Lansarea oficială a cărţii a avut loc în ziua de 19 aprilie a.c. în cadrul târgului Agraria, la standul revistei Ferma, iar prezentarea publică a fost susţinută la Iaşi, în ziua de 27 aprilie, gazda evenimentului fiind Liceul Tehnologic Agricol “Mihail Kogălniceanu” Miroslava.
Cartea se doreşte a fi un îndrumător practic pentru crescătorul de păsări. Concentrează informaţii tehnologice, dar prezintă şi date reale din experienţa şi cu expertiza profesională a autorilor. Apare în ghid inclusiv un model de proiect tip pentru o fermă de o mie de găini ouătoare, în care sunt specificate date tehnice cu privire la adăpost, echipamentele utilizate, instalaţiile pentru asigurarea microclimatului.
„În România avem doar 40.000 de păsări de curte în exploataţiile specializate pe creşterea în sistem free range, în condiţiile în care există o piaţă imensă şi o nişă de dezvoltare neexploatată suficient. Pe de altă parte, cei care practică o astfel de tehnologie nu intră în concurenţă cu fermele mari. Asta înseamnă că cel mare nu va fi niciodată interesat din punct de vedere economic să-şi deschidă o fermă în sistem free range. Pentru că aceasta este, de fapt, o afacere de familie. Din punct de vedere al rentabilităţii, discutăm despre efective între 500 şi 3.000 de găini”, spune Leonard Constantin Stafie.
Radu Antohe şi Leonard Constantin Stafie – lansarea cărţii la Agraria 2018
Tranziţie spre econonomia de piaţă
Coautor al cărţii, Radu Antohe consideră că ţăranul român are nevoie de alternative pentru a trece de la producţia de autoconsum la producţia orientată spre economia de piaţă. „Această carte a fost concepută pe realităţile rurale româneşti. Într-o piaţă concurenţială, cum este cea europeană, satul românesc are nevoie astăzi mai mult decât oricând de alternative. Iar pentru ţăranul român creşterea găinilor ouătoare în sistem free range reprezintă o astfel de alternativă. Populaţia din mediul rural este din ce în ce mai îmbătrânită iar exodul spre zonele urbane este o realitate pe care nu o putem ignora. Ţăranul român sau micul fermier cum este numit el în terminologia europeană, nu are o piaţă asigurată. Trebuie să-l ajutăm să treacă de la autoconsum la producţia de piaţă”, afirmă specialistul.
Un eveniment încărcat de ştiinţă agricolă, dar şi de emoţie
Prezentarea publică a cărţii „GĂINI OUĂTOARE ÎN SISTEM FREE RANGE – Ghid practic de creştere”, care s-a desfăşurat la Liceul Tehnologic Agricol ”Mihail Kogălniceanu” Miroslava, s-a bucurat de prezenţa a peste 50 de participanţi din mediul agricol, învăţământul preuniversitar şi universitar agricol, fermieri şi presa de specialitate.
Despre importanţa cărţii pentru dezvoltarea spaţiului rural românesc şi al fermelor de familie, dar şi despre rolul educativ şi practic al ghidului au luat cuvântul: Prof. Constantin Timu – actualul director al liceului, Prof. Dumitru Bunea – fost director al liceului, Prof.dr.ing. Victor Vâlcu – USAMV Iaşi, Prof.dr. Corneliu Hajdău – UMF Iaşi, Facultatea de Bioinginerie, precum şi autorii.
Am consemnat şi un moment emoţionant, atunci când directorul liceului i-a înmânat Diploma de excelenţă colaboratorului nostru Leonard Constantin Stafie pentru contribuţia adusă la promovarea instituţiei de învăţământ agricol. De spus şi că autorul cărţii este absolvent al Liceului din Miroslava.
Ce este sistemul „free range”?
Din punct de vedere tehnic, creşterea păsărilor se împarte în trei mari categorii. În primul rând, creşterea în sistem gospodăresc, pe care o practică toată lumea la ţară, unde se creşte găina slab productivă, cu un furaj dezechilibrat şi unde nu există un control sanitar-veterinar sau o trasabilitate a produsului şi nu se poate vorbi despre o eficienţă economică. În al doilea rând, discutăm despre sistemul semi-intensiv, în care se încadrează şi acest sistem free range, care de fapt se numeşte creşterea păsărilor de curte pe aşternut permanent cu acces liber în padoc (şi notarea oului cu cifra 1, după sistemul de creştere). Inclusiv creşterea în sistem ecologic este încadrată în această categorie. Pe de altă parte, sistemul de creştere intensiv se practică pe scară largă, iar produsul finit se găseşte în supermarketuri. Din punct de vedere al trasabilităţii şi al siguranţei sanitar-veterinare ouăle produse în sistem semi-intensiv şi intensiv nu prezintă riscuri pentru consum.
„Consider că creşterea puilor de carne şi a găinilor ouătoare în efective mici şi medii poate fi privită ca o afacere economică rentabilă, obţinându-se cu eforturi şi cheltuieli minime, cu rezultate satisfăcătoare şi chiar încurajatoare pentru dezvoltarea ulterioară a microfermei. Iar asta se poate realiza fără probleme, respectând pur şi simplu criteriile de bază în creşterea şi exploatarea păsărilor, prevăzute de normele în vigoare. Recomandăm cu răspundere aceste tipuri de exploataţii, deoarece necesită o investiţie minimă şi suportabilă financiar pentru cei care sunt interesaţi să dezvolte o afacere de acest gen. Mai ales că se pot utiliza, fără probleme, resursele materiale deja existente în gospodărie şi se poate interveni tehnologic în raţionalizarea şi valorificarea superioară a producţiei cerealiere din cadrul propriei exploataţii”, explică Leonard Stafie.
Profit de această ocazie pentru a preciza că este în lucru „Ghidul practic de creştere a puilor de carne”, ediţie revăzută şi adăugită.
DETALII ŞI COMENZI DE CARTE
Cartea „GĂINI OUĂTOARE ÎN SISTEM FREE RANGE – Ghid practic de creştere” face parte din colecţia REVISTA FERMA 20 de ani, o colecţie unică de cărţi de specialitate semnate de specialiştii noştri din Consiliul Consultativ şi care conţin articole publicate de-a lungul anilor în revista Ferma, modificate şi aduse la zi, în concordanţă cu prevederile în vigoare.
Revista FERMA a împlinit, în luna februarie a acestui an, 20 de ani de la prima apariţie.
Cartea poate fi comandată la telefon 0256213328 (Redacţia FERMA) sau online, pe www.agroshop.ro, cod carte: 1134.
Articol aparut in Revista FERMA – editia 9(214), 15-31 mai 2018