3 minute de citit

A câştigat TABLETA la AGROMALIM 2018!

tableta-agromalim-2018_bSIMONA şi CIPRIAN IERTEA sunt tineri şi foarte muncitori. Fac agricultură de când se ştiu, dar nu la dimensiuni mari. La un moment dat lucaru 10 ha de teren pe care cultivau porumb, grâu şi floarea soarelui. Mai cresc şi porci şi câteva zeci de pui de carne pe an. Anul trecut s-au reorientat: şi-au înfiinţat două solarii cu căpşuni, au pus mai puţin grâu şi porumb, iar pe un hectar au pus ceapă galbenă. Pe suprafeţe mai mici au cultivat porumb dulce şi dovleac pentru copt.

Simona Iertea a lucrat câţiva ani în Spania, unde mergea câte trei săptămâni pe an, iarna. Spune că aşa „a prins drag de căpşuni”. În 2017, au decis că nu mai vrea să plece deloc de lângă copii, aşa că şi-au făcut propria afacere cu căpşuni, la ei acasă.

solarii-capsuni-iertea_b

Au înfiinţat două solarii cu căpşuni, pe 13 ari, într-o grădină la marginea oraşului Ineu. Pe terenul unde sunt solariile există şi o rulotă, curent, apă, dar şi cameră de supraveghere video

Soiul pe care l-au ales este Albion, foarte rezistent, importat direct de către o firmă de lângă Oradea, de la care au cumpărat şi solariile şi care le oferă şi consultanţă. Au plantat 6.400 de stoloni. Investiţia, pentru care au luat un credit pe cinci ani, a costat 12.000 de euro, din care au recuperat deja aproape jumătate după primul an de rod, ne-a spus Simona Iertea. Au fost şi ei uimiţi de ce recoltă bună au avut.

capsuni-de-ineu_b

Au ieşit cu primele fructe la piaţă pe 1 mai, când preţul era mare, şi au căpşuni şi acum. Dacă vreţi să mâncaţi căpşuni proaspete, dulci şi aromate, produse în România, din mai până în noiembrie, îi găsiţi pe Simona şi Ciprian Iertea pe pagina de Facebook „Căpşuni la Ineu” sau, săptâmânal, la piaţă la Ineu şi la Pâncota, în jud. Arad.

capsuni-ineu-facebook_b


iertea-tableta-copii_b

Familia Iertea are cinci copii: Două fete şi trei băieţi. Cel mai mare are 9 ani, iar cel mai mic este o fetiţă de 1 an şi trei săptămâni. Ciprian lucrează şi la Staţia de Pompieri din Ineu, iar la căpşuni lucrează amândoi. Când copiii nu sunt la şcoală şi la grădiniţă, fac cu rândul în solar. Ziua lor de muncă începe când se luminează afară şi se încheie noaptea târziu, după ce copiii dorm.

Simona şi Ciprian Iertea au încercat să obţină fonduri europene pentru instalarea tinerilor fermieri. Proiectul lor, depus anul acesta în august, a primit 80 de puncte, dar nu a primit şi finanţare.

Simona Iertea ne-a mai spus că ştia Revista Ferma de la unchiul ei, care lucrează 50 ha cu cereale tot în Ineu, jud. Arad. A adăugat că va folosi tableta chiar ea, ca să citească pe internet informaţii despre cultura căpşunului.

Citiţi detalii în ediţiile următoare ale Revistei Ferma.

Cisteste si...

Recomandările redacției

11 Sfaturi utile pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă

11 sfaturi pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă:
1. Efectuați verificările de rutină.
2. Spălaţi şi curăţaţi temeinic tractorul.
3. Goliți rezervorul și folosiți un combustibil de iarnă.
4. Verificaţi echipamentele de cauciuc.
5. Verificaţi presiunea şi umflaţi suplimentar anvelopele.
6. Gresaţi fiecare rulment/bucşă.
7. Scoateți bateriile în cazul “parcării” pe termen lung.
8. Parcați tractorul sub un şopron sau într-un garaj închis.
9. “Ajutaţi” tractorul să pornească în timpul iernii.
10. Nu uitaţi că iarna este momentul perfect pentru a face lucrările de întreținere şi reparaţiile.
11. Utilizați greutăți suplimentare, anvelope de zăpadă sau lanțuri pentru anvelope.

piata tractoarelor b 11 Sfaturi utile pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă
Ultimele articole
Ferma lumina credit foto iStock 1162244809 Vladimir Zapletin Ferme cu lumina stinsă!

Ferme cu lumina stinsă!

Fermierii români depun armele. Preţuri mici, datorii mari, speranţe deşarte… Fiecare zi aduce tot mai multă deznădejde şi într-un final […]

Citește mai multe știri →