Alegeţi cultura protejată - Revista Ferma
7 minute de citit

Alegeţi cultura protejată

haygrove1 m Alegeţi cultura protejată

Schimbările climatice din ultimii ani dau tot mai multă bătaie de cap agricultorilor.  Cultivatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei de legume şi fructe au simţit, în mod dureros, aceste schimbări.

Temperaturile scăzute după o perioadă în care mercurul termometrelor a urcat până la 20-25ºC, seceta din lunile aprilie-mai, urmată de ploi torenţiale şi grindină în perioadele de recoltare, au produs un mare gol financiar în buzunarele horticultorilor.

Ca şi cum toate acestea nu ar fi fost de ajuns, pieţele din România au fost invadate de legume, fructe şi flori importate din Turcia, Italia, Spania, Polonia, Olanda şi chiar din Ungaria. În aceste ţări, datorită politicilor agrare aplicate de mulţi ani, s-a dezvoltat puternic sistemul de solarii agricole.

 

Avantajele solariilor

Pornind de la aceste premise, dezvoltarea unui sector performant de producere a legumelor şi fructelor în sistem protejat a devenit o necesitate.
Prin investiţia în solarii cultivatorii beneficiază de mai multe avantaje;

Protecţia împotriva factorilor de mediu. După cum se ştie, plantele au nevoie de anumite condiţii de temperatură, umiditate, factori, pe care îi controlăm foarte bine în solarii.

În toată lumea şi tot mai frecvent şi în România se pune problema reducerii cantităţilor de pesticide utilizate în procesul de producţie. Prin utilizarea solariilor, scade presiunea unor factori patogeni, de exemplu Botrytis-ul, care este un factor dominant în deteriorarea calităţii şi cantităţii producţiei. De asemenea, nu trebuie să uităm insecticidele, care vor fi mai rar folosite în cazul culturilor protejate.

Creşterea producţiei, atât cantitativ cât şi calitativ. Un studiu efectuat de firma Haygrove Ltd din Marea Britanie, care are culturi protejate pe o suprafaţă de 120 ha, arată că la căpşuni, de exemplu, s-a obţinut un spor de calitate de 15% şi un spor de producţie de 12%, iar pentru tomate, datele statistice arată mult mai bine.

Timpurietatea. Orice fermier îşi doreşte să vândă produse la un preţ ridicat. Cine este primul pe piaţă stabileşte preţul şi până când cei ce cultivă în câmp vor apărea cu primele produse, cultivatorii care produc în solarii vor avea deja un profit substanţial. Prin utilizarea solariilor produse de Haygrove ltd din Marea Britanie, se poate asigura o timpurietate de până la 21 de zile.

Protecţia culturilor în toamnă. Cu toţii vrem să folosim cât mai intensiv terenul de care dispunem. Acest lucru nu se poate realiza decât prin acoperirea culturilor cu solarii, asigurând în acest mod extinderea sezonului de cultură.

Program garantat pentru tratamente. Cu toţii ne-am confruntat cu perioade ploioase, când a trebuit să sărim peste un tratament sau două, fapt care în mod cert ne-a diminuat atât cantitatea, cât şi calitatea producţiei.

Un program garantat de recoltare. Câţi dintre noi nu s-au confruntat cu situaţia în care a trebuit să spunem clientului „Ne pare rău, dar astăzi plouă, nu putem recolta. Vă rugăm să reveniţi”. În mod cert, clientul nostru va încerca să-şi găsească alt furnizor, iar şansa de a nu reveni la noi este destul de mare. În plus, pentru că în următorii ani producţia va creşte, vom fi nevoiţi să lucrăm cu supermarketurile. Credeţi că ei vor accepta scuze pentru nelivrarea produselor la timp? În mod cert, nu.

 

Solariile Haygrove vs serele clasice

Am încercat să aduc în atenţia dumneavoastră câteva elemente care diferenţiază modul de producere pe suprafeţe protejate faţă de cele în câmp, precum şi avantajele nete ale solariilor.

În continuare, aş dori să subliniez câteva beneficii care decurg din utilizarea solariilor, faţă de serele clasice:

Ventilaţie mai bună decât în sere. Sistemul de solarii Haygrove este astfel conceput încât să se poată ventila lateral prin ridicarea foliei, mergând până la dezvelirea totală a solarului.

Mutabile de pe o parcelă pe alta. Solariile Haygrove nu necesită fixarea suporţilor arcelor de cerc în beton. Fiind înşurubate în pământ până la o adâncime de 0,70 m, au o rigiditate foarte mare, dar pot fi şi uşor de mutat, prin deşurubare.

Nu necesită nivelarea terenului, ceea ce ne permite să facem economii la pregătirea terenului.
Uşor şi rapid de construit. Nu avem nevoie de specialişti care să ne facă documentaţia sau să fie prezenţi tot timpul la fermă atunci când construim solariile Haygrove. Manualul de instrucţiuni şi un DVD de 30 de minute în care se arată cum trebuie realizată construcţia, vor însoţi factura de achiziţie a unui astfel de produs.

Sunt mult, mult mai ieftine decât serele. Un studiu realizat de specialiştii de la Haygrove, a arătat că în două sau trei sezoane de producţie, în funcţie de cultură, se amortizează investiţia în solariile Haygrove prin obţinerea unui profit suplimentar, datorat în primul rând preţului ridicat în perioada de timpurietate, dar şi extinderii sezonului în toamnă, sporului de calitate şi cantitate.

Investiţii minime, beneficii maxime. Trebuie să amintim aici faptul că putem să adaptăm – cu o investiţie minimă în întărirea coamei solarului – soluţii simple pentru transportul materialelor în interiorul solarului, a sistemului de irigaţie prin aspersie sau a sistemului de aplicare a tratamentelor.

Un alt aspect important al solariilor Haygrove este acela ca ele pot fi dotate, la cererea fermierului, cu jgheaburi pentru colectarea apei. Acestea nu ridică foarte mult preţul pe metru pătrat de solar, dar ne oferă posibilitatea de a face economie la cheltuielile cu irigarea şi la economisirea rezervelor de apă din sol.

 

Modernizarea şi eficientizarea spaţiilor protejate

În ultimul timp, România a făcut paşi importanţi în modernizarea sistemului de producere a legumelor şi fructelor în ţara noastră. Prin includerea cheltuielilor cu achiziţionarea solariilor pe lista cheltuielilor eligibile în cadrul măsurii 121 – „Modernizarea exploataţiilor agricole”, se deschide portiţa finanţării unor proiecte de achiziţie a solariilor pe suprafeţe mari. Însă din cauza sistemului greoi de acordare a finanţării proiectelor din fondurile europene, în mod cert vor fi puţini agricultori care îşi vor lua inima în dinţi să le acceseze.

Pe de altă parte, în România, cele mai multe dintre exploataţiile protejate folosesc solarii din lemn, care prezintă mai multe dezavantaje: sunt greu şi costisitor de construit, dificil de utilizat, au rezistenţă mai redusă la furtuni, prezintă durabilitate scăzută în timp şi folosesc foarte mult material lemnos.

Iată de ce, dată fiind importanţa economică a acestui sector al agriculturii, aş propune adoptarea unui program naţional de înnoire a acestor structuri, prin care, pe baza unui proiect simplu, fermierul care doreşte să-şi modernizeze ferma să poată fi sprijinit cu o anumită sumă de bani.

Ar fi o reală oportunitate pentru fermieri să-şi modernizeze culturile iar pentru statul român să echilibreze balanţa comercială, prin eliminarea importurilor în sectorul legume – fructe. Mai mult, ar fi timpul ca România să exporte din nou legume şi fructe pentru piaţa internaţională.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →