7 SFATURI PRACTICE pentru a ajuta VIŢEII să treacă peste un VAL DE FRIG - Revista Ferma
4 minute de citit

7 SFATURI PRACTICE pentru a ajuta VIŢEII să treacă peste un VAL DE FRIG

iStock 1094974240 7 SFATURI PRACTICE pentru a ajuta VIŢEII să treacă peste un VAL DE FRIG
credit foto @iStock Katie Ellement

Vremea rece s-a instalat deja şi coincide cu perioada fătărilor în ferma de vaci. Iată cum putem asigura sănătatea şi creşterea viţeilor, ferindu-i de frig!

Atunci când este foarte frig, capacitatea viţelului de a absorbi imunoglobulinele este pusă la încercare din cauza efectelor directe ale temperaturilor scăzute asupra absorbţiei în intestin.

Farmers Weekly a publicat 7 sfaturi practice despre cum să combateţi efectele pe care le are un val de frig asupra sănătăţii viţeilor, venite de la Sarah Bolt, managerul de la Kingshay.

  1. Hrăniţi cu colostru de calitate superioară

În perioadele friguroase este chiar mai important decât de obicei să se administreze colostru cald (38C), de bună calitate, pentru a ajuta viţelul să obţină transferul pasiv de imunitate.

În mod ideal, în termen de două ore de la naştere, acest lucru înseamnă hrănirea a trei litri de colostru care să aibă un scor de 22% sau mai mare la refractometrul Brix.

  1. Creşteţi concentraţia de lapte praf

Până la vârsta de patru săptămâni, viţeii au o temperatură critică inferioară (LCT) de 10-15 °C. (Viţeii mai mari hrăniţi cu lapte au o LCT de 5-10 °C.) (Viţeii mai mari hrăniţi cu lapte au o LCT de 5-10 °C). Acest lucru înseamnă că viţeii folosesc mai multă energie pentru a se încălzi atunci când temperatura scade sub această valoare. Acest lucru afectează ratele de creştere şi sistemul imunitar. O modalitate de a ajuta viţeii să facă faţă frigului este de a le da 50 g/zi de înlocuitor de lapte praf în plus pentru fiecare 5 °C sub LCT.

  1. Mai multe paie şi un pat uscat

Întrucât viţeii îşi petrec 80% din timp culcaţi, două elemente fundamentale sunt asigurarea unui pat suficient şi a unui adăpost uscat. Folosiţi un „scor de cuibărit” ca o măsură simplă pentru a vedea dacă se furnizează paie suficiente. Viţeii ar trebui să aibă întotdeauna un scor de 3, pe vreme rece, ceea ce înseamnă că picioarele nu sunt vizibile atunci când viţelul este întins. În cazul în care acestea se văd, folosiţi mai multe paie.

  1. Folosiţi încălzitoare pentru viţei

Folosiţi încălzitoarele la viţeii cu risc ridicat, cei care sunt foarte tineri sau bolnavi. Lămpile de căldură cu becuri pot fi folosite pentru viţei individuali sau pentru boxele de grup. Asiguraţi-vă că acestea nu sunt la îndemâna viţeilor, deoarece reprezintă un risc de incendiu.

  1. Ţineţi viţeii în grupuri

Găzduirea în grup le oferă viţeilor posibilitatea de a se strânge laolaltă pentru a se încălzi, în special în perioadele mai reci ale anului. Căldura corporală colectivă generată de grup ajută la menţinerea unei temperaturi confortabile, reducând riscul de stres provocat de frig şi promovând sănătatea generală. Viţeii sunt animale sociale, iar faptul de a fi în grup le permite să interacţioneze.

  1. Îndepărtarea curenţilor de aer

Curenţii de aer afectează temperatura şi un viţel trebuie să consume energie suplimentară pentru a se încălzi. Viteza vântului nu ar trebui să fie mai mare de 0,5 m/sec, iar ţinta este de 0,2 m/sec. Se poate folosi un anemometru pentru a măsura viteza vântului (disponibil online) la înălţimea la care se află viţeii întinşi – şi în picioare.

Pentru a reduce curenţii de aer, puneţi baloţi de paie în interiorul ţarcului (sau afară, dacă nu există suficient spaţiu) şi folosiţi plăci de carton sau centuri de carieră pentru a căptuşi pereţii din panouri de beton pentru căldură şi pentru a astupa golurile din partea de jos a porţilor.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →