7 lucruri de ştiut despre tineretul de înlocuire - Revista Ferma
5 minute de citit

7 lucruri de ştiut despre tineretul de înlocuire

În funcţie de producţie, lapte sau carne, cel mai important obiectiv al unui crescător este îmbunătăţirea genetică a efectivului astfel încât să fie cât mai performant. Pentru acesta, trebuie să facă o selecţie riguroasă în turma de capre pe care o deţine şi să cumpere ţapi amelioratori testaţi, pentru a introduce gene valoroase în efectiv.

Ce trebuie să facem?

tineret caprine CANVA_b

Primele măsuri pe care le luăm încep încă de la fătare.
1. Pentru a reţine ieduţe care să înlocuiască efectivul reformat, este necesar să ştim cel puţin performanţele tatălui şi ale mamei. Dacă dorim creşterea producţiei, vom alege femele pentru înlocuire din cele provenite din părinţi testaţi pentru performanţele productive.
2. De asemenea, prolificitatea este un indicator care poate fi obiectiv de selecţie. Vrem o populaţie de capre prolifică de la care să obţinem mai mulţi iezi? Vom reţine ieduţe doar din fătări duble sau triple.
3. După înţărcare vom fi foarte atenţi la conformaţia/constituţia iezilor pe care dorim să-i ţinem de prăsilă. Gândiţi-vă la corpul unui animal ca la un puzzle. Toate bucăţile trebuie să se potrivească şi să funcţioneze ca un întreg. Dacă lipsesc una sau mai multe piese, cum ar fi defecte ale membrelor, defecte pe linia superioară sau, mai grav, la organele genitale, este posibil ca animalul să nu poată performa la adevărata lui valoare.

• Defectele de aplomb, sau altfel spus la membre, nu le va permite caprelor să se mişte pe distanţe lungi la păşune. În cazul întreţinerii pe stabulaţie, durerea cauzată de mişcare va avea efect indirect asupra hrănirii şi implicit asupra producţiei obţinute.
• Defectele pe linia superioară, ca spinare şi şale de crap (convexă), nu le va permite să se arcuiască şi să se hrănească de sus când se ridică pe membrele posterioare. O uşoară concavitate se admite la capre în perioada de gestaţie când abdomenul şi iedul exercită o presiune asupra coloanei şi trage de ea în jos. Crupa teşită va da mari probleme la fătare din cauza unghiului dintre oase.
• Ugerul (mamela) situată în regiunea inghinală este formată din două jumătăţi glandulare, independente, simetrice şi egale, despărţite între ele printr-un şanţ larg. La tineret nu poate fi observată conformaţia descrisă pentru că este prea mic. Totuşi, vom urmări dacă sunt prezente ambele sfârcuri şi dacă nu există altele suplimentare. După prima fătare se consideră defectuos ugerul atârnat, divizat, ascuţit, cărnos, slab dezvoltat, sălbatic, atrofiat, asimetric, cu mameloane mici şi inegale sau groase şi largi. Cel mai grav defect este sfârcul imperforat, care scoate animalul din ciclul productiv, iar sfârcul obturat constituie defect remediabil.
• Testiculele trebuie să fie mobile în învelitorile testiculare. Aderenţa lor la aceste învelitori denotă un proces inflamator, de regulă, incompatibil cu activitatea de reproducţie. Durerea manifestată de mascul la palparea testiculelor ar putea fi cauzată de lovituri sau de un proces inflamator al zonei.
Dintre defectele cele mai grave, care determină eliminarea masculului de la reproducţie, amintim: criptorhidia (testicul necoborât), monorhidia (lipsa unui testicul) şi tumorile. Nu trebuie să ţinem un ţap până la montă şi doar atunci să contatăm aceste deficienţe. Îl hrănim degeaba!
• Corpul ca întreg trebuie să aibă o formă trapezoidală (de pară) la caprele pentru lapte şi de butoi la caprele pentru carne.

tineret caprin 2_b

Pentru animalele înscrise în COP (controlul oficial al producţiei), bonitorul va consemna în fişă toate problemele de conformaţie/constituţie prin acordarea de punctaj.
4. De mare importanţă este şi rezistenţa la paraziţi. Sunt capre mai rezistente decât altele şi acestea vor fi ţinta noastră pentru a le reţine şi a înlocui reforma. Pe de altă parte, o infestare masivă cu paraziţi a tineretului caprin va avea ca efect scăderea imunităţii şi apariţia bolilor care vor influenţa performanţele productive ulterioare şi de multe ori chiar modul cum arată corpul (conformaţia). Deparazitaţi tineretul pentru ca acesta să crească armonios şi reţineţi indivizii rezistenţi la paraziţi!
5. De luat în seamă este şi instinctul matern. Unele capre sunt mai bune mame decât altele. Reţineţi tineret de la acestea, pentru că iezii vor creşte aproape fără intervenţii. Nu va mai fi necesar să fiţi toată ziua după iezi pentru a vă asigura că au supt şi nu sunt flămânzi. Vă uşurează munca.Temperamentul unui animal se poate modela. Fiţi atenţi la ce se întâmplă şi în caz de derapaj luaţi măsuri.
6. Chiar dacă ştiţi istoria (genealogia, performaţele şi comportamnetul) fiecărui animal din turmă, păstrarea unor evidenţe este esenţială pentru urmărirea şi reţinerea celor mai bune şi mai valoroare exemplare în vederea înlocuirii reformelor şi, de ce nu, pentru a mări efectivul.
7. Nu în ultimul rând, daţi dovadă de seriozitate în afaceri şi veţi fi căutaţi dacă aveţi material biologic de calitate.

Nu reţineţi tineret de prăsilă dacă prezintă defecte evidente de conformaţie şi dacă nu se încadrează în constituţia fină sau robustă!

VARA ŞI STRESUL NUTRIŢIONAL
Creşterea tineretului caprin de reproducţie, vara, în sistem semiintensiv urmăreşte valorificarea vitezei de creştere a iezilor cu costurile cele mai mici, având la bază alternanţa dintre păşunat şi stabulaţie. Click AICI şi vezi cum trebuie procedat!

un articol de
SORIN-OCTAVIAN VOIA
USAMVB Timişoara

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →