ACCPT testează hibrizii cu potențial de profit - Revista Ferma
7 minute de citit

ACCPT testează hibrizii cu potențial de profit

După un an 2020 deosebit de greu pentru cei mai mulți producători agricoli din zona Moldovei, speranțele fermierilor par a renaște. Cel puțin din perspectiva rezervelor de apă acumulate în sol până la finalul lunii februarie 2021. Această situație îi determină pe agricultori să plănuiască noi și ample acțiuni, care vizează creșterea productivității și a eficienței activității lor agricole.
Pe lângă faptul că în anul 2021 continuă acțiunile de informare și de consiliere pentru membrii săi, ACCPT Iași vizează extinderea activităților experimentale din câmp.
Ca o noutate, ”Ziua porumbului” își va schimba unele dintre coordonatele organizatorice, precum locația și conceptul agendei de lucru.

 

Ziua Porumbului 2021: locație nouă, suprafață extinsă

 

După ce, timp de trei ani consecutiv, în colaborare cu Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR), manifestarea a fost găzduită de platforma expozițională a SC Agro-Ilmar SRL Boureni-Balș, Târgu Frumos, în acest an se va organiza la SCDA Podu Iloaie (structură de cercetare în subordinea SCDCB Dancu – Iași). Va fi organizată o platformă integrată, de care se vor ocupa, în calitate de parteneri, inclusiv unii dintre cercetătorii de la Podu Iloaie.

Emil Teofil Balteanu 01_b

Vom extinde suprafețele experimentale și la alte culturi. Vrem să răspundem tuturor nevoilor tehnologice ale membrilor asociației noastre, astfel încât să creștem productivitatea în unitățile noastre agricole, ceea ce ar putea însemna creșterea forței noastre, inclusiv prin capitalizarea adusă de o mai mare eficiență a activității – EMIL TEOFIL BĂLTEANU, Președinte ACCPT Iași

”În acest an, în funcție de numărul de expozanți pe platforma porumbului, suprafața va fi extinsă la 60-70 hectare, față de 30-35 hectare cât era dimensiunea platformei de la Tg Frumos. Dar, în funcție de calitatea activității pe care o desfășurăm în cadrul acestei manifestări unice pentru zona Moldovei, dedicată culturii de porumb, există posibilitatea ca în anii următori să creștem suprafața”, preciza Emil-Teofil Bălteanu, președinte ACCPT Iași.

 

Testarea celor mai buni hibrizi

 

Scopul acțiunii este de a identifica hibrizii care sunt cei mai potriviți pentru zona Moldovei. Chiar și în condițiile dure din anul 2020, s-au identificat unii hibrizi cu o anumită toleranță la secetă. ”Interesul este de a ne securiza producția, astfel încât să fim cât mai puțin dependenți de factorii meteorologici. De altfel, avem o corelare cu datele și soluțiile din toate câmpurile experimentale organizate de APPR și, aplicându-le pe cele mai potrivite, fermierii din asociația noastră văd rezultate pozitive în propriile ferme”, preciza liderul ACCPT Iași.

 

Genetică de peste Prut

 

Ziua Porumbului 2021 va beneficia de o formulă de lucru personalizată. ACCPT Iași devine membru de lucru în parteneriatul național sub egida APPR, destinat îmbunătățirii performanțelor de producție la cultura porumbului, prin integrarea platformei de la Podu Iloaie în rețeaua de experimentare, alături de Stațiunile de Cercetări Agricole Caracal și Turda. Se alătură și Institutul de Fitotehnie „Porumbeni”, raionul Criuleni, Republica Moldova, care dispune de 6 laboratoare, în care activează 32 cercetători ştiinţifici, aici fiind produși unii hibrizi care au răspuns destul de bine la condiții de secetă.

”Ne interesează să testăm hibrizii de porumb produși dincolo de Prut și, astfel, să susținem inclusiv activitatea de ameliorare a porumbului desfășurată de către partenerii noștri”, menționa Emil-Teofil Bălteanu.

hibriyi in testare_b 

Platforme experimentale și pentru grâu și floarea-soarelui

 

La Podu Iloaie, suprafața aflată la dispoziția ACCPT Iași este de aproximativ 200 hectare, motiv pentru care organizația de fermieri s-a îndreptat și către alte două platforme experimentale, respectiv cele pentru grâu și floarea-soarelui. ”Existența acestei suprafețe ne-a determinat să optăm pentru organizarea, tot aici, a platformelor experimentale pentru grâu și floarea-soarelui, deși este posibil să extindem aria culturilor. Aceasta, deoarece furnizorii de semințe dețin în portofolii resurse genetice și pentru alte specii de plante decât porumbul. Astfel, în anul agricol 2021, pe lângă platforma de porumb, vorbim despre organizarea unui câmp experimental la cultura de grâu, pe aproximativ 50 ha și a altuia la floarea-soarelui, pe 30-35 ha”, arăta președintele ACCPT Iași. De aceste platforme, ca executant al tehnologiei performante, se ocupă Panifcom Iași, coordonator în teren fiind inginerul-șef Cătălin Parii.

 

2 verigi vulnerabile în lanțul agro-economic autohton

 

Pe fondul încercărilor fermierilor de a desfășura o activitate agricolă cât mai performantă și eficientă, asociat contextului caracterizat de presiunea incertitudinilor privitoare la sprijinul concret pentru agricultura românească, în cadrul viitoarei PAC, membrii ACCPT au demarat o serie de acțiuni care vizează întărirea a două verigi considerate vulnerabile în lanțul agro-economic autohton, respectiv 1) procesarea produselor agricole și 2) comercializarea produselor finite.

 hibrizi in testare 2_b

Cooperative zonale și rețea proprie de vânzare a produselor

 

”Am început constituirea unor cooperative agricole pe zone, în funcție de tipul activităților și de densitatea membrilor ACCPT în respectivele areale. Am înțeles să luăm această inițiativă, deoarece pentru structurile asociative de tip cooperativă se va acorda un punctaj mai bun, în ceea ce privește accesul la fondurile europene. Pe de altă parte, asocierea permite atingerea unei anumite forțe financiare, inclusiv pentru orientarea către proiecte mai complexe și care ar presupune cheltuieli inițiale mai mari. Pentru a fi realizată o asemenea cooperativă, primul pas este asocierea unui număr de minim 7 fermieri. În anul 2021, vom continua procesul de constituire a unor astfel de cooperative, mai întâi identificând zonele și tipurile de activități care pot fi dezvoltate. De exemplu, o zonă în care pot fi valorificate fructele/legumele, alta în care se pot valorifica produsele zootehnice, etc și, apoi, să închidem lanțul cu o rețea proprie de valorificare pe piață. Oricum, foaia de parcurs pe care ne-am stabilit-o prevede ca în anul 2021 să realizăm cooperativele și să le dăm startul, urmând ca în 5 ani să deținem anumite magazine proprii de desfacere a produselor. Până acum, avem trei astfel de cooperative, care, deja, funcționează. Este vorba despre cooperativele ”Bucovina Nord” Suceava, ”Moldova Nord-Est” Botoșani și ”Rădăcini” Drăgănești, Neamț”, explica fermierul ieșean.

ACCPT SE EXTINDE ÎN MOLDOVA
În acest an ACCPT Iași, organizație cu membri din întreaga zonă a Moldovei, fermieri care lucrează suprafețe de la 20 de hectare și până la 3000 ha, are în vedere organizarea unor filiale în județele Galați și Vrancea, acolo unde s-au constituit nuclee semnificative de fermieri care au devenit membri ai organizației până la finalul anului 2020. Pe zona Moldovei, suprafața totală a acestei structuri asociative ajunge la 35.000 de hectare.

2,1 TONE/HECTAR: MINIM ISTORIC LA PORUMB
În cadrul experimentelor dedicate porumbului şi organizate de APPR anul trecut în cele două locaţii, mediile producţiilor (2,1 tone/ha – Ialomiţa şi 4,7 tone/ha – Iaşi) au arătat în mod concret dezastrul pe care îl produc seceta şi incapacitatea instituţională de a gestiona profitabil resursele de apă de care dispune ţara.

Click AICI și citește relatarea despre cea mai tristă ” Zi a porumbului” organizată vreodată în Moldova!

 

Foto-Gabriela Vila_b

GABRIELA VILA ESTE NOUL DIRECTOR GENERAL AL ADAMA
Gabriela Vila va conduce operațiunile ADAMA Agricultural Solutions în România și Republica Moldova. Având o experiență de peste 20 de ani în sectorul agri-business, Gabriela Vila a ocupat anterior poziția de Director Național de Vânzări în cadrul companiei. În această calitate, a fost responsabilă de elaborarea și implementarea strategiei comerciale ADAMA România.
Gabriela Vila este de peste 5 ani parte din echipa ADAMA România, anterior ocupând poziții de conducere sau coordonare în cadrul altor companii importante din sectorul agri-business.

un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
Redactor Radio România Iaşi

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →