Potrivit proiectelor de HG publicate de MADR în 13 februarie 2015, crescătorii de bovine vor primi, în total, 130,710 mil. lei pentru schema decuplată de producție în sectorul lapte, respectiv 549,313 mil. lei pentru schema decuplată de producție în sectorul carne.
Cuantumul subvenției, atât pentru bovine, cât și pentru ovine/caprine se calculează prin raportarea sumelor prevăzute la cantitățile de lapte livrate și/sau vândute direct eligibile, respectiv la efectivele de bovine, ovine și caprine eligibile, menționează MADR, fără a preciza efectivele de animale eligibile.
Controale suplimentare la ovine
„La această dată (23 februarie 2015 – n.red.) centrele județene ale APIA procedează la efectuarea controalelor administrative la nivelul cererilor în vederea stabilirii beneficiarilor de subvenție și a numărului de animale eligibile, conform OMADR 573/2014, cu modificările și completările ulterioare”, ne-a răspuns APIA referitor la numărul de animale eligibile la plata ANT în sectorul zootehnic pe 2014 și la cuantumul subvenției.
„Mai facem anumite reverificări pe rapoartele de control din teren la ovine pentru a ne asigura că se respectă legislația”, ne-a declarat directorul executiv al APIA Timiș, Florin Faur.
875.000 de ovine în plus în zona defavorizată
„Ceva nu e în regulă. Nouă ni s-a spus că până la sfârșitul lunii ianuarie se vor finaliza verificările, după care APIA va afișa pe pagina de internet atât numărul de animale eligibile, cât și cuantumul subvenției. (…) Inclusiv directorul general al APIA a afirmat că nu e posibil ca într-un an de zile (2014 față de 2013 – n.red.) doar în zona defavorizată să crească efectivul de ovine cu 875.000 de capete, de-aia au cerut controale suplimentare”, ne-a spus Ionică Nechifor, secretar general al Federației Romovis.