“În această logică, agroturismul poate reprezenta un răspuns economic, social și de mediu pentru teritoriul nostru pentru a suplimenta veniturile agricole și a proteja teritoriul însuşi”, spune Roberto Scarpa, proprietarul fermei cu acelaşi nume din regiunea veneţiană Cavallino-Treporti.
AGRICULTURA ŞI TURISMUL
Activitățile legate de agroturism în zonă sunt numeroase:
1. Asigurarea de masă şi cazare
2. Cazare în spaţii deschise – agricamping
3. Organizarea de excursii în lagună, la producătorii legumicoli etc.
4. Servicii sociale precum fermele educaționale şi fermele sociale
Agricultura se schimbă, evoluează, ocupă spații noi și toate aceste oportunități, care oferă și locuri de muncă, dar și venituri suplimentare, nu trebuie pierdute.
Relația dintre agricultură și turism trebuie consolidată semnificativ și nu doar în cuvinte.
În acest context, spune fermierul italian, este importantă crearea de reţele în care să fie introdus turismul, motorul economic al acestei zone. Până la urmă, cooperarea și promovarea teritoriului este scopul tuturor antreprenorilor, locuitorilor, dar şi al autorităţilor de aici.
VÂNZAREA DIRECTĂ ATRAGE TURIŞTII ÎN FERMELE LOCALE
Vânzarea directă a produselor agroalimentare obţinute în zonă reprezintă, în logica multifuncţionalităţii, o oportunitate importantă pentru promovarea şi aprecierea produselor locale.
“Sistemul de valorificare a produselor de la kilometrul zero, contactul direct cu producătorul, atingerea roadelor pământului nostru cu propriile mâini reprezintă un mijloc de promovare care nu trebuie subestimat, ci dimpotrivă: trebuie încurajat pe cât posibil!”, spune Roberto Scarpa.
Procesarea materiei prime locale, în special legume, fructe şi cereale este de asemenea o oportunitate de exploatat în vederea recuperării valorii adăugate a produselor obţinute.
Nu trebuie subestimată și oportunitatea vânzărilor online, pe care producătorii din Lagună o experimentează în prezent.
VECHILE RUTE COMERCIALE
Contrar legendelor şi multor opinii contemporane, apa din Laguna Veneţiană nu este neapărat un mediu neatractiv sau insalubru.
În trecut, căutarea refugiului în lagună nu însemna alegerea celui mai îndepărtat loc în care să locuiești. Dimpotrivă, semnifica mutarea într-un spaţiu unde apa facilita schimburile de mărfuri între rutele comerciale mediteraneene și rutele superioare pe râurile din câmpia nordică a Italiei.
În ultimele secole ale Imperiului Roman, în interiorul câmpiei Văii Po, sistemul de orașe, organizarea agriculturii și căile de comunicație au intrat în declin brusc. Dar în lagune, studiile arheologice indică o înflorire remarcabilă a orașelor care au dobândit o tradiţie comercială.
O ADEVĂRATĂ CULTURĂ A APEI!
Sarea a împiedicat ca mediul să devină nesănătos, în timp ce râurile din apropierea lagunei erau o sursă de apă dulce. Între fâșiile de pământ erau ape cu pești din belșug, atrași de mareele schimbătoare. Acolo unde salinitatea din apă era mai mare, se putea produce sare.
Veneţia antică a fost construită în jurul apei. Studiile arheologice relevă că nu existau poduri, doar plute, alei și bărci. Tot traficul se desfăşura pe apă.
În secolele al IX-lea și al X-lea, pe insula Torcello, de exemplu, casele și curțile dadeau toate pe apă (fie în lagună, fie in canalele interioare), iar accesul se facea prin intermediul debarcaderului sau al malurilor. Apa nu era văzută ca o barieră, ci ca un spațiu ușor de traversat, care unește insulele lagunei cu întreaga lume.
Această cultură a apei a dus la o tehnologie din ce în ce mai dezvoltată în construcțiile navale!
Oamenii traversau canalele pentru a ajunge la grădinile de legume sau pentru a merge la biserică. Şi aşa se întâmplă şi astăzi!
TRADIŢIE, DAR ŞI INOVAŢIE
Producătorii italieni spun că este nevoie de o viziune inovatoare, mai ales într-o lume aflată în schimbare. Fermele trebuie transformate, menținând în același timp un standard ridicat de calitate, dar și o legătură strânsă cu tradițiile locale.
Scopul lor este ca agricultura să devină un model etic. “Trebuie să fie durabil într-un teritoriu unic și fragil, așa cum este coasta noastră dintre lagună şi mare”, spun fermierii.
NUMĂRUL 1 ÎN EUROPA!
Cavallino-Treporti este principala destinație turistică în aer liber din Europa. Această supremație se datorează prezenței locurilor de cazare în campinguri, multe cu ieşire la Marea Adriatică şi a căror dezvoltare este în strâns acord cu mediul înconjurător, dar mai ales cu agricultura.
Click AICI şi află povestea acestui ţinut suspendat între mare şi lagună, între apă dulce şi sărată, printre insule, bancuri de nisip şi stufăriş!
un articol de
NICOLETA DRAGOMIR