„În toată Europa nu sunt trei ferme ca a noastră!”, spune cu mândrie tânărul agronom Teofil Dascălu, cel care în urmă cu aproape un deceniu a fondat Frizon Grup, devenită de anul trecut cea dintâi companie complet automatizată din agricultura românească.
Investiţii finalizate în 2021
În noiembrie 2021, Frizon anunţa că a finalizat integrarea unei rețele de informații care dezvoltă o soluție de inteligență artificială (AI) și a unui program de gestiune complet care sprijină luarea deciziilor de management (tehnic, financiar, investițional) în baza informațiilor statistice. Automatizarea integrală a sistemelor permite generarea scenariilor de operațiuni cu șapte ani în avans, cu impact semnificativ în reducerea riscurilor și a cheltuielilor de producţie.
Un pariu pe deplin câştigat
Pariul câştigat cu agricultura de precizie a început în 2014, odată cu investiția în echipamente și module informatice de ultimă generaţie în valoare de 6 milioane de euro, menite să conducă la automatizarea deciziilor specifice producției agricole cu scopul obţinerii unei soluții autonome de AI.
Grupul Frizon a reuşit integrarea totală a sistemelor și modulelor, iar în acest an vor fi puse la punct scripturile AI, astfel încât, în 2025, soluția de inteligență artificială să atingă stadiul „self learning”, adică să se autoperfecționeze.
Strategiile au la bază niveluri de elemente separate interconectate care includ: module de lucrări și consumuri, de rotație a culturilor și obținerea informației geografic referențiată, modulul datelor climatice, financiar contabil, dar şi modulul de poziționare a evenimentelor.
4 soluţii din Agricultura 4.0
Lider în agricultura digitală, compania utilizează tehnologii performante în activitatea curentă.
1. Trimble FarmWorks este softul specializat pentru agricultură care oferă soluții inteligente referitoare la monitorizarea terenurilor agricole exploatate, a utilajelor, operatorilor, lucrărilor realizate în câmp și a materialelor folosite.
2. Pessl Instruments Weather Station oferă informații despre starea vremii, fenomene meteo specifice cu dinamică rapidă. Datorită noii generații de senzori, precizia datelor obținute este crescută, iar gama parametrilor evidențiați este extinsă.
3. TelekomCCTV este un sistem de monitorizare prin intermediul camerelor video atașate pe fiecare utilaj și mașină din fermă, pentru a avea o imagine concretă a deplasărilor în teren.
4. Prin sistemul Nik Electronics GEOSCAN se transmite o succesiune de imagini satelitare pentru evidențierea indicilor de vegetație.
Liceenii învaţă la Frizon
În baza unui parteneriat, 11 elevi de clasa a IX-a și a X-a ai Liceului Tehnologic 1 din Cudalbi, jud. Galați efectuează stagii de practică la Frizon, fiind implicați în toate aspectele legate de activitatea fermei: de la pregătirea patului germinativ, semănat, fertilizat și tratamente fitosanitare la logistică, transport, mecanizare și reparații utilaje.
Acest proiect pilot de practică a fost demarat după 5 ani în care Frizon Group a găzduit elevi și studenți din unități de învățământ cu profil agricol din Olanda și România.
„Noi învăţăm practicanţii să devină ei înşişi antreprenori, să-şi facă afacerile lor, vrem să le dezvoltăm modelul nostru de muncă, de business”, explică Teofil Dascălu.
Prognoze până în 2028!
De loc din Iaşi, Teofil Dascălu nu a împlinit nici 40 de ani. A studiat Horticultura, absolvind-o ca şef de promoţie, şi a urmat un master în Italia. Experiența profesională a început-o în SUA, unde, printr-un program Student-Travel, a avut primul contact cu ceea ce înseamnă management și business focus. În 2010, s-a întors să lucreze în România, iar trei ani mai târziu a creat Frizon Group.
„În acest moment avem prognoze până în anul 2028, bazate pe procesarea datelor integrate, precum: informația georeferențiată, date de la Spectral Vegetation Index, date meteo oferite de Copernicus, minimodul cu date de producție și calitate, minimodul cu suprafețele în arendă, minimodul cu lucrări. Pornind de la datele stației meteo, calculăm, la începutul fiecărei perioade de vegetație, rezerva umidității din sol. Apoi, comparând cu istoricul precipitațiilor medii multianuale, putem să evaluăm producția pentru acel an. La fel, pentru a decide tratamentele contra dăunătorilor, folosim capcane cu feromoni sexuali, iar stațiile meteo au mecanisme de identificare fotografică care declanșează recomandările de intervenție”, subliniază Teofil Dascălu, CEO Frizon Group.
FRIZON INVESTEŞTE CONTINUU!
Frizon Group demonstrează că agricultura este unul dintre cele mai sigure și atractive domenii pentru investiții. Viitorul program de dezvoltare până în 2028, va cuprinde: moară de furaj, unitate de procesare soia, fermă de pui de carne cu abator, centrală fotovoltaică, extinderea capacităţii de depozitare la 50.000 tone, o garnitură de tren pentru transportul produselor agricole. Un obiectiv de viitor este şi creşterea suprafeţei exploatate la 10.000 ha.
Avantajul a fost că am început devreme proiectul şi am reuşit să corelăm noile sisteme de informații și să lăsăm mașina să învețe și să își perfecționeze scenariile. Automatizarea începe de la informația din teren și merge până la digitalizarea fluxului de documente.
TEOFIL DASCĂLU
CEO Frizon Group
Compania FRIZON gestionează 4.200 ha (din care 1.200 la irigat) în Vrancea, producând anual peste 35.000 tone de porumb, floarea-soarelui, grâu dur, orz și soia.
un articol de
MARIAN MUŞAT