Se spune că peste 1 milion de butaşi de trandafiri pleacă anual spre vânzare din Ciumbrud. Acest număr impresionant a fost însă înjumătăţit de starea de urgenţă din primăvara anului trecut, suprapusă peste perioada în care, în mod normal, este în plină desfăşurare campania de livrări.
„În 2020 am semnat un contract important cu un lanţ de magazine de bricolaj. Doar ce începusem în forţă distribuirea de trandafiri şi pomi către parteneri şi pandemia de Covid a blocat tot. Ne-au fost reziliate contracte, marfa a fost blocată pe stoc, nu am avut ce face…”, îmi spune Iuliu Ştefan Csiki de la pepiniera “Super Rosa Csiky”.
Trandafir, mândria Ciumbrudului
Pepiniera Csiki este producător autorizat de material săditor (trandafiri, pomi fructiferi) şi material dendrologic. Familia Csiki se ocupă de patru generaţii cu horticultura. Acum mai bine de 90 de ani, la Ciumbrud exista o pepinieră renumită de trandafiri – Ferma Ambrosi, Fischer şi Co. Acolo au învăţat străbunicul şi bunicul Csiki tainele altoitului. Pasiunea pentru trandafiri s-a transmis şi următoarelor generaţii şi, după o pauză cauzată de comunism, membrii familiei s-au reîntors la vechea dragoste.
„Am plecat de la fabrică şi am revenit la pepinieră, la ce-am ştiut să facem mai bine. Şi asta facem din anul 2001, cu suişuri şi coborâşuri, dar încercăm să ne dezvoltăm şi să mergem mai departe, chiar dacă avem ani mai neprielnici”, spune Ştefan Csiki.
Cei doi fii ai lui Tünde şi Ştefan au absolvit Horticultura la Cluj şi au învăţat meseria de pepinierist de la părinţi, continuând astfel tradiţia producerii trandafirilor.
Lipsa finanţării
Ca producător agricol, nu e suficient să îţi doreşti dezvoltarea afacerii. Lipsa finanţării este problema care, de regulă, pune frână bunelor intenţii. Este şi cazul pepinierei Csiki. “După vânzare, da, avem bani, dar banii practic nu sunt ai noştri, pentru că urmează lucrări toată vara, tratamente, altoit… Dacă toamna îţi rămâne ceva în buzunar, înainte de a începe un nou sezon, acela este câştigul nostru din anul precedent”, spune Ştefan Csiki.
Cooperativa trandafirilor
Aşa se face că, la o întâlnire pe care am avut-o anul trecut cu mai mulţi fermieri din Hunedoara şi Alba, am readus în discuţie importanţa asocierii şi avantajele pe care le are o cooperativă agricolă când vine vorba de accesarea fondurilor europene. Familia Csiki a răspuns afirmativ ideii de asociere, astfel că au intrat în 2021 uniţi în Cooperativa „Fructi Flora”.
Principala preocupare pentru noua cooperativă în viitorul apropiat este un proiect de asigurare a fluxului tehnologic, într-o hală nouă şi cu utilaje performante care să suplinească lipsa resursei umane din acest sector.
„Altoim în jur de 100 de mii de trandafiri în fiecare an. Avem şi pierderi, la plantare, peste iarnă şi cu gerurile din primăvară, când trandafirii şi pomii sunt deja porniţi în vegetaţie. Oamenii pe care îi avem la lucru sunt majoritatea necalificaţi, nu se pricep la lucrările din pepinieră şi trebuie să îi învăţăm tehnologia de la zero, pe timpul şi banii noştri. Dar deocamdată, nu avem ce face. Sperăm doar că linia tehnologică pe care vrem să o aducem în pepinieră cu un proiect pe fonduri europene va compensa problema forţei de muncă”, explică pepinieristul.
Cine cumpără trandafiri?
Clienţii pepinierelor de la Ciumbrud sunt cei care cultivă sau comercializează material săditor de calitate (trandafiri ornamentali, viţă de vie, pomi fructiferi) iar în ultimii doi, trei ani a crescut interesul şi pentru trandafirii de dulceaţă, odată cu posibilitatea accesării de fonduri pentru înfiinţarea acestei culturi.
Pepiniera “Super Rosa Csiky” derulează contracte cu instituţii publice, în special administraţii locale din toată ţara care achiziţionează trandafiri pentru amenajarea spaţiilor verzi.
În pepinieră nu e clipă de răgaz
Lucrările nu se opresc niciodată pentru producătorii de material săditor horticol. Pentru că urmează debutul sezonului de vânzări, lunile de iarnă sunt alocate sortării şi ambalării trandafirilor şi pomilor. „Când începe sezonul trebuie să putem face faţă cererilor. Sperăm ca în 2021 să recuperăm măcar o mică parte din pierderile anului trecut. Ajungi să-ţi fie frică şi de umbra ta în perioada asta, dar nu ne oprim. Am reînnoit contractele şi mergem optimişti înainte”, spune reprezentantul pepinierelor Csiki.
Pepiniera Csiki nu este doar o afacere de familie. E o tradiţie care a prins rădăcini adânci în trecut. Click AICI şi citeşte povestea integral pe www.revista-ferma.ro
UN LICEU AGRICOL FĂRĂ CLASĂ DE HORTICULTURĂ!
Afacerea cu trandafiri stă pe roze, dar nu e chiar… pe roze. Însă membrii familiei Csiki sunt hotărâţi să ducă tradiţia mai departe. Ar fi de mare ajutor ca Liceul Agricol de la Ciumbrud să aibă din nou o clasă de horticultură, aşa cum era odată. Copiii ar avea unde să facă practică iar pepinierele din zonă ar putea beneficia de forţă de muncă specializată după ce elevii vor finaliza studiile. Acum, Ministerul Agriculturii are un cuvânt de spus şi în această privinţă şi aşteptăm cu interes implicarea instituţiei în ceea ce priveşte corelarea ofertei educaţionale din învăţământul preuniversitar cu cerinţele de pe piaţa muncii.
un articol de
NICOLETA DRAGOMIR