Potrivit datelor anunțate de Institutul Național de Statistică (INS) pe 25 iulie 2016, valoarea producției vegetale a scăzut cu 10,4%, iar cea a serviciilor agricole cu 13,5% în prețuri comparabile, în timp ce valoarea producției animale a crescut cu 1,5%.
Tot datele INS arată că ponderea producției vegetale în total ramură agricolă este de 63,5%, cea a producției animale de 35,3%, iar serviciile agricole dețin o pondere de numai 1,2%.
Diminuarea producției agricole vegetale a scăzut la 43,8 mld. lei în 2015, fiind cauzată, în principal, de condițiile meteo nefavorabile. Valoarea serviciilor agricole s-a diminuat de la 984,48 mil. lei în 2014, la 859,67 mil. lei anul trecut.
Față de 2014, a crescut ponderea valorii culturilor de legume și pepeni – cu 3,8% și de plante uleioase – cu 0,9%, dar a scăzut ponderea valorii culturii de cartofi – cu 3,4% și a culturilor de cereale – cu 1,2%. Ponderea valorii culturilor de fructe și struguri a rămas constantă.
Pe de altă parte, valoarea producției animale a anului 2015 a crescut cu 1,5% în prețuri comparabile, comparativ cu 2014, până la 24,32 mld. lei în prețuri curente.
La păsări ponderea a crescut cu 2%, iar la porcine și la ovine și caprine ponderea a scăzut cu 1,1%, respectiv cu 0,4%.
„În ultimii 20 de ani, ponderea agriculturii în PIB a scăzut continuu, de la circa 18% în 1995, la 4 – 5% în ultimii ani. Avem un potențial agricol imens, dar agricultura noastră este încă la discreția condițiilor meteo, iar de proprietate funciară este încă un șantier”, (…), a afirmat președintele Klaus Iohannis, la lansarea Strategiei de țară.
Articol publicat in Revista Ferma nr. 13 (174 – 1-15 august 2016)