În cele două zile, fermierii au beneficiat de prezenţa unei echipe de consultanţi danezi, care le-au prezentat cele mai noi soluţii implementate în industria agricolă din Danemarca, din aceeaşi perspectivă a sustenabilităţii.
Astfel, John Birger Pedersen, consultant pe probleme de cultură mare, a pregătit pentru fermierii români cursul Dezvoltare sustenabilă, producţia recoltei. Codul bunelor practici agricole şi de mediu. Din echipa daneză participantă la eveniment a făcut parte şi Hans Lundgaard Thyssen, consultant pe probleme de creşterea porcinelor.
“Conceptul de sustenabilitate cuprinde mai multe direcţii în ceea ce priveşte activitatea fermierului român. Prima ar fi preocuparea pentru o mai bună planificare, astfel încât activităţile să nu fie administrate în stare de criză. O alta ţine de maximizarea profitabilităţii la nivelul fermei în condiţii de utilizare optimă a resurselor existente”, a arătat în prima zi a conferinţei Gabriel Ionescu, coordonator consultanţă, AgroManager.
“O altă direcţie este respectul faţă de mediu, care presupune organizarea fermei şi a producţiei în armonie cu natura, pentru a menţiona numai câteva dintre aspectele legate de sustenabilitatea fermelor. Pe scurt, dezvoltarea durabilă reprezintă singura modalitate de a lucra în agricultura viitorului”, a mai spus Gabriel Ionescu.
Danemarca este una dintre ţările cele mai avansate din punctul de vedere al industriei agricole, la nivel european. 61% din teritoriul ţării, respectiv 2,6 milioane ha, este cultivat. Dimensiunea unei ferme medii este de 65 ha faţă de 21 în anul 1970. Danemarca exportă 7 milioane de porci vii anual, valoarea totală a exportului asigurat de fermierii acestei ţări ajungând la 14 miliarde de euro anual.
“Portretul robot al fermierul danez are următoarele caracteristici: este bine instruit şi participă regulat la activităţi educative; este membrul unei organizaţii agricole; îşi vinde şi îşi cumpără produsele prin intermediul cooperativelor; are puţină forţă de muncă tehnică angajată, în schimb colaborează strâns cu consultanţi”, a arătat John Birger Pedersen.
Desfăşurat sub sloganul “AgroManager – Dezvoltare şi performanţă în afaceri”, proiectul AgroManager este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 3 – „Creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi a întreprinderilor”, Domeniul major de intervenţie 3.1 – „Promovarea culturii antreprenoriale”.
AgroAdvice, iniţiatorul proiectului AgroManager, este prima companie privată specializată în servicii de consultanţă agricolă tehnică din România. Obiectivul acesteia constă în optimizarea producţiei agricole şi a activităţilor din ferme, ţinând cont de condiţiile de piaţă şi de specificul fiecăreia.
Serviciile oferite de AgroAdvice sunt orientate spre a conduce la creşterea profitabilităţii fermelor, producţii de calitate, cu un management eficient al costurilor, pornind de la aplicarea tehnologiilor moderne, planificarea activităţilor în ferme şi îmbunătăţirea tuturor proceselor care determină succesul în agribusiness.
Detalii pe: www.antreprenoragricol.ro şi www.fseromania.ro
Simona PODGOREANU
Reprezentant Legal
SC Agroadvice SRL
021.336.46.45
7 DIRECŢII PENTRU O AGRICULTURĂ SUSTENABILĂ
Gabriel Ionescu, coordonator consultanţă AgroManager, arată 7 din cele mai importante direcţii privind dezvoltarea durabilă a agriculturii româneşti:
1. O mai bună planificare, astfel încât activităţile să nu fie administrate în stare de criză (lipsa finanţării, lipsa unor tehnologii potrivite, lipsa logisticii sau multe alte situaţii critice).
2. Maximizarea profitabilităţii la nivelul fermei în condiţii de utilizare optimă a resurselor existente (financiare, materiale şi umane).
3. Respectul faţă de mediu. Organizarea fermei şi a producţiei în armonie cu natura, fără să o intoxicăm cu diverse chimicale, utilizate greşit sau abuziv, ori managementul defectuos al dejecţiilor animalelor.
4. Conservarea şi administrarea cu multă atenţie a apei din sol. Aproape tot timpul fermierii lucrează în condiţii de umiditate foarte scăzută în sol, astfel încât o tehnologie agricolă care conservă şi protejează evaporarea apei din sol aduce atât o producţie mărită, cât şi o economie importantă atât pentru fermă, cât şi pentru comunitatea de oameni învecinată.
5. Consolidarea terenurilor agricole şi lucrarea lor în mod eficient sunt elemente care duc la economii consistente atât de combustibil, cât şi de timp.
6. Îmbunătăţirea parcului de echipamente de mecanizare la nivelul fermei aduce nu numai o eficientizare a folosirii lor, dar şi reducerea consumului de combustibil şi a emisiilor de noxe.
7. Îmbunătăţirea nutriţiei la fermele de animale (atât calitativ, cât şi ca tehnologie) poate conduce atât la un spor calitativ şi cantitativ dar mai ales la o reducere a noxelor eliberate de animale.