AGROMETEO. Vezi cum va fi VREMEA în NOIEMBRIE 2017! - Revista Ferma
3 minute de citit

AGROMETEO. Vezi cum va fi VREMEA în NOIEMBRIE 2017!

Sub aspect pluviometric, cantităţile de apă se vor situa în general în limite normale în cea mai mare parte a ţării, precum şi local excedentare în regiunile centrale. Precipitaţiile prognozate vor fi sub formă de ploaie în aproape toată ţara, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), în special în zonele depresionare, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului.

Regimul termic mediu diurn al solului la adâncimea de 10 cm se va încadra în limite favorabile parcurgerii proceselor vegetative la culturile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă semănate în epoca optimă, îndeosebi în zonele de câmpie.

Starea solului
La data de 30 Noiembrie 2017, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-100 cm în cultura grâului de toamnă se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în aproape toată ţara. Conţinutul de umiditate din sol va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată şi puternică), în Dobrogea, precum şi pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, Muntenia şi Oltenia.

Caracteristici fenologice
Pe parcursul lunii noiembrie, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale culturilor de toamnă înfiinţate în epoca optimă vor evolua în general normal, în aproape toate regiunile agricole. De asemenea, în zonele depresionare din centrul şi nordul ţării, în zilele cele mai reci va fi posibilă stagnarea temporară a proceselor vegetative sau chiar declanşarea treptată a repausului biologic. Pe ansamblu, starea de vegetaţie a plantelor va fi bună şi medie, iar în semănăturile efectuate tardiv, uniformitatea şi vigurozitatea culturilor se va prezenta medie şi slabă, iar densitatea redusă.

Orzul şi grâul de toamnă semănate în perioada optimă vor parcurge formarea frunzei a treia şi înfrăţirea, iar la cerealierele înfiinţate în afara epocii optime va fi posibilă definitivarea fazei de germinare, continuându-se totodată, răsărirea şi apariţia frunzei a treia.
Funcţie de data semănatului, la rapiţă se va semnala predominant faza de înfrunzire, în majoritatea zonelor de cultură.
La viţa de vie va fi posibilă semnalarea stării de repaus biologic, iar la pomii fructiferi se va definitiva îngălbenirea şi căderea frunzelor în toate plantaţiile, speciile fiind în general bine adaptate la condiţiile de iernare.
În general, condiţiile agrometeorologice prognozate vor permite continuarea lucrărilor agricole în câmp (arături, întreţinerea plantaţiilor pomi-viticole, fertilizări, etc), cu excepţia zilelor cu precipitaţii.

Calendarul lucrărilor agricole:
• Verificarea vigurozităţii şi densităţii plantelor la culturile de toamnă semănate în epoca optimă;
• Finalizarea lucrărilor de eliberare a suprafeţelor agricole de resturile vegetale şi a arăturilor adânci de toamnă, pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
• Efectuarea lucrărilor de arat şi administrarea de tratamente fito-sanitare în plantaţiile pomicole şi viticole;
• Încorporarea gunoiului de grajd în câmp şi fertilizarea cu îngrăşăminte pe bază de fosfor şi potasiu.

Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →