Despre pașii către succes și noutățile ediției din acest an ne-a vorbit Corina Mareș (foto), Director General al DLG INTERMARKETING, organizatorul Expoziției AgriPlanta – RomAgroTec.
Ferma: AgriPlanta – RomAgroTec este un concept unic de expoziție agricolă, care are deja 3 ani de experiență. Pe ce s-a bazat începutul acestui eveniment de succes?
Corina Mareș: Da, AgriPlanta este un concept unic în România, un concept german, organizat în Germania o dată la doi ani, în diferite zone ale țării. Conceptul a fost adoptat și de colegii din Polonia și din Turcia, iar în momentul în care l-am preluat și în România, adaptat bineînțeles, am făcut în primul rând niște lucrări agricole de calitate. Aici, imediat ce terminăm cu târgul din anul în curs începem pregătirile pentru ediția următoare, pentru că lucrăm cu loturi demonstrative de culturi agricole și cu demonstrații în câmp, aspecte care necesită o atenție deosebită și activități succesive.
Ferma: Cum a fost ediția de anul trecut?
Corina Mareș: AgriPlanta-RomAgroTec din 2013 a fost un succes. Cifrele vorbesc de la sine: 150 de expozanți reprezentând mărci internaționale din 17 țări, în creștere cu 23% față de anul 2012. Am avut 24 de loturi demonstrative pentru principalele culturi agricole pe o suprafață cu 2.400 mp mai mare decât la ediția precedentă.
Anul acesta avem două loturi în plus pentru două firme de semințe și de pesticide care nu au mai fost la noi în expoziție. În 2013, la cele 12 demonstrații cu utilaje agricole, comentate de specialiști, au fost înscrise 37 de mașini (comparativ cu 24 de mașini în 2012) și au participat 10.450 vizitatori, în creștere cu 53% față de ediția din 2012.
Ferma: Fiind o expoziție în câmp, e clar că implică anumite riscuri… Care sunt problemele cu care vă confruntați în acest an pe partea de culturi și cum le faceți față?
Corina Mareș: Avem o suprafață de aproximativ 36 ha, cu tot cu cele 5 ha pe care le-am adăugat anul acesta. Din cele 36 ha, 4 ha sunt spații de parcare, iar circa 18 ha – aproape dublu față de edițiile precedente – ar putea fi alocate pentru demonstrații cu utilaje.
Ei bine, în parcelele cultivate ne luptăm adesea cu seceta și cu vântul care usucă solul. Am avut situații în care au căzut precipitații de 40 l/m2 și după o oră solul era uscat. Totul depinde de vreme: dacă plouă, este foarte greu să intri pe câmp, iar dacă nu plouă, nu este bine pentru plante. De trei ani încoace, se întâmplă ca tocmai în luna mai să plouă tare la Fundulea, ceea ce este foarte bine pentru culturi, pentru că se dezvoltă frumos, dar este mai greu pentru noi, cu logistica. Încercăm pe cât posibil să limităm efectele negative, dacă apar.
Am semănat în toamnă rapiță, grâu și orz. Am reușit să semănăm la timp, am avut și ploi, dar din păcate, foarte puțină zăpadă, ceea ce a afectat culturile. Am avut și probleme cu o invazie de rozătoare din cauza temperaturilor ridicate din toamnă, dar pe care am reușit să o combatem la timp.
Ferma: Cu ce veniți în întâmpinarea fermierilor pe partea de mecanizare agricolă?
Corina Mareș: La AgriPlanta ne bucurăm de o mare deschidere pentru partea de activități practice. Pe partea de demonstrații cu mașini și utilaje agricole, avem cele trei componente clasice: zona Tractor și tractorist (anul trecut, peste 180 de fermieri au testat tractoarele expuse aici), partea de protecția plantelor – acele demonstrații pentru verificarea stabilității brațelor mașinilor de erbicidat și segmentul de prelucrarea solului, care se va păstra în continuare. După cum știm, verificarea mașinilor de erbicidat va deveni obligatorie.
În fiecare an aducem la AgriPlanta, cu sprijinul Universității de {tiințe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, un stand de testare a echipamentelor, iar împreună cu autoritățile responsabile vom aborda acest sector mai în detaliu. Așadar, testarea mașinilor de erbicidat va fi una dintre principalele teme ale expoziției.
Ferma: Care sunt elementele de noutate ale ediției din acest an?
Corina Mareș: Principala noutate din acest an o reprezintă campania „Ia-ți invitația!” Vom introduce bilete de intrare, nu ca pe o sursă de creștere a veniturilor, ci pentru a-i determina pe fermieri să facă rost de invitații și să vină cu ele la târg, iar campania de marketing va fi cu acest mesaj: „Nu uita! Ia-ți invitația!”.
Încercăm, astfel, să atragem la târg oamenii direct interesați, fermierii specializați. Vor fi și premii pe baza invitațiilor. De asemenea, încă de anul trecut, cu o lună înainte de începerea târgului, trimitem catalogul AgriPlanta prin poștă, astfel încât fermierul, dacă nu era hotărât să vină la târg, să afle că poate găsi aici ceea ce caută.
Dacă și în 2014 reușim să atragem același număr de vizitatori ca și în 2013, vom fi foarte încântați, pentru că mergem pe ideea de calitate. Considerăm că nu doar numărul mare face o acțiune de calitate, ci mai ales oamenii care participă. Iar calitatea se traduce în final prin semnarea unor contracte, achiziționarea de utilaje și de inputuri aduse de expozanți.
Ferma: În mod sigur vor fi și manifestări conexe. Care ar fi acestea?
Corina Mareș: Da, avem AgriKids. Împreună cu partenerul pe care îl avem pe partea de divertisment, gândim niște proiecte pentru copii, niște parteneriate cu școli și/sau cu grădinițe. Am intrat de anul trecut în legătură cu Asociația Tinerilor Fermieri și vom încerca să realizăm ceva și în acest sens. De asemenea, vom încerca să colaborăm cu elevi de la școlile profesionale sau din licee agricole.
Ne dorim anul acesta, dacă și condițiile meteo sunt favorabile, să facem o demostrație privind recoltatul grâului. Tot ca element de noutate, sperăm să se concretizeze proiectul de a face, împreună cu un partener din Germania, demonstrații pentru producerea de peleți din paie. Aici intrăm puțin în zona energiilor regenerabile, încercând să arătăm că paiele se pot valorifica și altfel.
Ferma: Ce a adus în plus fuziunea celor două expoziții de renume din domeniul agricol, AgriPlanta și
RomAgroTec, prin parteneriatul DLG InterMarketing și APIMAR?
Corina Mareș: Noi am colaborat întotdeauna cu APIMAR și la celelalte evenimente pe care le organizăm.
Începând de anul trecut, această colaborare s-a concretizat în evenimentul pe care îl organizăm la Fundulea: AgriPlanta – RomAgroTec. În primul rând, este un plus de imagine și un ajutor, deosebit pentru că, dacă înainte se organizau două evenimente cu același profil la o distanță destul de mică din punct de vedere al spațiului și al timpului, în partea de Sud a țării, acum e doar unul, dar mai complet.
Practic, din dorința de a afla noutăți, fermierii erau oarecum forțați să meargă la ambele târguri, iar firmele erau în mare parte aceleași. Așadar, în primul rând este un plus pentru fermieri, pentru că găsesc totul în același loc. Expoziția având peste 30 de hectare cu branduri de renume, românești și străine, toate vor fi găsite în același loc.
De asemenea, a crescut și componenta de mecanizare. Spațiul este ocupat în proporție de 100%; înscrieri se mai pot face, dar pe suprafețe foarte mici. În mare parte, firmele își păstrează locurile tradiționale, dar s-au adăugat noi parteneriate, iar câțiva s-au grupat, cum ar fi Agrocomerț, Lemken, Amazone sau JCB cu NHR. Avem și câteva cazuri în care companiile și-au dublat suprafața de expunere.
Ferma: Nu mai e un secret, AgriPlanta vine și în vestul țării, ne puteți da mai multe detalii?
Corina Mareș: Într-adevăr, este vorba de conceptul de expoziție în câmp pe care noi l-am adus de trei ani de zile și pe care îl dezvoltăm și în partea de vest, dar adaptat, pentru că aici sunt alte condiții. Îl aducem în Banat în perioada 4-7 septembrie 2014, undeva în apropiere de Timișoara. Vor fi și aici demonstrații practice, loturi demonstrative…, practic va fi tiparul expoziției din Sud, dar adaptat la zona de Vest.
Aici ne vom axa în principal pe culturi de porumb și de floarea soarelui. Desigur, vom face demonstrații pentru prelucrarea solului, pentru protecția plantelor și, în funcție de vreme, și de recoltat porumb sau floarea soarelui. Ne-am gândit ca în 2014 să venim spre Vest, iar în 2015 să mergem spre Est, în Moldova. Așadar, planificăm expoziții în câmp în trei zone ale țării: Sud, Vest și Est, iar în centru rămâne Agraria.
Ferma: Ca o concluzie, cum se anunță anul 2014 din punct de vedere al calendarului expozițional agricol al DLG INTERMARKETING?
Corina Mareș: Noi suntem parte a unei companii internaționale, DLG (Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft – German Agricultural Society), cel mai mare organizator de evenimente agricole din lume. Colegii din Germania organizează în acest an EuroTier, unul dintre marile evenimente de zootehnie din lume, în perioada 11-14 noiembrie, la Hanovra. Pentru România avem pe agendă trei expoziții mari: Agraria – la final de aprilie, AgriPlanta – RomAgroTec – în iunie și AgriPlanta din Vest – în septembrie. Seci vom avea un program încărcat tot anul. Vă așteptăm să ne treceți pragul!