Adunarea ROMOVIS. BILANŢ 2016 şi PRIORITĂŢI în 2017! - Revista Ferma
2 minute de citit

Adunarea ROMOVIS. BILANŢ 2016 şi PRIORITĂŢI în 2017!

Subiectul de început al întâlnirii de la Bazna a fost bilanţul celui de-al zecelea an de la înfiinţarea Romovis. Un 2016 plin de acţiuni şi demersuri (despre care revista Ferma v-a informat la momentul producerii lor), căruia ar fi trebuit să-i urmeze un 2017 în care oierii să aibă siguranţa Eficienţei şi Competitivităţii… Două condiţii ale economiei de piaţă, pe care oieritul le pierde treptat. Cum le recâştigă? Aceasta a fost întrebarea în jurul căreia s-au purtat discuţiile oierilor prezenţi la Bazna.

Apoi, liderii Romovis şi-au stabilit priorităţile pentru 2017, încurajaţi de un an 2016 în care au reuşit o mare izbândă: să trimită la Bruxelles un program coerent de selecţie şi ameliorare a raselor de ovine autohtone, astfel încât sprijinul cuplat zootehnic al sectorului să ajungă, în perioada 2017-2020, pentru întregul efectiv ţintă, de 3,5 milioane ovine, în loc de un efectiv eligibil estimat în prezent la cel mult un milion de animale. Rămâne de văzut dacă va fi sau nu acceptat de Comisia Europeană. Asta dacă autorităţile române vor demonstra că oieritul este un sector în dificultate.

Tot o reuşită este şi intrarea în vigoare, la 27 ianuarie a.c., a Ordinului ANSVSA nr. 140/2016, care dă dreptul tuturor fermierilor din zootehnie să înfiinţeze în ferme puncte de sacrificare. Din păcate, lipsesc normele de aplicare! Ordinul 140 ar rezolva măcar parţial problema desfacerii cărnii de oaie. „Suntem în plin sezon al fătărilor şi vedem că nu avem unde să ne valorificăm produşii. Aproape că-i dau dreptate unui coleg care mi-a spus că în situaţia de faţă şi-ar dori ca oile lui să nu mai fete”, a dezvăluit, Nicolae Cioranu, preşedintele Romovis, gravitatea problemei pieţei de desfacere pentru produsele de stână.

romovis-2017_b

Detalii despre eveniment, dar şi despre problemele „fierbinţi” ale oieritului la început de an 2017, găsiţi în revista Ferma, ediţia 15-28 februarie 2017!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →