Adrian MOCANU, în AGRICULTURĂ din 1987. De 13 ani pe CONT PROPRIU - Revista Ferma
3 minute de citit

Adrian MOCANU, în AGRICULTURĂ din 1987. De 13 ani pe CONT PROPRIU

Aflat în vizită la ferma sa, Tudor Calotescu a stat de vorbă cu Adrian Mocanu. Fermierul are o istorie interesantă legată de activitatea în agricultură, de la începuturi şi până în prezent.

Absolvent al Facultăţii de Mecanică Agricolă din Braşov, practic şcoala cea mai de soi pe această ramură de învăţământ agricol, ajunge în 1987 la IAS Pucheni. Şi chiar din prima zi a luat în primire combinele, 14 la număr, împreună cu mecanizatorii. Nu era vreme de făcut pe stagiarul. Dar a avut avantajul că şi înainte de a fi inginer cu diplomă, a muncit pe câmpiile patriei, chiar şi ca student. Îşi aduce aminte că în anul 4 de facultate a lucrat, în practică, pe un U 650 nou, la IAS Rupea (Braşov) şi a câştigat peste 5.000 lei (bani care îi ajungeau să-şi plătească masa şi căminul pe întregul an de curs) într-o singură lună. (…)

andrei-mocanu_bÎn 2004 s-a apucat să facă pe cont propriu ceea ce ştia mai bine. La început pe doar 270 ha de la fostul IAS, luate în arendă de la ADS, deşi toate cele peste 1.000 ha din zonă erau disponibile. Le-a semănat doar cu grâu. 2004 a fost un an destul de greu. Căra motorina cu trei bidoane la cei trei tractorişti şi abia făcea faţă. Aproape că l-a costat mai mult treieratul grâului decât… speranţa de profit. Nu avea pe atunci combină.

Dar au venit apoi ani mai buni. Îşi aminteşte că soia modificată genetic i-a adus primul profit important. A făcut în 2006 o medie de 4,2 t/ha pe 60 ha. Iar preţul a fost identic cu cel de la floarea-soarelui (undeva la 80 bani/kg). Tot atunci s-a hotărât să facă şi primul proiect. Un SAPARD, deşi nu avea resurse financiare. A obţinut un credit BCR prin programul Fermierul (cu doar 4,5% dobândă, când dobânda era peste 15% atunci) şi a vândut şi apartamentul. Şi uite că acum are casa în curtea fermei.

„Adrian Mocanu este un fermier cu „sclipici”. Chiar dacă se străduieşte să treacă neobservat în cele mai multe cazuri. Observaţiile bine cântărite, tonul jos pe care reclamă ceva şi hotărârea din priviri sunt destule motive pentru a atrage atenţia„, remarcă Tudor Calotescu.

Citiţi povestea fermierului în revista Ferma, ediţia 1-14 martie 2017!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →