Află care sunt CAUZELE biologice ale OBOSELII SOLULUI! - Revista Ferma
2 minute de citit

Află care sunt CAUZELE biologice ale OBOSELII SOLULUI!

Au conchis că terenul respectiv a “obosit” şi trebuie lăsat să se ”odihnească”. Prin urmare, cultivau altă parcelă. Revenind după un timp pe aceeaşi parcelă, obţineau rezultate bune, cu aceeaşi plantă, deci considerau că pământul s-a “odihnit”.

solul-01_b

De-a lungul timpului cercetătorii au descoperit cauzele biologice ale “oboselii solului”. Iată care sunt acestea!
• Fiecare cultură agricolă consumă anumite elemente nutritive şi în anumite cantităţi, dintr-un anumit strat de sol, în funcţie de nivelul de dezvoltare al rădăcinilor. La fel se întâmplă şi în cazul consumului de apă al plantelor. Revenind în anii următori cu aceeaşi cultură pe acelaşi teren, ea găseşte stratul de sol epuizat şi deci nu va mai avea capacitate de producţie corespunzătoare.
• În rizosfera plantelor se creează un biotop deosebit, datorat secreţiilor rădăcinilor tinere şi perişorilor absorbanţi, secreţii care favorizează colonizarea zonei cu anumite bacterii, împiedicând accesul altor specii de microorganisme. Rizosfera respectivă devine un fel de cordon fitosanitar. Însă dezvoltarea excesivă a anumitor bacterii provoacă “oboseala solului”.
• În cultura repetată scade numărul de bacterii utile şi se înmulţesc cele dăunătoare plantelor respective. Totodată, se înmulţesc microorganismele care parazitează pe rădăcinile plantelor respective. În plus, are loc şi acumularea unor ioni toxici de aluminiu, fier, mangan.
• Secreţia rădăcinilor sau a microorganismelor de pe rădăcini devine toxică pentru propriile plante.
• Apare aşa-numitul fenomen de alelopatie, care se manifestă prin influenţa stimulatoare sau inhibitoare a unei plante asupra alteia.
• Acizii graşi din sol se descompun greu (25% pe an) şi se acumulează în teren, contribuind la apariţia “oboselii solului”.
• Se înmulţesc exagerat bolile, dăunătorii şi buruienile specifice fiecărei culturi.
Din cele prezentate anterior rezultă că “oboseala solului” este de natură biologică, nu chimică, şi că nu se poate combate prin aplicarea de îngrăşăminte. Numai alternanţa culturilor, după anumite criterii bine stabilite, poate combate fenomenul de “oboseala solului”.

Ce premergătoare sunt de evitat într-un asolament corect, aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-31 mai 2017!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →