DEZASTRU în Dobrogea!
În „polul scetei”, seceta muşcă straşnic din culturi! Un cunoscut agricultor din sudul judeţului Constanţa a susţinut cu amărăciune că circa jumătate din suprafaţa pe care o cultivă (peste 4.000 de hectare) este afectată de secetă şi îngheţ! „Bruma de minus 5 grade C ne-a distrus complet 250 ha cu mazăre. Am întors orz, am întors floarea semănată de timpuriu, mi-e teamă că va trebui să întorc şi nişte grâu! În toamnă grâul a fost năpădit de muscă, dar şi de bolile foliare. Ca niciodată, în februarie am făcut tratamentele fitosanitare. Sunt fermieri vecini cu mine, care au întors mari suprafeţe din păioase! E un an greu, dezastruos!”, a apreciat Gheorghe S., cultivator din Mangalia.
Culturi distruse de secetă sunt şi în ferma lui Paul Mihăiţă Moldovean, din Albeşti. Cu câteva zile în urmă, avea o rapiţă de vis, bine îngrijită, curată, sănătoasă, fertilizată cu îngrăşăminte solide şi foliare, bătea spre 5 tone/ha. Acum este pleoştită din cauza secetei, de zici că-i varză murată! Tânărul agronom nu mai ştie cum s-o salveze; va încerca un tratament cu aminoacizi.
În Dobrogea toată iarna a plouat 30 litri pe mp, iar de la 30 cm în sol coboară uscăciunea!
„Parastasul” culturilor de toamnă!?
Şi-n nordul judeţului Constanţa, culturile se ofilesc văzând cu ochii, pârjolite de secetă! Pământu-i crăpat, grâul şi orzul s-au uscat! Dacă nu plouă într-o săptămână – două, fermierii pierd tot ce au muncit din toamnă! “În zona Cogealacului, e o secetă cruntă! Am sole unde a fost cel mai frumos grâu, acuma e maro, iar plantele au început să se necrozeze! În perioada când plecase în vegetaţie au fost trei nopţi la rând cu temperaturi de minus 9 şi minus 10 grade C şi tot ce a fost mai mare a fost afectat. A căzut o brumă groasă de parcă era zăpadă. Apă nu este ca să fie reluat ciclul vegetativ. Nu ştiu ce o să fac? Aşteptăm până după Paşti să vedem ce se întâmplă; tare mă tem că voi reînsămânţa terenurile cu porumb”, ne-a declarat Telu Voicu. O suprafaţă de vreo 200 ha cu grâu este compromisă total. „Cel mai tare afectat a fost Katarina, un soi timpuriu, cu o vigoare foarte bună la răsărire; dar şi celelalte varietăţi au început să sufere din lipsa apei, căpătând o culoare albăstrie. Am rapiţă cultivată pe 700 ha, cultura a rămas pe loc, s-a piticit din cauza secetei. Ar mai fi şanse să fie salvată dacă în 10 zile ar ploua; dar cu certitudine, producţia va fi la jumătate”, a explicat fermierul.
Ca toţi fermierii dobrogeni, Gheorghe Lămureanu, din Agigea, se luptă cu înverşunare să salveze culturile de toamnă. Lucrează în total circa 1.400 ha, din care 500 la irigat.
„E criminală seceta în tot judeţul! M-au sunat disperaţi fermierii. Se usucă culturile, ne uităm la ele, şi nu avem ce să le facem, decât parastasul!”, ne-a declarat cultivatorul. Acesta are însămânţate 750 ha cu grâu, 250 cu orz, 30 cu mazăre de toamnă şi 70 ha de rapiţă. Ne spune că pe parcelă de 50 ha orzul s-a uscat de tot. Încă nu a întors din culturi, dacă nu va ploua, o va face cu siguranţă.
„După mulţi ani, aştept să irig culturile!”
La Salcia Tudor, judeţul Brăila, „e prăpăd-prăpăd că nu plouă!”, după cum ne spune Costel Moroiu. Agricultorul are 1.200 ha de grâu şi 600 de orz. Plantele sunt veştede, iar dacă nu va ploua, vor trebui distruse.
Pentru a le salva, fermierul a realizat o reţea de aducţiune a apei din canalul principal. „ANIF pompează apa şi într-o zi-două va ajunge aici. Am 10 tamburi, am mai comandat încă patru şi după mulţi ani am să irig 1000 ha!”, a precizat brăileanul.
„Ne rugăm la Dumnezeu să plouă!
„E un dezastru total! Ne rugăm la Dumnezeu să plouă! Este o secetă destul de pronunţată, instalată din anul trecut! Dacă nu va ploua într-o săptămână, vom face şi noi ca cei din Dobrogea vom pregătim la întors sau rămânem cu plantele pipernicite”, susţine dâmboviţeanul Marius Ionescu-Mălăncuş. Fermierul a semănat 252 ha cu grâu şi 110 cu orz, culturi lovite de secetă. Ne spune că e ceva umiditate pentru culturile de prăşitoare, dar bate vântul primăvăratic şi zvântă solul!
Toţi fermierii cu care am relaţionat sunt convinşi că dacă autorităţile nu vor interveni cu măsuri adecvate în sprijinul agricultorilor, mulţi dintre micii producători vor cunoaşte gustul amar al falimentului.
–––
Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!
Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro
CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo