Agricultura cu UN CAL putere - Revista Ferma
3 minute de citit

Agricultura cu UN CAL putere

plug tras de cal scaled Agricultura cu UN CAL putereÎn Bucovina, agricultura de subzistenţă pare să se bazeze încă pe metode de lucru rudimentare şi pe cunoştinţe transmise de la o generaţie la alta…

Cam la jumătatea drumului dintre Pârteştii de Sus şi Runcu, sate aparţinând administrativ de comuna Cacica, într-un loc în care localnicii îi spun Dealu’ Cojocului, l-am întâlnit pe Zaharie Creţu, un bărbat în vârstă de 62 de ani, tată a nouă copii, care muncea la câmp alături de soţia sa Stela. Vreo 50 de metri mai la deal, două siluete se întrezăreau. Mă uit mai atent, văd doi tineri, unul care ţinea un cal de ham iar celălalt mânuia plugul în spatele lor.

Zaharie Cretu scaled Agricultura cu UN CAL putere

„Sunt băieţii mei, Andrei şi Iliuţă”, mă atenţionează bucovineanul. Cel mic are 20 de ani şi a terminat anul trecut liceul. Însă din cauza unui accident stupid (a vrut să taie un cui cu cleştele şi cu ciocanul) şi-a pierdut vederea la un ochi. E vorba de Iliuţă, care pare mai tăcut. În schimb cu Andrei, care e cu trei ani mai mare, am reuşit să intrăm în vorbă. „Cultivăm cartofi pentru gospodăria proprie. Dar nu punem hectare, doar undeva la 16 arii, suficient cât să ne asigurăm hrana şi să dăm şi la animale”, mi-a explicat el.

Hrană pentru întreaga familie

Terenul pe care îl cultivă e luat în arendă de la Biserica Catolică. „Avem vreo 3 hectare în total. Cultivăm cartofi, porumb, grâu, lucernă pentru animale. Pe lângă casă mai avem legume în solar, ceva pomi fructiferi şi viţă-de-vie. Cam ce ne trebuie în gospodărie, pentru consum propriu. Mai dau şi la copii. Am cinci căsătoriţi, cu 16 nepoţi, îi mai ajutăm şi pe ei cum putem. Am încă patru copii necăsătoriţi”, îmi explică Zaharie, în timp ce Stela dă şi ea cu sapa în urma plugului, verificând să fie acoperită sămânţa de pământ.

„În fiecare an procedăm aşa. Dacă tot avem caii noştri, măcar să nu mai plătim pentru tractor. Doar cât am dat înainte cu freza. Acum ne descurcăm pe cont propriu. Urmează apoi să mai dăm de mană, de gândacul de Colorado. Erbicide nu folosim, ci prăşim”, m-a asigurat Andrei. Cartofii nu îi cultivă mai mult de doi ani la rând pe aceeaşi parcelă iar sămânţa e din producţie proprie.

agricultura de subzistenta scaled Agricultura cu UN CAL putere

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →