Acordul Mercosur loveşte în crescătorii de vite - Revista Ferma
3 minute de citit

Acordul Mercosur loveşte în crescătorii de vite

Schimbarea guvernului din Brazilia a trezit noi speranţe la Bruxelles pentru ratificarea acordului comercial cu cele patru ţări sud-americane.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi Bernd Lange, preşedintele Comisiei pentru buget din Parlamentul UE, s-au pronunţat deja în favoarea continuării negocierilor. Numai că o eventuală înţelegere între cele două părţi, aşa cum s-a convenit până acum, prezintă riscuri pentru crescătorii de bovine europeni, avertizează London School of Economics and Political Science (LSE), instituţie care a cuantificat impactul într-o evaluare a durabilităţii.

Mercosur Acord 01_b 

Producţia UE de carne de vită va scădea


Europa aşteaptă avantaje geostrategice şi economice de la acordul Mercosur. În acest fel, consecinţele pandemiei Covid-19 şi ale războiului din Ucraina ar putea fi mai bine atenuate. Cu toate astea, nu toate sectoarele vor putea beneficia de pe urma acestui acord de liber schimb, iar unii sunt chiar în situaţia de perdanţi.

Spre exemplu, producţia de carne de vită din UE se preconizează că va scădea din cauza acordului cu statele Mercosur, din care fac parte Argentina, Brazilia, Paraguay şi Uruguay.

 

Două posibile scenarii


1. În scenariul conservator, se presupune că ţările Mercosur vor desfiinţa tarifele pentru 80% din produsele agricole, în timp ce UE ar reduce cu 15% tarifele pentru carnea de vită. De asemenea, UE reduce şi tarifele vamale cu 15% pentru alte produse agricole (carne de altă natură, zahăr, orez, cereale, lapte).

2. Pe de altă parte, potrivit proiecţiilor LSE, în scenariul ambiţios, se presupune că tarifele ţărilor din Mercosur vor fi complet desfiinţate, iar UE va reduce tarifele la carnea de vită, zahăr şi orez cu 30%, urmând ca pentru cereale şi lapte tarifele UE să fie complet eliminate.

mecosur 02_b 

Cresc importurile, dar şi preţurile de achiziţie


Autorii analizei subliniază că importurile de carne de vită în UE ar creşte cu aproximativ 30% în scenariul conservator şi cu aproximativ 64% în scenariul ambiţios. În UE, producţia de carne de vită ar scădea atunci cu 0,7% şi, respectiv, 1,2%. Preţul mediu pentru un kilogram de carne de vită din ţările Mercosur este, de asemenea, cu mult peste preţul pe kilogram din UE. O diferenţă importantă de calitate rezultă în ceea ce priveşte rasele de bovine sau utilizarea animalelor: în UE, o mare parte din carnea de vită provine din fermele de vaci de lapte, în timp ce în America de Sud rasele de vită joacă un rol mult mai mare.

Citeşte o analiză amplă a jurnaliştilor de la Agrarheute!

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →