Agricultura pandemică: circ ieftin şi pâine scumpă! - Revista Ferma
3 minute de citit

Agricultura pandemică: circ ieftin şi pâine scumpă!

Nicoleta Dragomir nou_t

Parafrazând, cam aşa se aruncă unii şi în groapa istoriei, fără să-i împingă nimeni de la spate. „Ajutaţi” de euforia puterii ca de aburii de alcool, uită că poziţiile lor în scaunele Statului sunt efemere şi că socoteala pentru fapte o vor da, în cele din urmă, în faţa mulţimii pe care au promis, prin jurământ, să o protejeze prin legi corecte şi măsuri concrete. Aş putea spune că acest articol este un pamflet şi că orice asemănare cu personajele din viaţa reală e o pură întâmplare. Dar nu este deloc aşa.

Chiar nu putem ignora faptul că la Ministerul Agriculturii s-a instaurat incompetenţa, în cea mai pură formă. Comunicarea este unilaterală şi defectuoasă, avem secretari de stat mai mult pe hârtie, chiar dacă retribuţia lunară ar obliga la niscaiva activitate măcar. Şi să nu-mi spună cineva că se lucrează din greu, dar în tăcere, că voi invoca instantaneu transparenţa instituţională şi decizională în ceea ce priveşte agricultura, mai ales în aceste vremuri dificile.

Într-un comunicat trimis redacţiei, preşedintele LAPAR, Nicu Vasile, în nume propriu, de fermier, şi în numele organizaţiei pe care o reprezintă, spune: „pământul trebuie tratat ca un bun naţional strategic şi nu ca o marfă”. Total de acord, dar chiar trebuie să le reamintim decidenţilor că strategiile se fac pentru popor şi glie? Nu îi alegem şi îi plătim pentru asta, fără ca nimeni să-i tragă la răspundere pentru derapajele devenite literă de lege?! Liderul LAPAR îndeamnă la calm, soluţii şi negocieri, blamând circul ieftin, mai exact „scandalul în stradă” pentru care au optat unii fermieri, sătui de promisiunile neonorate ale Minstrului Agriculturii.

Ca om de comunicare sunt total de acord că „vorba bună” poate rezolva mai multe decât „pumnul în gură”. Ca observator al agriculturii zilelor noastre, cred că nici „pumnul” şi nici vorba nu prea mai au efect. Schimbările trebuie să fie profunde iar deciziile trebuie luate şi asumate de oameni competenţi care să găsească soluţii imediate şi realiste şi, mai mult decât atât, să valorifice eficient resursele şi instrumentele bugetare şi pe cele oferite de terţi (în speţă, Comisia Europeană). Este total neproductiv să invoci scuze şi să oferi pretexte atâta timp cât întreg mapamondul se confruntă cu aceeaşi pandemie, cu aceleaşi fenomene meteo extreme, cu aceleaşi provocări care ţin de mediu şi de vulnerabilităţile pieţei.

Prinşi în acelaşi cerc interminabil de probleme fără soluţii, unii protestează, alţii negociază iar ceilalţi promit. Între timp, costurile la hectar cresc necontrolat, laptele şi carnea se ieftinesc (doar la producător, că pe raft e jale!) iar pâinea ni se scumpeşte, că nu ne mai ajunge grâul. Servim circ pe pita scumpă, dezorganizaţi şi încruntaţi, în loc să strângem rândurile şi să generăm la unison schimbarea pe care o pretindem de la alţii!

NICOLETA DRAGOMIR
Senior editor
Ferma Media Grup
nicoleta@revista-ferma.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →