Agricultură la a treia generație în familia Mitrea - Revista Ferma
6 minute de citit

Agricultură la a treia generație în familia Mitrea

Aşa i-am cunoscut pe Radian Mitrea, tatăl celor doi tineri: Laurențiu Andrei și Ștefan Marcel, prosperi oameni de afaceri care au preluat din mers managementul unei activităţi de succes din domeniul agricol.

 

POVESTEA FERMEI DE FAMILIE


Ferma a fost înfiinţată de bunic încă din zorii Revoluţiei şi continuată de tatăl tinerilor frați. Afacerea de familie a plecat de la o suprafaţă de 10 hectare cultivată cu cereale şi plante tehnice.

Profitul a fost reinvestit, suprafaţa s-a mărit treptat, până au fost cumpărate activele fostuluiCAPOprişeneşti, scoase la vânzare. Apoi, după 15 ani lucraţi în petrol şi gaze naturale, în anul 2005, Radian Mitrea a ieşit cu ordonanţa şi s-a implicat afectiv şi efectiv în fermă.

Activitatea exploataţiei agricole este împărțită judicios între membrii familiei. Ştefan Marcel Mitrea, absolvent al USAMV Bucureşti, licenţiat în management, se ocupă de partea vegetală iar Laurențiu Andrei, cu studii universitare în domeniul economic a ales, firesc, să gestioneze problemele financiar-contabile ale afacerii.

ferma mitrea 2_b Familia Mitrea din Oprişeneşti

 

CULTURI DE TOAMNĂ CURATE ȘI TEREN LA IRIGAT


Ferma, întinsă pe o suprafaţă de 1.400 ha de teren arabil în zona Câmpiei Brăilei – Bărăganul de Nord, este amenajată la irigat. Apa provine din Dunăre, este urcată în Terasă şi adusă până la Ianca prin patru trepte de pompare.     

În toamnă, mai bine de jumătate din suprafaţă a fost însămânţată cu grâu, orz şi rapiţă. Terenul s-a prelucrat printr-o pregătire superficială cu Performerul, un cultivator cu discuri și dinți, utilaj versatil şi multifuncţional care ajută la menţinerea umidităţii în sol şi, în acelaşi timp, pregăteşte terenul repede şi bine pentru semănat. Acesta realizează o serie de patru lucrări la o singură trecere, de la tăierea solului şi a resturilor vegetale până la decompactare şi tăvălugire.

Culturile de toamnă se dezvoltă normal, sunt curate şi sănătoase, ceea ce oferă suficiente speranţe pentru un sezon agricol promiţător.

 

LOT DE HIBRIDARE LA PORUMB


„Şi în acest an vom face 500 de hectare lot de hibridare la porumb cu genetică performantă de la Corteva. Hibrizii produşi de companie ne-au oferit întotdeauna spectacol în câmp. În aceste zile, vremea este bună de lucru, ceea ce permite operatorilor noştri extrem de bine instruiţi – Marian Tărciu, Marian Cotigă, Mitică Ioniţă – atingerea unui ritm bun de lucru şi realizarea lucrărilor de calitate în câmp. Am semănat 25 ha de mazăre şi o bună parte din culturile de floarea soarelui şi porumb”, ne-a declarat tânărul Laurențiu Andrei Mitrea.

Toate lucrările agricole din fermă se realizează cu maşini şi utilaje performante, de ultimă generaţie, prevăzute cu sisteme de autoghidare la tractoare, monitorizare prin satelit, cu ajutorul aplicațiilor satelitare pentru managementul fertilizanților. 

 laurenÅ£iu andrei mitrea fermier OpriseneÅŸti_b

Începând cu această primăvară vom experimenta cultivarea porumbului de sămânţă irigat prin tehnologia de picurare. Pentru început, testarea se va face pe o suprafaţă de 100 ha, echipamentele de udare fiind achiziţionate recent şi conectate la sistemul de irigaţii.

LAURENȚIU ANDREI MITREA

Fermier din Oprişeneşti

 

INVESTIȚII DE 2 MILIOANE EURO


„Investim continuu în tehnologii noi şi în tehnică de mecanizare modernă. Numai în ultimii ani fondurile alocate au depăşit două milioane de euro. Noi apreciem tehnologiile John Deere şi suntem fan al acestui constructor. Astfel, am achiziţionat o combină de recoltat (cu echipamente de tăiere – hederul de porumb Geringhoff şi kitul de rapiţă), cultivatorul performant, un tractor de 140 CP iar cu doi ani în urmă ne-am dotat ferma cu un tractor de mare putere din seria 340, menit să tracteze utilajele performante de prelucrarea solului, dar şi cu unMET pentru tratamentele fitosanitare. În fermă ar mai trebui încă o autopropulsată şi sigur că ne-am gândit la o maşină marca John Deere”, ne-a mărturisit tânărul fermier brăilean.

În anii agricoli normali, în ferma brăileană a familiei Mitrea se obţin rezultate bune, recoltele de grâu depăşesc 8.000 kg la hectar, cele de porumb 10.000 kg/ha, iar producţiile medii la rapiţă şi floarea soarelui 4.000 kg la hectar.

ferma mitrea 01_b 

STOC DE 1.500 TONE CEREALE


Problema care încă nu şi-a găsit rezolvarea este producţia aflată pe stoc. Au fost circa 2000 de tone de grâu şi de porumb din recolta anului trecut, din care au fost vândute 300-400 tone de porumb la preţul de 1,1 lei kilogramul.

„Nu puteam sta cu marfa pe stoc, aveam nevoie să vindem pentru că trebuia să cumpărăm motorină pentru lucrările din campania agricolă. Preţurile se menţin la niveluri joase şi am decis să mai ţinem producţia, nu plătim nimic în plus. Am avut oferte la grâu de 1,1 lei/kg şi am refuzat, aşteptăm să vină o conjunctură de preţ favorabilă, altminteri am muncit şi cheltuit degeaba! Noi întotdeauna, respectăm o regulă: cam o treime din producţia obţinută o contractăm dinainte, (contracte futures), o altă treime o vindem la recoltare şi ce rămâne păstrăm pe stoc în perioada de iarnă şi până-n primăvară”, ne-a declarat Radian Mitrea.

Acesta a continuat susţinând că în zonă, „s-a cam plafonat treaba cu terenurile, chiar dacă se mai vând, preţul unui hectar porneşte de la 8.000 de euro…”.

„Nu am fost inspiraţi când am achiziţionat îngrăşămintele, ne-am grăbit şi le-am cumpărat mai scump, când preţurile erau sus. În acest context, au crescut şi costurile de producţie: la 6.000-7.000 lei pentru cultura de porumb, 5.000-6.000 la cea de grâu şi undeva la 5.000 pentru floarea soarelui”, a precizat seniorul.   

 radian mitrea_b

E mai simplu în agricultură decât în petrol. Se lucrează la suprafaţă, pe câtă vreme ţiţeiul e la 2.000 metri în pământ. Eu pun pasiune în tot ceea ce fac şi satisfacţiile nu întârzie să apară!

RADIAN MITREA

Fermier din Oprişeneşti

 

Nu există sezon în care sămânţa de grâu să nu fie produsă prin multiplicare în câmpurile de lângă Ianca!

 

un articol de

MARIAN MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →