OLT
Culturi curate și sănătoase
În județul Olt, culturile semănate în toamnă (370 ha de rapiță, 2100 grâu și 200 ha de orz) au atins un stadiu de dezvoltare excelent. Potrivit fermierului Dan Zavideanu de la Agromec Vișina, temperaturile pozitive din luna februarie și de la începutul lui martie, apa din sol și substanțele fertilizante au asigurat buna pornire în vegetație a plantelor. „De ieri (10 martie a.c. – n.r.) am început primul tratament la rapiță, cultură ce se află în fenofaza de buton floral. Avem mobilizate în câmp trei mașini specializate, mecanizatorii Ionel Roșioru, Nicu Ungureanu și Mihai Chiriș se străduiesc să încheie lucrarea în două zile. Urmărim să avem culturi curate și sănătoase. În acest scop, aplicăm cu succes erbicidele Salsa – 25 g/ha & Trend 250 ml/ha pentru combaterea în postemergență a buruienilor cu frunza lată la rapiță, și Sekator împotriva dicotilelor anuale și perene și a unor monocotile din culturile de cereale păioase. Din schemele de tratament nu lipsesc fungicidele Bumper Super 490 EC și Mystic Pro sau insecticidul Mavrik 2F”, a precizat agricultorul.
Dan Zavideanu a realizat deja fertilizările de primăvară; a administrat uree în cantitate de 200 kg/ha la rapiță, orz și la grâul din loturile de sămânță (cultivat pe 120 hectare doar pentru nevoile exploatației) și 250 kg/ha de azotat de amoniu pentru grâul de consum.
Agricultorii de la Agromec Vișina și-au propus să cultive în această primăvară 750 ha cu floarea-soarelui și aproape o sută cu porumb. Terenul a fost atent mărunțit și nivelat printr-o lucrare cu combinatorul și cultivatorul, asigurându-se un pat germinativ optim pentru viitoarea recoltă. „Întrucât în sol, la adâncimea de semănat, sunt 6-7oC și vremea se anunță a fi în încălzire, în curând vom intra cu patru semănători la înființarea culturii de floarea-soarelui. Vom folosi P64LE25, cel mai cultivat hibrid de floarea-soarelui în România de la Pioneer. Vom pune sub brazdă și semințe de la Syngenta și Maisadour”, a susținut Dan Zavideanu.
IALOMIȚA
Lucrări agricole în avans
“Avem un an agricol care începe cu cel puțin două săptămâni mai devreme”, – ne-a declarat Gheorghe Ogrezeanu de la Societatea Agricolă “Zimbrul” Făcăieni. “Țin minte că anul trecut erbicidam la grâu pe 24 aprilie. Or, acum ajungem să realizăm lucrarea până la sfârșitul lui martie”, a continuat agricultorul. În câmpurile administrate de ferma “Zimbrul” Făcăieni sunt condiții nefavorabile pentru dezvoltarea semănăturilor de toamnă; scăderile repetate de temperatură au produs stres plantelor de cultură. “Au fost trei zile cu temperaturi negative, deja am observat că grâul a început să capete o nuanță roșiatică, deci reacționează la stresul termic. Apoi, în județ avem lipsă de apă în sol. Pe terasă, unde sunt terenurile cele mai expuse, se simte nevoia precipitațiilor, e nevoie de cel puțin 20-25 litri/mp”, a susținut fermierul.
Societatea Agricolă „Zimbrul“ Făcăieni a cultivat grâu pe 2200 ha, rapiță pe 1717 ha și orz pe 800 ha, adică circa 55 la sută din suprafața exploatată. Va urma înființarea culturilor de primăvară: peste 2000 ha cu floarea-soarelui și mai bine de 2000 ha cu porumb și soia.
“La culturile de toamnă am fertilizat de două ori cu sulfat de amoniu (105 kg/ha) și azotat în doză de 200 kg/ha. De asemenea, am erbicidat preemergent suprafața pe care vom cultiva floare”, a precizat Gheorghe Ogrezeanu, adăugând că în câteva zile vor intra în câmp spre a efectua tratamentele fitosanitare și a pregăti patul germinativ pentru culturile de primăvară. “Deocamdată, nu știm cu ce formații vom lucra, e în funcție de ce utilaje ies din atelierele de reparații. Avem de încorporat în sol culturile verzi, un amestec de muștar cu ovăz semănat pe circa 2000 ha. Vom lucra cu combinatorul sau cu cultivatorul pentru a realiza o lucrare cât mai bine și cât mai repede”, a afirmat fermierul.
În ciuda temperaturilor oscilante, în sol au fost 8-9 grade, deci condiții propice pentru semănatul florii-soarelui, dar lucrarea a fost amânată pentru ultima săptămână a “Mărțișorului”. După care a urmat semnănatul culturilor de porumb și de soia.
BIHOR
Ploile au întârziat campania agricolă de primăvară
Agricultorii bihoreni se confruntă cu excesul de umiditate. „La noi, singurele probleme în momentul de față sunt parcelele unde stagnează apa din cauza ploilor și pe care nu se pot administra îngrășăminte chimice la culturile de toamnă și nici realiza tratamentele la rapiță, în special pentru combaterea gărgăriței tulpinilor”, ne-a declarat Dan Corbuț, directorul general al Agroind Cauaceu. Potrivit cultivatorului bihorean, aproximativ jumătate din suprafațele de grâu, orzoaică, orz (1.700 ha) și rapiță (1.000 ha) a fost fertilizată, îndeosebi cu nitrocalcar. „Din păcate, către sfârșitul lunii martie se anunță un nou front de ploi, care cu siguranță va întârzia lucrările de sezon. Nu sunt probleme foarte mari, dar cred că 4-5% din culturi vom întoarce din cauza băltirilor”, a rostit fermierul.
Totuși, între “ferestrele” vremii, Agroind Cauaceu a început semănatul sfeclei de zahăr pe cele 150 ha bine pregătite și fertilizate. În cursul lunii aprilie vor însămânța 800 ha cu porumb și 200 ha cu floare.
Articol publicat in revista Ferma nr.6(167) 1 – 14 aprilie 2016