Invenţia a fost pentru prima dată făcută publică în paginile revistei ACS Biomaterials Science & Engineering, unde s-a vorbit despre o folie specială pe bază de zahăr care ar avea întrebuinţări în industria de ambalaje şi prelucrare a alimentelor pentru prevenirea bolilor provocate de alimente.
Potrivit echipei de cercetători de la Universitatea McMaster din Hamilton, condusă de profesorul Carlos Filipe, aceşti viruşi bacteriofagi pot fi păstraţi în ambalajele alimentare timp de până la trei luni fără a avea vreun efect negativ asupra produselor. În mod specific, aceşti viruşi acţionează eliminând anumite tulpini de germeni, spre deosebire de clasicele antibiotice, care elimină toate bacteriile.
Bacteriofagii se găsesc în mod natural pe fructe şi legume şi nu afectează mirosul, gustul, siguranţa sau aspectul alimentelor. Datorită acestor caracteristici, profesorul Filipe şi echipa sa au decis să studieze oportunitatea utilizării acestor mâncători de bacterii pentru a promova siguranţa alimentelor prin integrarea lor în ambalaje.