AgriPlanta a pășit cu dreptul în vestul țării - Revista Ferma
8 minute de citit

AgriPlanta a pășit cu dreptul în vestul țării

agriplanta11 m AgriPlanta a pășit cu dreptul în vestul țării

Niciodată prima ediție nu este ușoară; nici Agraria de acum 20 de ani și nici AgriPlanta – RomAgroTec de la Fundulea de acum patru ani nu au fost ușor de pus pe picioare. Anul acesta am acționat cu câteva metode suplimentare, am mers din poartă în poartă, lucru pe care l-am făcut și la Fundulea în primii doi ani. Eu zic că am făcut un prim pas ce poate fi un pas mare, cei 1400 de vizitatori care au venit până ieri, 6 septembrie (în penultima zi de expoziție – n.r.), demonstrează asta. Important este că au găsit aici ceea ce aveau nevoie pentru fermele lor, am înțeles de la câțiva expozanți că erau foarte mulțumiți, au reușit să vândă destul de mult, ceea ce este un lucru bun, practic succesul unei manifestări se măsoară în succesul pe care îl au expozanții și mulțumirea vizitatorilor”, ne-a declarat Corina Mareș, director general DLG InterMarketing – organizatorul AgriPlanta Vest.
În ceremonia de deschidere, Viorel Matei, președintele Camerei Agricole Timiș, a adresat organizatorilor cuvântul de bun venit din partea fermierilor bănățeni: „Dacă și guvernanții noștri ar realiza pentru noi cel puțin 20% din ceea ce faceți voi aici, într-adevăr am avea o agricultură performantă. Vă mulțumesc că ați realizat ceea ce visa Timișul de mult”.
AgriPlanta a avut în Banat și o componentă zootehnică, cu 12 standuri de ovine și bovine. Nu au lipsit activitățile dedicate copiilor, desfășurate zilnic la standul AgriKids.

Agritraining – cursuri dedicate fermierilor

AgriPlanta Vest a lansat programul AgriTraining. „Pentru că utilajele agricole sunt din ce în ce mai performante, au din ce în ce mai multă electronică, ne-am gândit să lansăm un program de instruire în parteneriat cu câteva dintre firmele expozante, la care să participe 20 de fermieri. Se pot înscrie fermele din zona de vest a țării, fermierii își pot înscrie inginerii, mecanizatorii sau copiii. Vom organiza apoi tragerea la sorți și vom face două grupe de câte zece persoane care să participe la cursul compus dintr-o parte teoretică, urmată de o parte practică, o specializare concretă la sediul firmelor care vor veni în sprijinul nostru”, a adăugat Corina Mareș.

AgriPlanta a pus agricultura în mișcare!
Timp de patru zile, pe câmpul de la Carani, județul Timiș, o adevărată flotă de mașini și utilaje agricole și-a dovedit puterea. Pe întreaga perioadă de desfășurare a primei ediții AgriPlanta Vest au avut loc demonstrații cu mașini și utilaje agricole moderne, prezentări comentate de Ovidiu Ranta, profesor la Univestitatea de {tiințe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. „Demonstrațiile au fost peste așteptările noastre, în special în zona de lucrările solului, unde am avut de-a face cu 11 agregate pentru demonstrații și alte două agregate în zona de tehnici moderne pentru protecția plantelor. Ideea de a le prezenta fermierilor și utilizatorilor mașinile în lucru este cât se poate de benefică, pentru că îi ajută să vadă exact ce face mașina respectivă în timpul lucrului, acolo unde a fost proiectată să lucreze, făcând mult mai accesibilă informația directă”, ne-a spus Ovidiu Ranta, specialist în mecanizarea agriculturii.

Verificarea mașinilor de stropit

Noutățile la AgriPlanta Vest s-au ținut lanț. Printre acestea s-au numărat și demonstrațiile de testare și de verificare a mașinilor de erbicidat. Frederic Billard de la firma AgriInovație SRL, specialist acreditat să facă astfel de testări pe teritoriul Franței, acolo unde în 2009 s-a introdus obligativitatea verificării mașinilor de stropit, a efectuat o testare a unei mașini de stropit purtată, realizată de grupul Maschio Gaspardo, cu rampă de 12 m și rezervor de 1.000 l.
De asemenea, standul HERBST TEST 1000 a fost utilizat pentru determinarea uniformității de distribuție la mașinile de erbicidat. Detaliile le aflați din ediția de octombrie a revistei Ferma.
În Zona „Tractor și tractorist”, o componentă preluată de la AgriPlanta – RomAgroTec, fermierii și-au testat abilitățile de conducere a tractorului.

Dovleacul câștigător
DLG Intermarketing a organizat în premieră concursul „Dovleacul Uriaș”! Participanții au fost provocați să expună la AgriPlanta cel mai mare dovleac obținut în gospodăria lor.  Norocos a fost Darius Dumitru Petruș, care a adus un dovleac turcesc – Cucurbita maxima – în greutate de 67 kg. „Am aflat de concurs de pe site-ul Agroinfo. Aveam deja dovleci în grădină, dar am decis să îi îngrijesc mai bine, ca să am șanse mai mari de câștig. Am aplicat doar gunoi de pasăre. Dovlecii îi cultivăm pentru plăcintă”, ne-a spus Darius Petruș. Tânărul în vârstă de 19 ani, student în primul an la Facultatea de Agronomie la USAMVB Timișoara, a câștigat o excursie la una dintre cele mai mari expoziții agricole de zootehnie din lume – EuroTier, ce se va desfășura în perioada 11 – 14 noiembrie 2014, la Hanovra, în Germania.

Paula CIUPAG

 

 

FERMA LA AGRIPLANTA VEST

Cu un stand inedit, desfășurat pe o suprafață generoasă, Ferma Media Grup a întâmpinat  vizitatorii cu activități diverse, concursuri și premii surpriză.

Câștigătorii concursurilor Ferma

Un știulete cu greutate”, concurs destinat cultivatorilor de porumb. Timp de patru zile, participanții la concurs au adus din propria cultură cel mai greu știulete, în speranța că va fi câștigător!
Toți știuleții au fost cântăriți iar în ultima zi de expoziție, organizatorii au desemnat câștigătorul – adică cel mai greu știulete de porumb – și au acordat diplome și pachete cu premii promoționale celor șase norocoși: premiul I – Daniel Harduț din Timișoara cu un știulete de 665 gr; – premiul al II-lea – Petru Petca din localitatea Sânmihaiu Român, pentru un știulete de 610 gr; premiul al III-lea – Mihaela Alb din Seitin, județul Arad, știuletele din cultura sa cântărind 535 gr. Mențiune au obținut: Ervin Csonti din Biled, județul Timiș, Valentin Goronea din Arad și Filiph Goron din Timișoara.

 „Dovleacul Uriaș” a fost cântărit din ochi de numeroși vizitatori, care au așteptat ultima zi a expoziției pentru a-i afla greutatea reală. Dovleacul expus a avut 72 kg, greutate ghicită de șase câștigători: Bebeșelea Dumitru din Călacea, județul Timiș; Mihalache Lucian din Tulcea, Bot Laurențiu din Oradea, Crișan Alin din Zalău, Olaru Marius din Bazoș și Stoian Mihaela din Timișoara. Premiul constă în tot atâția litri de bere Timișoreana, câte kilograme are dovleacul expus! Evident, fiind mai mulți câștigători, se vor bucura cu toții de partea cuvenită din premiu.

Pe întreaga perioadă a expoziției, într-un studio neconvențional, amenajat cu paleți de lemn și baloți de paie, fermieri, organizatori, dar și lideri din lumea agricolă, au acordat interviuri redactorilor Ferma pe diverse subiecte de actualitate. Materialele video le puteți urmări pe portalul nostru de știri www.agroinfo.ro.

OPINIA ORGANIZATORULUI
 „Din experiența din Germania, pot să spun că sunt foarte importante și atrăgătoare pentru fermieri demonstrațiile cu mașini agricole și mai ales faptul că acestea sunt comentate în timp real. De asemenea, cred că sunt foarte bune activitățile AgriKids, deoarece trebuie să avem grijă de generațiile viitoare. (…) În alte țări vedem din ce în ce mai mult că populația din orașe este tot mai departe de activitatea din ferme și este foarte important să reușim să le conectăm. (…) La început am fost surprins că va fi și o secțiune zootehnică, deoarece credeam că Vestul României este o zonă destinată culturilor vegetale, dar am realizat că sectorul zootehnic este, de asemenea, important în această regiune, că mulți proprietari de teren arabil sunt și crescători de animale și dacă există cerere din partea expozanților, noi suntem deschiși să îi primim în cadrul expoziției. În Polonia și în Turcia există așa ceva”, ne-a spus Bernd Koch, Managing Director DLG International.
Societatea Germană pentru Agricultură (DLG e.V.) organizează expoziții similare AgriPlanta în Germania, România, Turcia și în Polonia și va extinde acest proiect expozițional și pe alte continente. „Vom lansa acest concept și în India, unde vom organiza o expoziție destinată în special culturii cartofului, precum și în Africa, în zona Subsahariană, în Zambia
”, ne-a mai declarat Bernd Koch. (Violeta MÂȚ)

 

 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →