Seregno (Italia), 18 mai 2022 – În ultimii ani, sistemul agricol global a trebuit să înfrunte o serie de provocări imense, variind de la urgența climatică la siguranța alimentelor. În acest context, conștientizarea impactului uman asupra schimbărilor climatice, asupra ecosistemelor și, de asemenea, asupra alimentelor iese în evidență cu intensitate sporită. Majoritatea țărilor din lume încep să considere agricultura organică drept o alternativă posibilă pentru a atenua efectele negative.
Chiar dacă, în mod evident, aceasta nu este o practică recentă, în timpul pandemiei a existat o tendință în creștere în privința agriculturii organice, atât pe parte de cerere, cât și de ofertă, în principal din cauza întreruperilor în lanțurile de aprovizionare. Conform FAO, 187 de țări practică un anumit tip de producție organică, cu aproximativ 72 de milioane de hectare aflate sub gestionare oficială și biologică certificată. Această suprafață reprezintă doar 1,5 % din întreg terenul arabil de pe planetă. Totuși, interesul față de acest tip de producție este în continuă creștere, fiind stimulat de o atenție sporită asupra transparenței lanțului de aprovizionare, precum și asupra provenienței alimentelor – cu precădere locală – și, nu în ultimul rând, asupra priorităților în schimbare ale consumatorilor în direcția unui regim alimentar sănătos.
Fără a ține cont de aceste lucruri, agricultura organică este cu adevărat mai sustenabilă?
Acest tip de aliment biologic este mai sănătos în comparație cu un produs obținut prin intermediul agriculturii convenționale? Și care este rolul jucat de siguranța alimentelor într-un context din ce în ce mai regional, care tinde spre o producție de tip local? Acestea sunt subiectele discutate de invitații și experții protagoniști în cel de al șaptelea episod al proiectului Evoluții globale, noul format al BKT Network dedicat tendințelor majore care caracterizează agricultura globală.
„Nu sunt disponibile suficiente date pentru a dovedi că aceste diferențe dintre produsele organice și cele obținute prin intermediul agriculturii convenționale sunt foarte semnificative pentru sănătatea umană. Diferența fundamentală pentru fiecare persoană constă în varietatea alimentelor care fac parte din dieta proprie. Nivelul de vitamine sau de minerale conținut de recolte ar putea de fapt să varieze, însă diferența constă mai mult în timpul de cultură decât în practica agricolă,” explică Barbara Bray, Funcționar Onorific pentru Afaceri Internaționale în cadrul Societății de Nutriție și Copreședinte la Oxford Farming Conference din 2022. –„De asemenea, un rol este jucat și de sistemul de etichetare. Consumatorii sunt din ce în ce mai derutați de „zvonul” că etichetele de comercializare evidențiază anumite aspecte în locul altora. Accentul se pune, de exemplu, pe originea etică a alimentului. Totuși, aceasta nu înseamnă neapărat că este biologic.”
Agricultura organică a dus cu certitudine la dezvoltarea conștientizării că producția alimentelor trebuie să fie supusă unor modificări substanțiale în ceea ce privește impactul său asupra mediului. „Fermierii și consumatorii devin din ce în ce mai conștienți de impactul pe care gestionarea solului îl are asupra sănătății planetei noastre și, în consecință, asupra sănătății individuale a oamenilor. Pot exista dezacorduri cu privire la care ar putea fi cea mai eficientă alternativă, însă agricultura organică și agricultura regenerativă au adus cu siguranță problema în centrul atenției. Și toți au realizat că este nevoie de o schimbare.” declară Jeff Moyer, Director Executiv al Rodale Institute. –„În mod deosebit, pandemia a sporit necesitatea de a avea la dispoziție alimente mai sănătoase și produse local. Acest lucru se aplică și mai mult noilor generații care se întreabă din ce în ce mai des despre cum sunt produse alimentele pe care le consumăm și despre cum ne afectează sănătatea.”
Solul este un element esențial pentru acest salt spre agricultura organică, deoarece acesta din urmă nu este, în esență, o sursă regenerabilă. Viteza de degradare poate fi rapidă, în timp ce procesele de formare și regenerare sunt foarte lente. “Trebuie să schimbăm situația.” spune Roger Kerr, Director Executiv la Organic Farmers & Growers și Administrator al Organic Research Centre. „Sistemul nostru alimentar se bazează pe surse finite. Am atins limita în ceea ce privește utilizarea substanțelor chimice. Există o nevoie reală de a schimba modul în care producem alimentele și agricultura organică este una dintre soluții, chiar dacă nu este singura. Totuși, cu adevărat înălțător este faptul că în agricultura organică putem găsi o înclinație naturală spre inovație, o atitudine progresistă față de depășirea provocărilor datorită reglementărilor stricte și soluții alternative. Din acest motiv, s-a intensificat și dialogul dintre fermieri, care schimbă și compară idei.”
Agricultura organică a dezvoltat cu siguranță la un nivel superior de conștientizare cu privire la ceea ce vom produce și consuma în viitor. Cristina Micheloni, de la Italian Association of Organic Farming, își spune punctul de vedere în legătură cu acest aspect: „În Italia, agricultura organică este în plină desfășurare, reprezentând 16,6 % din agricultura națională, însă o mare cantitate este destinată exportului. Consumul alimentelor biologice trebuie să crească în mod semnificativ. Nu numai în această țară. Pentru a atinge obiective importante la nivel global, trebuie să ne schimbăm cu siguranță obiceiurile alimentare: trebuie să reducem deșeurile și consumul de alimente de origine animală. În prezent, aruncăm o treime din produse! Și, de asemenea, trebuie să promovăm mai puternic alimentele organice în lanțul alimentar. Aceasta este singura modalitate prin care putem ajunge în punctul în care vom folosi producția organică la scară globală, pentru a hrăni 10 miliarde de oameni, fără să fie nevoie să suplimentăm zonele cultivate.”
Acest nivel superior de conștientizare evidențiază relația strânsă dintre producție și consumul de alimente. Opțiunile de cumpărare influențează sistemul de producție și, în consecință, mediul înconjurător. Potrivit experților, cererea de alimente organice va crește din ce în ce mai mult, fapt care va atrage un dialog important cu agricultura de tip convențional. Cererea globală de alimente va necesita un tip de agricultură hibridă care să reunească în mod optim producția organică cu tehnicile și practicile celorlalte metode.
Întregul episod este disponibil la următorul link: https://www.bkt-network.com/organic-farming
Accesați camera de presă BKT: www.bkt-tires.com/ww/en/press-room
Despre BKT:
Balkrishna Industries Ltd. (BKT) este un producător de anvelope cu sediul în India. Grupul BKT oferă o gamă amplă și modernă de anvelope Off-Highway, proiectate special pentru vehicule din domeniul agricol, industrial, de terasament, minerit, portuar, ATV și grădinărit. Soluțiile inovatoare de la BKT sunt proiectate pentru exigențele oricărui tip de utilizator și includ peste 3.200 de produse diferite, comercializate în peste 160 de țări din întreaga lume. Vizitați site-ul web www.bkt-tires.com pentru mai multe informații.