A 13-a ediție a Paradei Taurilor a fost cu noroc - Revista Ferma
7 minute de citit

A 13-a ediție a Paradei Taurilor a fost cu noroc

semtest3111 m A 13-a ediție a Paradei Taurilor a fost cu noroc

Fermieri, tehnicieni însămânțători, academicieni, directori de stațiuni de cercetare, cercetători tineri și entuziaști, politicieni, primarul localității, secretarul de stat din MADR – Peter Tamaș Nagy, dar și mulți tineri și copii s-au înghesuit la propriu pe arena pregătită de angajații Semtest. 

 

Taurii – o binecuvântare pentru ochii stăpânilor

Semtest BVN Tg-Mureș a făcut din acest eveniment o adevărată sărbătoare a crescătorilor de bovine din Ardeal, și nu numai. 36 de tauri, unul mai valoros decât altul, au trecut prin fața celor prezenți. 

Directorul Semtest BVN – Valer Sician – a făcut onorul de gazdă, mediator și prezentator. După fiecare grupă de tauri prezentați era o mică pauză în care se decernau premii pentru fermierii cu rezultate deosebite în ameliorare. Printre premianți s-a numărat și dr. med. vet. Beni Takacs, care a transformat un fost IAS într-una din cele mai performante ferme din țară în care se crește Bălțată Românească, cu peste 450 de capete, cu o producție medie de 23 l/zi și cu un record de 40 l/zi. 

 

Se poate face performanță și cu 20 de vaci

Majoritatea celor premiați sunt reprezentanți ai unor ferme de familie. Menționez aici ferma lui Melinda Kelemen din Cuejd, comuna Pănet – Mureș, care crește 36 de capete de bovine. Un alt fermier demn de numit este și Fănel Nagy (foto) din Pădureni, comuna Tritenii de Jos, din județul Cluj, care a obținut unul din trofeele “Fermierul anului” acordate de Semtest Mureș la Parada Taurilor. Și tatăl, și fiul sunt autorizați ca tehnicieni însămânțători. Din 2006 au transformat creșterea vacilor într-o afacere. Acum dețin 21 de capete, din care 12 sunt în lactație. Vorbim de rasa Bălțată românească de tip Simmental, bineînțeles. Conduc o fermă de elită în care „dacă o vacă nu dă minum 25 l la prima fătare, nu o mai ținem”, spun proprietarii. Folosesc genetică Semtest BVN de la taurii Vanstein, Vissing, Rinser, Hulkor și Wille. Reușesc să obțină o producție medie de 22-23 l/zi/cap, iar recordul a fost de 36 l /zi. Anul acesta speră să îl depășească. Rația zilnică de furaje cu care s-a obținut și acest record arată cam așa: porumb siloz – 15-18 kg, fân de lucernă – 6-7 kg, concentrate (borhot de bere, șrot de floarea soarelui, calciu furajer și premix) – 3-4 kg. Vacile ies și la pășune.

Produsele prelucrate (lapte, brânză dulce, smântână, telemea și urdă de vacă) le comercializează direct, prin magazinul propriu. Avem în față o afacere de familie care demonstrează că se poate face performanță și profit cu 20 de vaci. 

Directorul SCDCB Arad a pus ochii pe numărul 21. „Noi folosim taurii cei mai valoroși. Cel mai folosit taur la noi este numărul 36 -Winning, care este cel mai valoros din punctul meu de vedere. Am pus ochii și pe numărul 21 – Winston, indiferent de costurile ce vor fi implicate. Genetica este, pe lângă investiția în tehnologie, motorul dezvoltării unei afaceri de succes în zootehnie iar noi nu ne zgârcim când este vorba să cumpărăm un material genetic de excepție”, ne spune economistul Gheorghe Săplăcan, directorul SCDCB Arad.

 

Părintele Semtest BVN Târgu-Mureș

Horea Magdun a fost director al Stațiunii timp de 24 ani și a trebuit să facă ceva pentru a nu se pierde munca celor de aici. „Iașul a dispărut, Timișoara scârție; păi ce facem, domnule?”, cam așa și-a spus în barbă specialistul, înainte de căuta, ca ultimă soluție, un partener extern. Faptul că a avut o relație bună atât cu austriecii, cât și cu nemții, care sunt crescători de Simmental de generații, a însemnat mult în alegerea făcută, deși recunoaște că a căutat și în Franța parteneriate. Totuși, la Neustadt a ajuns la invitația unor rude, care aveau o mică fermă acolo. Iată că și o oarecare doză de întâmplare e bună în afaceri. „La început au fost câteva contacte, apoi am căzut la învoială, dar desăvârșirea s-a făcut în adunarea generală, acolo unde majoritatea membrilor Asociației de ~nsămânțări Artificiale – Besamungsverein Neustadt a.d. Aisch e. V. Germania a ridicat mâna la propunerea celor doi directori”, își amintește Horea Magdun. 

La Paradă a asistat și Secretarul de stat din MADR – Peter Tamș Nagy. Acesta a condus o perioadă ANARZ. Se felicită pentru că a dat registrul de evidență către privat. “An de an vin cât mai mulți fermieri, tehnicieni și specialiști la acest eveniment, pentru că aici pot vedea în ce direcție evoluează genetica și, implicit, în ce direcție trebuie să investească, pentru că prin inovația genetică se aduce plus-valoare în fermă”, spune Nagy. De asemenea, oficialul ministerial a subliniat că „genetica împreună cu noua tehnologie aduce progres și competitivitate, competitivitate de care fermierii noștri au nevoie ținând cont că se află într-o piață europeană, desigur concurențială și liberă, dincolo de sprijinul comunitar acordat fiecărui crescător”. Despre nemulțumirea zootehniștilor în ceea ce privește sprijinul acordat de minister, Nagy spune: „Pe lângă sprijinul european, crescătorii de bovine vor mai fi sprijiniți, începând cu 2015, prin două scheme de sprijin prin programul național de tranzit (pachetul lapte și pachetul carne) și cu un sprijin voluntar cuplat pe fonduri FEGA, articolul 68, care se va acorda pe criterii de performanță exploatațiilor care au între 10 și 250 de capete. Combinate cu plățile directe și cu plățile pe suprafață sunt totuși mulți bani care pot folosi la modernizarea exploataților”.

După paradă, organizatorii au invitat participanții la un gulaș tradițional, stropit cu palincă și bere. S-a cântat atât în românește, cât și în maghiară, chiar cu o săptămână înaintea confruntării fotbalistice din preliminariile Campionatului European.

Oricum ar fi, Parada Taurilor a confirmat încă o dată că este cel mai de seamă eveniment de acest fel din țară.

 

 

EUROGENETIK, CEL MAI PUTERNIC BRAND DE PIATA 

Asociația de însămânțări artificiale BVN a fost înființată în 1948 și a ajuns în prezent la 22.000 de membri activi cu peste 1.000.000 de vaci folosite în programul de ameliorare, program de care beneficiază și Semtest BVN Mureș. ~n anul 2011 Asociația germană, împreună cu alte cinci organizații de profil din Germania și din Austria, a devenit cel mai puternic brand de piață – EUROgenetik, din care face parte acum și Semtest BVN Mureș. „Mă bucur că i-am adus aici”, spune distinsul părinte al Semtestului – Horea Magdun.

Directorii BVN – Johannes Aumann și Claus Leiding – au fost și ei prezenți la Parada Taurilor. 

 

Cisteste si...

Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →