Achim Irimescu: Plata subvențiilor începe în martie! - Revista Ferma
4 minute de citit

Achim Irimescu: Plata subvențiilor începe în martie!

euro m Achim Irimescu: Plata subvențiilor începe în martie!

Am avut o nouă negociere cu SIVECO și am reușit să devansăm cu o lună plata subvențiilor integrale către fermierii români. Inițial era data de 27 aprilie, care nu era deloc convenabilă. (…) Sperăm ca în martie, cel târziu, să începem plățile”, ne-a declarat Achim Irimescu pe 14 ianuarie, după întâlnirea cu premierul Dacian Cioloș, pentru a stabili prioritățile în agricultură pentru anul 2016.

În acest moment, nu pot să spun dacă plata subvențiilor începe pe 2 martie, pe 5 martie sau pe 17 martie”, a declarat, însă, la TVR, Nicolae Horumba, director general adjunct în APIA, responsabil cu plățile directe. În schimb, acesta spune că angajații Agenției muncesc zi și noapte împreună cu SIVECO-Teamnet pentru punerea în funcțiune a modulului de plăți integrale.

Termenul limită de plată a subvențiilor, stabilit de regulamentele europene, este 30 iunie 2016. Consorțiul SIVECO-Teamnet, dezvoltatorul softului utilizat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), lucrează în acest moment la sistemul informatic pentru plățile finale, un sistem complex, cu câte un modul pentru fiecare schemă de plată.

 

SIVECO: Modulul de plăți finale nu este contractat!

„Sistemul cuprinde 20 de module componente. Fiecare dintre aceste module corespunde unei activități aferente plății de subvenții. În fiecare țară membră UE, acest sistem a fost dezvoltat de la zero, ținându-se seama de caracteristicile locale, cu respectarea cerințelor politicii agricole comunitare. România este una dintre țările cu o suprafață agricolă mare, cu un nivel foarte ridicat de fragmentare a proprietății agricole, ceea ce presupune, implicit, un număr foarte ridicat de beneficiari de subvenții (…)”, ne-au spus reprezentații SIVECO-Teamnet.

Aceștia afirmă că cerințele pe care trebuie să le îndeplinească sistemul informatic pentru a susține plata integrală/finală a subvențiilor sunt suplimentare față de cele destinate plăților în avans. Pentru ca APIA să poată face plățile integrale/finale către fermierii români, este necesară implementarea modulelor de lucru pentru următoarele activități:

1. Eșantionarea în vederea selectării fermierilor pentru controlul prin teledetecție și controlul pe teren;

2. Controlul prin teledetecție;

3. Raportul de control pe teren;

4. Controlul administrativ pentru sector vegetal după controlul pe teren;

5. Controlul administrativ pentru sectorul zootehnic înainte de controlul pe teren;

6. Controlul administrativ pentru sectorul zootehnic după controlul pe teren;

7. Calculul plăților pentru sectorul vegetal, respectiv zootehnic pentru plata finală;

8. Aprobarea plăților pentru sectorul vegetal, respectiv zootehnic pentru plata finală;

9. Efectuarea propriu-zisă a plăților finale (ordine de plată, extrase de cont etc.);

10. Gestionarea plăților necuvenite;

11. Gestionarea registrului unic al debitorilor;

12. Gestionarea registrului unic al sancțiunilor multianuale;

13. Realizarea raportărilor naționale și europene privind plățile efectuate către fermieri.

Mai mult, pașii pentru fiecare modul de lucru sunt contractare, analiză, proiectare, dezvoltare, testare și recepție, iar din ce spuneau cei de la SIVECO pe 12 ianuarie 2016, APIA nu ar fi contractat încă modulul pentru plățile integrale: „În acest moment, echipa de proiect APIA și consorțiul furnizor se află în faza premergătoare contractării. Din analiza și planificarea făcute împreună, a rezultat termenul avansat de conducerea Ministerului Agriculturii pentru livrarea modulului destinat efectuării plăților integrale/finale”. (adică, sfârșitul lunii aprilie 2016 – n.red.)

 

Cine își asumă întârzierile?

APIA a semnat încă din 18 decembrie 2013 un acord cadru cu SIVECO-Teamnet pentru dezvoltarea sistemului informatic prin care se fac plățile directe către fermieri. Sistemul informatic, pe care APIA a dat 28 milioane de euro, trebuie să poată gestiona 1.200.000 de blocuri fizice digitizate pentru identificarea parcelelor agricole utilizate de beneficiarii subvențiilor, 6.000.000 parcele agricole și 13.200.000 ha suprafață agricolă eligibilă.

Reprezentanții SIVECO susțin că, deși consorțiul de firme a propus și agreat cu APIA, încă din noiembrie 2014 un calendar de elaborare a specificațiilor și de contractare a diferitelor module pentru efectuarea plăților în avans în campania 2015, contractarea modulului de plăți în avans s-a făcut abia pe 10 noiembrie 2015, iar specificațiile necesare dezvoltării softului au fost aprobate pe 17 noiembrie 2015.

602.159 fermieri au primit avansul din schema de plată unică pe suprafață (SAPS) până la 1 decembrie 2015. APIA informează că a plătit, în total, 255.448.679 euro (cca. 1,128 miliarde lei), pentru o suprafață de 5.753.954 ha.

Articol publicat in revista Ferma nr. 1 (162) – 1-31 ianuarie 2016

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →