ales în condiţii de stres. Acesta a fost conceput îndeosebi pentru culturile permanente, dar este foarte potrivit şi pentru una sau două coase timpurii. VersaMax-Robust are în componenţă varietăţi ce îmbină calităţi precum capacitatea de a acoperi o suprafaţă mare, rezistenţa la ger, toleranţa la secetă şi productivitate deosebită. Acest amestec furajer este ideal atât pentru păşunatul vacilor, dar şi al oilor şi al cailor.
VersaMax are un gust preferat de către animale şi oferă, în acelaşi timp, şi fibrele necesare în hrana acestora.
Supraînsămânţarea pajiştilor cu GrassMax
În primii 2-3 ani de utilizare, productivitatea unei pajişti sau a unei păşuni scade cu 20-25%. Deşi aproape complet necunoscută fermierilor din ţara noastră, cea mai rapidă, uşoară, ieftină şi eficientă soluţie pentru menţinerea productivităţii unei pajişti este supraînsămânţarea, metodă care nu creează decalaje de producţie şi care este şi cea mai eficientă pentru a împiedica invazia buruienilor în pajiştile deschise.
Având în compoziţie 30% festulolium de tip raigras, 20% raigras hibrid şi 50% raigras peren, intermediar tetraploid, GrassMax este un amestec special creat de DLF-Trifolium pentru supraînsămânţarea pajiştilor, care a demonstrat, în testări oficiale efectuate de compania daneză în Marea Britanie, producţii cu până la 30% mai mari pe o cultură de 4 ani supraînsămânţată cu acest amestec.
Toate varietăţile din amestecul GrassMax au seminţe grele şi o germinare rapidă, ceea ce permite creşterea acestora printre plantele deja existente pe pajişte.
GrassMax este disponibil şi cu iSeed, o inovaţie a DLF-Trifolium, ce face ca fiecare sămânţă să fie învelită într-o cantitate suficientă de azot şi fosfor, astfel încât planta are asigurat cel mai bun start posibil, şi care permite, totodată, reducerea cantităţii de îngrăşământ aplicate după însămânţare.
FESTULOLIUM – O SPECIALITATE A DLF-TRIFOLIUM
Festulolium este o specialitate a DLF-Trifolium, un hibrid ce combină calitatea ridicată a raigrasului cu rezistenţa la stres a păiuşului. Cele câteva varietăţi remarcabile de festulolium create de DLF-Trifolium pot fi împărţite în două categorii principale:
• de tip raigras – hibrid rezultat din raigras italian (Lolium Multiflorum) cu păiuş de livezi (Festuca Pratensis) sau păiuş înalt (Festuca Arundinacea): are acelaşi aspect ca şi raigrasul, dar prezintă o rezistenţă mai bună.
• de tip păiuş înalt (Festuca Arundinacea) – hibrid rezultat din raigras italian (Lolium Multiflorum) cu păiuş înalt (Festuca Arundinacea). Are acelaşi aspect ca şi păiuşul înalt , dar are rezistentenţă la stres, productivitate şi calitate mai ridicate.
LOTURI DEMONSTRATIVE CU FORAGEMAX
Fermierii din toată ţara care doresc să colaboreze pentru înfiinţarea unor loturi demonstrative cultivate cu amestecurile furajere din gama ForageMax pe propriile terenuri sunt rugaţi să contacteze reprezentanţii companiei Everde la tel. 0752.240.197 – dr. ing. Sebastian Toth, sau la adresa de e-mail: sebastian@everde.com. Sămânţa pentru înfiinţarea loturilor demonstrative este oferită GRATUIT!