Adio glifosat din 2023! - Revista Ferma
3 minute de citit

Adio glifosat din 2023!

Marele proiect european ”Green Deal”, aşezat pe cele două strategii, ”De la fermă la furculiţă” şi ”Biodiversitate”, ale cărui principii se regăsesc şi în Planul pentru Redresare şi Rezilienţă, în Pilonul ”Verde”, înseamnă, în linii generale, reîntoarcerea europenilor la natură… La ce fel de natură? În principiu, la natura existentă dinainte de industrializare, când nu exista poluarea produsă de fabrici şi uzine, şi de agricultura intensivă.

 

Reînverzirea Europei

Dar calea aceasta către o natură curată, către un mediu verde, ecologic, nu este neapărat o restaurare întocmai a paradisului preindustrial. Uniunea Europeană nu şi-a propus o reeditare a acelor vremuri, fiindcă acest lucru ar fi pur şi simplu imposibil. Trecutul nu poate fi recuperat şi reaşezat în prezent în datele sale complete. Reînverzirea Europei presupune utilizarea noilor tehnologii digitale. Tindem, aşadar, către o natură curată, dar una în care viaţa noastră va depinde de internet, telefonie mobilă, energii alternative, instituţii reformate, etc.

 reautorizare glifosat 1 Canva_b

sursa foto: canva.com

Mai puţine pesticide

Unul dintre obiectivele acestui mega-program este reducerea cu până la 50% a utilizării pesticidelor de către fermierii din statele membre. Forurile europene recunosc că produsele chimice de sinteză ”sunt esenţiale pentru standardele de viaţă moderne şi pentru economie”. Cu toate acestea, ”substanţele chimice pot fi dăunătoare oamenilor şi mediului”.

 

Strategia UE pentru sustenabilitate

 

În martie 2021, Consiliul a adoptat concluzii care aprobă strategia UE pentru produse chimice pentru sustenabilitate, prezentată de Comisie. Lucrurile au intrat, aşadar, în linie dreaptă. Strategia stabileşte o viziune pe termen lung a politicii UE privind produsele chimice, în care UE şi statele membre doresc:
1. să protejeze mai bine sănătatea umană,
2. să consolideze competitivitatea industriei şi
3. să susţină un mediu fără agenţi toxici. Strategia acesta este o parte esenţială a Acordului verde european (Green Deal) şi a obiectivului major de a reduce poluarea la zero.

 reautorizare glifosat 2 CANVA_b

sursa: canva.com

Glifosatul, o cauză pierdută

 

Planurile din birouri ajung, însă, să se ciocnească de interesele economice ale fermierilor, puşi în situaţia de a nu mai putea utiliza pesticide pe care până acum le foloseau cu succes. Totodată, producătorii de inputuri sunt la rândul lor afectaţi de deciziile de la Bruxelles.
Să luăm cazul glifosatului, un erbicid a cărui autorizare expiră, în Uniunea Europeană, 15 decembrie 2022. Parlamentarii europeni au adoptat, în 8 iunie, Raportul referitor la ”Strategia UE privind Biodiversitatea pentru 2030; Readucerea naturii în vieţile noastre”, unul dintre paragrafe opunându-se reautorizării substanţei active glifosat după 31 decembrie 2022.

 

Se caută alternative. Despre ce este vorba şi ce spun fermierii, citiţi în Revista FERMA, ediţia 1-31 iulie 2021!

PRIMESC BANI DACĂ RENUNȚĂ LA GLIFOSAT
2.500 euro/fermă sumă acordată anul acesta fermelor care renunţă la utilizarea glifosatului! Click AICI şi vezi unde se aplică această măsură, dar şi ce alternative bio s-au găsit pentru combaterea buruienilor în lispa erbicidului total!

un articol de
STELIAN RĂDESCU

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →