Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înfiinţată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere.
Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunţa la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.
O decizie deloc uşoară
Lipsa personalului reprezintă, poate, cel mai mare neajuns al său, în condiţiile în care ferma se află destul de departe de comunitate. „Nu poţi găsi decât oameni cu caracter îndoielnic. Dacă se apucă cu băutura, nu ai ce răzbi cu ei. Persoana cu care lucrez acum, fără trei beri şi o carafă de vin, pe care i le pun la dispoziţie în fiecare zi, nu ar sta. Am deja 70 de ani şi nu mai am motivaţie să mă lupt cu această situaţie. Am casă în Sibiu, soţia stă acolo. Îmi pare rău, dar nu mai pot”, spune proprietarul fermei din Biertan. Nu este o decizie uşoară, recunoaşte el, pentru că ţine foarte mult la animalele sale.
Citeşte AICI despre vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură!
Cu cât ar vinde întreaga afacere?
În ianuarie a.c. a fost cât pe ce să se scape de această povară. „Discutasem cu cineva din Bistriţa şi am cerut 25.000 de euro pe întreg efectivul, cu condiţia să îmi lase subvenţia pentru tineretul fătat anul trecut. Era vorba de 14 tăuraşi. Dar nu ne-am înţeles până la urmă. Cred că, de fapt, persoana respectivă intenţiona să le cumpere şi să le vândă mai departe altcuiva. Era un fel de intermediar”, s-a gândit Nicolae Ibăşfălean. Dacă cineva ar veni acum în fermă cu intenţia serioasă de a prelua afacerea, ar fi dispus să vândă femelele de doi ani la 700 de euro bucata, iar tăuraşii cu până în 900 de euro, în funcţie de greutate şi vârstă. Dacă se vor găsi clienţi, va primi oare Nicolae Ibăşfălean preţul corect pe efectivul lui de Scottish Highland?
Click AICI şi vezi cum sunt crescute văcuţele de Scottish Highland la ferma din Biertan!
Dacă aş avea cui lăsa afacerea, nu aş vinde-o. Dar fiica mea este în Canada şi altcineva nu are cine să preia activitatea. Nu te poţi baza chiar pe oricine – NICOLAE IBĂŞFĂLEAN, crescător de vaci Scottish Highland
Tot în judeţul Sibiu, Bogdan Varga creşte vaci Galloway. CLICK AICI şi vezi cum s-a adaptat una dintre cele mai vechi rase de taurine din Europa pe păşunile de lângă Agnita!
un articol de
LIVIU GORDEA