4 minute de citit

AISR 10 ani în promovarea semințelor de calitate

De curând, AISR a aniversat zece ani de la înființarea sa. Deși nu întotdeauna activitatea asociației a fost foarte vocală și prea publică, organizația a reprezentat un sprijin puternic pentru producătorii de semințe și un serios partener de dialog pentru autoritățile din domeniu.

 Maria Cirja 02_b

Misiunea noastră este susținerea și promovarea creșterii gradului de cunoaștere în rândul fermierilor români, a utilizării semințelor certificate și promovarea rezultatelor cercetării privind noile tehnici genomice.
MARIA CÎRJĂ
Președinte AISR

 

UN DECENIU DE SUSŢINERE A CUNOAŞTERII

AISR avea, la finalul anul 2022, un număr de 10 membri: BAYER, Corteva, KWS, Lidea, Limagrain, MAS Seeds, Soufflet Agro Romania şi Syngenta, ca membri plini, dar şi doi membri asociați: Alta Seeds și RAGT Semințe. La ora când scriem, BASF România s-a alăturat Alianței.
Alina Mihai, directorul executiv al AISR, a vorbit despre principalele obiective pentru viitor: „Vom continua să facem un lobby permanent și campanii privind conștientizarea de către publicul larg privind noile tehnici genomice și urmărim îndeaproape apariția draftului legislativ în domeniu. Vom continua campaniile de conștientizare privind folosirea de semințe certificate, pentru că reprezintă în continuare o problemă. Totodată, ne exprimăm îngrijorarea privind noile prevederi din PNS, având în vedere că, din 2024, fermierii vor fi obligați să facă rotația culturilor, inclusiv la porumb sămânță – GAEC 7, iar industria semințelor va fi afectată. Profităm de acest prilej și vrem să anunțăm că industria este îngrijorată inclusiv cu privire la faptul că, în acest an, 10% din suprafață ar trebui dedicată culturilor fixatoare de azot și trebuie discutată disponibilitatea semințelor”.

eveniment aisr 2023_b

PRODUCŢIA DE SEMINŢE ADUCE ŞI PLUSVALOARE

Evenimentul a reprezentat un bun prilej de discuții între reprezentanți ai companiilor membre și fermierii producători de semințe.
La întâlnire au participat și Costin Telehuz, ministru secretar de stat în cadrul MADR, Valeriu Tabără și Aurel Badiu, reprezentanți ai ASAS, precum și alți actori din agribusiness. Cu toții au dorit să sublinieze, la rândul lor, importanța acestui sector, dar, mai ales, a necesității ca el să fie susținut puternic, pentru viitorul agriculturii românești. Căci producția de semințe nu reprezintă doar o condiție pentru sustenabilitate ci, în același timp, un sector care aduce plusvaloare pentru fermieri!
Importanța activității din România nu se manifestă doar în țară, ci și în numeroase alte state. România este un exportator net de semințe, foarte apreciat în unele zone.

 Francesca Minniti 0k_b

Asociațiile membre Euroseeds sunt de importanță strategică pentru a asigura alinierea și consistența pozițiilor. Ceea ce este discutat și prezentat instituțiilor UE de către secretariatul Euroseeds trebuie discutat și prezentat instituțiilor naționale ale statelor membre.
FRANCESCA MINNITI
Reprezentant Euroseeds

EUROSEEDS A FOST PREZENTĂ LA EVENIMENTUL AISR

AISR este afiliată și la EuroSeeds, Asociația europeană a producătorilor de semințe. Cu ocazia evenimentului, a fost anunțată intenția AISR de a se afilia și la CropLife Europe, una dintre cele mai puternice organizații din UE ale companiilor din agribusiness.
Vorbind despre activitatea internațională, Francesca Minniti – reprezentant Euroseeds, prezentă la eveniment, a precizat: “Politica de advocacy pe mai multe niveluri, de la Bruxelles în ţările membre, dar și din țările membre la Bruxelles, este fundamentală pentru a obține un impact pozitiv pentru industria noastră deoarece, ceea ce pledează Euroseeds la Bruxelles trebuie să aibă rezonanță la nivel naţional, căci acolo este implementată legislația Uniunii Europene”.

un articol de
ALEXANDRU GRIGORIEV

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →