A RĂSCUMPĂRAT de la străini PĂMÂNT ROMÂNESC! - Revista Ferma
4 minute de citit

A RĂSCUMPĂRAT de la străini PĂMÂNT ROMÂNESC!

Mai exact, agricultorul a cumpărat de la o familie daneză o întreagă exploatație agricolă din comuna Hănești, județul Botoșani: aproximativ șapte sute de hectare de teren agricol, parc de tractoare, utilaje și mașini agricole, precum și depozite cu o capacitate de aproximativ zece mii de tone. ”De fapt, eu lucrez în agricultură nu doar din timpul regimului comunist, când am fost angajat ca specialist, în anul 1970. Copil fiind, lucram cu tata proprietatea familiei, de șapte hectare. Aveam zece anișori când, tot pe aici, tata mă lua la câmp și nu am crezut că voi ajunge vreodată să cumpăr pământul pentru care tatăl meu a și luptat, fiind chiar și prizonier de război timp de 7 ani…
După căderea regimului comunist, mi-am început activitatea pe cont propriu la Liveni, în anul 1996. Lucram pământul meu, al părinților și al rudelor, inițialele prenumelor noastre fiind cele care au dat denumirea societății pe care am înființat-o, FODGARD. Apoi, am mai luat în arendă, ne-am extins, ajungând ca în acea zonă să formăm o fermă de circa o mie de hectare. În anii ce au urmat, copiii au mers și ei pe drumul agriculturii, adăugând încă vreo 300 ha. Astfel, înainte de a cumpăra ferma de la Hănești, familia noastră avea aproximativ 1300 ha”, povestea Dumitru Avădănei.

Danezul a preferat să vândă unui român

Propunerea de a cumpăra exploatația fermierului danez Pilgaard Jorgen a venit în luna ianuarie 2017, documentele fiind semnate abia spre toamnă. Amânarea finalizării tranzacției prin care se achiziționa SC Agroliv YMP SRL de către SC Fodgard SRL din comuna nu a fost determinată de nehotărârea fermierului român sau de vreo neînțelegere cu vechiul proprietar danez al afacerii agricole, ci din cauza dificultății de a găsi finanțare. ”Cetățeanul străin a fost foarte binevoitor, în sensul că ne-a preferat pe noi și nu pe un alt fermier, străin, un irlandez care lucrează mult pământ în această zonă și care ar fi fost amator să cumpere ferma de la Hănești. Noi, fiind vecini, în timp am avut unele întâmplări. Într-un an, l-am ajutat la recoltat, atunci când a rămas în pană cu combinele. M-a întrebat cât costă și i-am spus că nu îl costă nimic. A rămas surprins. Altădată, a apelat la mine pentru a-i procesa semințele la stația de selectare pe care o am la Liveni, apreciind sămânța noastră, românească. Apoi, eu am solicitat ajutor pentru a depozita în silozul său o parte a recoltelor care nu mai încăpeau în spațiile mele. Mi-a primit producția, a facturat serviciile și am plătit fără să discut. Acum a dovedit că nu a uitat și, poate inclusiv din cauza unor neînțelegeri cu fermierul irlandez, a preferat să vândă unui român. Astfel, am cumpărat cele 700 ha de teren, partea de mecanizare și cea de depozitare, alături de datoriile lor de până acum. Dar, ca detaliu și, în același timp resursă stabilă, din întreaga suprafață exploatată, 130 ha erau chiar proprietate personală a soților danezi care și-au vândut afacerea agricolă de la Hănești”, explica Dumitru Avădănei.

avadanei2_b

Pe larg despre acest subiect citiţi în revista Ferma nr. 20/203 (ediția 15-30 noiembrie)

Un articol semnat de Petronela COTEA MIHAI,
redactor Radio România Iași

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →