7 greşeli de evitat la lucrările solului - Revista Ferma
5 minute de citit

7 greşeli de evitat la lucrările solului

Profesorul conferenţiar de la USAMV Cluj-Napoca spune că cele mai frecvente greşeli intervin la arat:

 1. Reglarea incorectă a plugului
 2. Adâncime de lucru necorespunzătoare prin:

• Nerespectarea uniformităţii privind adâncimea de lucru (longitudinal şi transversal)

• Arătură prea adâncă. „Există o tendinţă că dacă se ară cât mai adânc, cu atât e mai bine. Într-o teorie veche era corect, dar astăzi lucrurile sunt un pic diferite, pentru că presupun consumuri energetice foarte mari cu fiecare centimetru în plus. De asemenea, anual sau la intervale regulate, trebuie variată adâncimea de lucru pentru a preveni formarea hardpanului”, ne-a declarat Ranta.

3. Eliminarea cuţitului disc de la plug. „Mulţi îl consideră a fi în plus la plug, dar în lipsa lui apare compactarea la nivelul adâncimii de arat, ceea ce favorizează formarea hardpanului şi înrăutăţeşte regimul aero-hidric al solului”, explică Ovidiu Ranta.

4. Necorelarea adâncimii de semănat cu cea de prelucrare cu grapele, după arătură.

5. Grapele cu discuri ar trebui scoase din tehnologie. „Ca principiu, la pregătirea patului germinativ pentru semănat, grapele cu discuri nu ar trebui să mai apară, decât dacă se realizează dezmiriştirea. Utilizarea lor scoate apa din sol. Prelucrarea solului cu grapa cu discuri după arătură lasă o uniformitate foarte mare şi cere timp de execuţie foarte lung, pentru care va fi nevoie de două-trei treceri! De obicei, această greşeală o fac fermierii mici şi mijlocii care nu prea au mijloace noi de prelucrarea solului”, arată Ranta.

6. Aratul din deal în vale este una dintre cele mai frecvente greşeli, deoarece favorizează eroziunea solului. Pe terenurile în pantă ar trebui folosite plugurile reversibile, care să lucreze paralel cu curbele de nivel.

7. Neconcordanţă între norma de semănat şi lăţimea de lucru a semănătorii. „O altă greşeală frecventă este calcularea lăţimii de lucru a unei maşini de semănat ca fiind distanţa dintre brăzdarele marginale! Or, lăţimea de lucru a unei maşini de semănat este distanţa dintre brăzdarele marginale plus o jumătate de interval în dreapta şi o jumătate în stânga! Asta înseamnă că la o semănătoare cu 3,5 m între brăzdare, lăţimea de lucru pentru care se calculează norma de sămânţă este de 3,625 m”, explică Ovidiu Ranta.

 lucrarile solului Traction Magazine_b

sursa: Traction Magazine

Reinventarea sapei rotative

„Am constatat că timp de 30 de ani sapa rotativă a fost lăsată deoparte şi acum vine puternic din urmă! Practic, s-a reinventat şi se foloseşte în special în agricultura ecologică. Are un rol foarte important în spargerea crustei formate, în special după ploile de vară rapide şi căzute în cantităţi foarte mari, urmate de temperaturi ridicate. Atunci se recomandă spargerea crustei cu sapa rotativă.
De asemenea, se poate face şi o praşilă în primele faze de vegetaţie ale culturilor prăşitoare; spre exemplu, la porumb, când plantele au ajuns în faza de maxim două frunze.
Sapa rotativă poate să aibă un efect agresiv şi să favorizeze evaporarea apei din sol, dar şi unul benefic, prin realizarea tasării şi nivelării solului odată cu încorporarea resturilor vegetale în teren”, atrage atenţia specialistul clujean.

CUM POŢI AJUTA SOLUL DETERIORAT?

Terenurile sunt grav afectate de seceta şi de ploile torenţiale din ultimele luni. Care sunt cele mai bune variante specifice de lucrare a solului în vara acestui an agricol atipic?
Click AICI şi vezi cum poţi ajuta solul deteriorat!

lucrarile solului 2 Traction Magazine_bsursa: Traction Magazine 

 

10 REGULI DE RESPECTAT LA LUCRĂRILE SOLULUI


 1. Faceţi cât mai puţine intervenţii, pentru a menţine cât mai mult din însuşirile naturale ale solului.
 2. Lucraţi numai la umiditatea optimă: conţinutul optim în apă al solului este de 18-20% în solul argilos, 15-25% în solul lutos şi 8-30% în cel nisipos.
 3. Folosiţi utilaje care nu produc tasarea-compactarea solului, care au roţi cu balonul voluminos, cu pneuri cu presiune redusă sau sunt prevăzute cu şenile.
 4. Lucraţi numai până la adâncimea necesară, fără a scoate bolovani. Lucrarea adâncă înseamnă pierderea materiei organice şi a substanţelor nutritive.
 5. Lucraţi imediat după recoltarea culturilor, când solul încă mai conţine umiditate.
 6. Arătura se grăpează concomitent sau cel târziu a doua zi, când solul este reavăn şi permite mărunţirea şi nivelarea optime.
 7. Excludeţi utilajele agresive tip grapă rotativă sau tăvălug, care pulverizează agregatele structurale ale solului, le transformă în praf ce astupă porii solului, formează crustă etc.
 8. Pentru nivelare, se schimbă anual direcţia de deplasare a agregatelor de arat şi a sistemului de brăzdare.
 9. Pe terenul în pantă (peste 10-12%), deplasarea are loc paralel cu curbele de nivel, cu plugurile reversibile, cu răsturnarea brazdei în amonte.
 10. La afânarea adânca a solului este indicată lucrarea pe vertical cu utilaje precum cizel sau scarificator, fără răsturnarea brazdei. (Vasile Popescu)

un articol de
MARIAN MUŞAT

 

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →