ALERTĂ! Se înregistrează zbor intens de Ostrinia nubilalis, generația a II-a și Helicoverpa armigera, generația a III-a! - Revista Ferma
5 minute de citit

ALERTĂ! Se înregistrează zbor intens de Ostrinia nubilalis, generația a II-a și Helicoverpa armigera, generația a III-a!

ddefbdd4 25fc c77c b795 38b83b8b9408 ALERTĂ! Se înregistrează zbor intens de Ostrinia nubilalis, generația a II-a și Helicoverpa armigera, generația a III-a!

ALERTA se adresează fermierilor care au culturile verzi de porumb (stadiul de mătăsit, formare și întărirea bobului) precum și fermierilor care cultivă porumb în cultură succesivă.

f93c4fef 8428 0c7c 84a9 60daf92333c8 ALERTĂ! Se înregistrează zbor intens de Ostrinia nubilalis, generația a II-a și Helicoverpa armigera, generația a III-a!

În urma activității de monitorizare a dăunătorilor Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera din cultura de porumb, desfășurată în cadrul programului Arc™ farm intelligence, sezonul de monitorizare 2024, vă informăm următoarele:

ATENȚIE! În ultimele zile s-a înregistrat maximul de zbor al fluturilor de Ostrinia nubilalis generația a II-a în anumite puncte de monitorizare din regiunile Oltenia, Muntenia, Banat și Crișana.

Comparativ cu anii trecuți, din cauza temperaturilor ridicate din această vară, se constată că generația a II-a s-a dezvoltat într-un ritm mai accelerat, cu aproximativ 2 – 3 săptămâni mai repede decât în alți ani, atunci când suma de grade zilnice cumulate de 1400 a fost atinsă în cea de-a treia decadă a lunii august.

ATENȚIE! În anumite puncte de monitorizare din zonele Olteniei, Moldovei și Dobrogei s-a înregistrat maximul de zbor al adulților de Helicoverpa armigera din generația a III-a, iar în regiunile Muntenia, Banat și Crișana, dăunătorul prezintă zbor intens și capturile de fluturi-adulți de Helicoverpa armigera sunt în creștere.

Condițiile climatice ale acestei veri au favorizat apariția celei de-a III-a generații de Helicoverpa armigera, cu aproximativ 2-3 săptămâni mai rapid decât în alți ani și în condițiile de menținere a temperaturilor crescute în următoarele săptămâni, este posibil să se dezvolte și a patra generație.

Pe lângă culturile de porumb, alte culturi predispuse la atacul dăunătorului Helicoverpa armigera în această perioadă sunt: floarea soarelui – cultură succesivă, soia, cânepa și tomatele.

9afb36b1 628e f7e2 7ff6 f5b09f88d8fd ALERTĂ! Se înregistrează zbor intens de Ostrinia nubilalis, generația a II-a și Helicoverpa armigera, generația a III-a!
Sursă foto: fmcagro.ro, Otilia Cotuna, atac Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera

Având în vedere condițiile climatice prognozate pentru perioada următoare, cât și stadiul de dezvoltare al plantelor de porumb, recomandăm aplicarea unui tratament cu insecticidul CORAGEN® în următoarele 3 – 5 zile pentru controlul populațiilor de Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera. Ambii dăunători pot fi prezenți simultan în cultura de porumb, iar insecticidul CORAGEN® este foarte eficient pentru controlul celor doi dăunători.

d5a6d1a6 aa11 c32f c539 aa57718ba289 ALERTĂ! Se înregistrează zbor intens de Ostrinia nubilalis, generația a II-a și Helicoverpa armigera, generația a III-a!
Grafic: Capturi medii zilnice Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera în perioada 14 iulie – 1 august 2024 în zona Olteniei / Sursa foto: FMC – Aplicația Arc™ farm intelligence
Screenshot 2024 08 07 160551 ALERTĂ! Se înregistrează zbor intens de Ostrinia nubilalis, generația a II-a și Helicoverpa armigera, generația a III-a!
Sursa foto: FMC – Aplicația Arc™ farm intelligence

Aflați mai multe informații despre presiunea de atac a dăunătorilor din zona dumneavoastră, cu aplicația Arc™ farm intelligence!

Urmăriți online, în timp real, capturile dăunătorilor Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera în cultura de porumb cu ajutorul aplicației digitale  Arc™ farm intelligence și luați cele mai potrivite decizii pentru ferma dumneavoastră:

  • Estimări precise privind perioada în care se va atinge pragul economic de dăunare al celor doi dăunători, astfel că veți aplica tratamentul la momentul oportun, înainte ca presiunea dăunătorilor să provoace pagube însemnate sau să devină dificil de controlat.
  • Primiți alerte de tratament în momentul în care se înregistrează zbor intens al dăunătorului.
  • Eficientizați costurile cu tratamentele fitosanitare în culturile dumneavoastră, obținând astfel producții mai mari și de calitate superioară.
fe64314a ed1a 6745 426b b8144c3d8733 ALERTĂ! Se înregistrează zbor intens de Ostrinia nubilalis, generația a II-a și Helicoverpa armigera, generația a III-a!
Sursa foto: FMC Agro România

Recomandările FMC pentru combaterea chimică a Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera

f4acd9c8 1b6f 98f0 0e97 47a16f3a0620 ALERTĂ! Se înregistrează zbor intens de Ostrinia nubilalis, generația a II-a și Helicoverpa armigera, generația a III-a!

Insecticidul sistemic CORAGEN®:
➖  Combate dăunătorii în toate stadiile de dezvoltare: ouă, larve și adulți.
➖  Este eficient și la temperaturile ridicate din timpul verii de până la 33-34°C.
➖  Rezistă la spălare, dacă precipitațiile survin la mai mult de 2 ore după tratament.
➖ Este selectiv și protejează entomofauna utilă, refăcând echilibrul natural dintre prădători și paraziții dăunătorului.
➖  Momentul optim de aplicare este de la depunerea pontei până în primele două zile de la eclozare (larve neonate).
Datorită activității ovi-larvicide excelente, CORAGEN® previne pătrunderea larvelor în tulpină sau în știuletele de porumb și reduce pagubele cantitative și calitative determinate de atacul celor doi dăunători în culturile de porumb.
Insecticidul CORAGEN® poate fi achiziționat din rețeaua națională de distribuție autorizată. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați reprezentantul local al FMC România sau să accesați site-ul companiei: fmcagro.ro.
ebebbb08 aafc 9049 a75a fabfc5b463ec ALERTĂ! Se înregistrează zbor intens de Ostrinia nubilalis, generația a II-a și Helicoverpa armigera, generația a III-a!
––––––––––––––––
Aceste informații sunt cu titlu informativ, iar pentru aplicarea corectă a tratamentelor vă rugăm să efectuați un control fitosanitar culturilor dumneavoastră, pentru a determina prezența adulților, a pontei depuse sau a larvelor eclozate și, ulterior, efectuați tratamentele necesare.
Utilizați produsele de protecția plantelor în siguranță și cu responsabilitate. Când aplicați produse pentru protecția plantelor, urmați întotdeauna instrucțiunile menționate pe etichetă.
Articol scris de FMC Agro Operational Romania SRL

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →