Acţionarea utilajelor prin ax cardanic - Revista Ferma
2 minute de citit

Acţionarea utilajelor prin ax cardanic

untitled 5 m Acţionarea utilajelor prin ax cardanic

Vom analiza defectele tipice, modul de reparare şi ceea ce trebuie făcut pentru întreţinere.

Carcasa de protecţie: protejează axul aflat în rotaţie de efectele exterioare (elemente fizice de cuplare exterioare, praf şi alte murdării), precum şi personalul de deservire, de piesele aflate în rotaţie, care pot provoca accidente. Defecţiunile tipice la carcasa de protecţie sunt: spargerea, fisurarea, bucăţi lipsă parţial sau total, lipsa lanţului de siguranţă sau avarierea carcasei din cauza folosirii necorespunzătoare a lanţului de siguranţă.

Din punct de vedere al întreţinerii, carcasa nu necesită o atenţie deosebită. Se va avea totuşi în vedere starea carcasei, precum şi ungerea după 250 ore de funcţionare a lagărului de alunecare.

Corpuri de legătură tip furcă. În practică, se găsesc multe tipuri de legături, dar în general se folosesc două grupe principale: corp de legătură cu furcă rapidă AS; corp de legătură cu furcă rapidă semiautomată OS.

Defecţiunile intervin la elementele de siguranţă: părţi presate, bile, arcuri, prin îmbâcsire cu murdărie din cauza neetanşeizării sau a dezechilibrării axului cardanic (probleme cinematice). În practică, cele mai multe defecte provin din ovalizarea nervurilor sau suprasolicitarea furcilor.

În cazul defecţiunilor din cauza suprasolicitării (se desface furca), se va regla limitatorul de suprasarcină. Din punct de vedere al întreţinerii, corpurile de legătură se vor spăla cu un jet puternic de apă.

Crucea cardanică. Cel mai des întâlnite defecţiuni la crucile cardanice provin de la uzură, distrugere şi suprasarcină. În cazul distrugerii, aceasta va fi înlocuită cu totul. Nu este admisă schimbarea acelor de rulment sau a pastilelor.

Este foarte important să se folosească numai piese originale şi de bună calitate. Combinarea cu alte piese, de la alţi producători, pentru înlocuire la crucea cardanică este interzisă.

Deoarece crucea cardanică are rolul cel mai mare în durata de viaţă a axului cardanic, se recomandă întreţinerea periodică şi gresarea acesteia. În general, intervalul recomandat pentru ungere se poate vedea din semnul care se află pe carcasa de protecţie sau în cartea de utilizare a axului cardanic.

Pentru mai multe informaţii accesaţi site-ul www.munax.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →