1. Producerea unui compost bun necesită un echilibrul adecvat între carbon și azot, ceea ce se realizează menținând grămada de gunoi umed (60-65%) și efectuând o aerare adecvată.
2. Raportul dintre carbon și azot este esențial pentru procesul de compostare. Raportul ideal este de aproximativ 30 de părți de carbon la 1 parte de azot.
3. Pentru o fermentaţie bună se recomandă ca înălţimea grămezii de gunoi să fie între 1,5 și 2m, lățimea de 2-3 m și lungimea de peste 3 m. La aceste dimensiuni se poate interveni mecanic pentru a menține umididatea și un nivel bun al oxigenului esențiale pentru fermentare.
4. Întoarceți grămada o dată pe zi și procesul de fermentație se va termina în câteva săptămâni. 5. Pentru a grăbi procesul se pot folosi agenți speciali de fermentare cu care se stropește grămada de gunoi.
5. Dejecțiile proaspete trebuie supuse unui proces de fermentare care durează cel puțin trei luni. La oi și capre gunoiul suferă un proces de prefermentare în timpul stabulației astfel că, după evacuarea din adăpost, timpul necesar fermentării este mult mai scurt.
100% ÎNGRĂŞĂMÂNT ORGANIC
Compostul din gunoiul de oaie și capră nu se aplică pe culturile agricole răsărite. El se distribuie înainte de arat pentru că încorporarea în sol îmbunătățește structura și crește capacitatea acestuia de a reține apa și aerul. Are un conținut echilibrat de azot, conține în cantitate mare fosfor, potasiu și oligoelemente ca sulf, clor, siliciu și magneziu necesare creșterii și fructificării plantelor. O tonă de dejecții de capră conține 2,5 kg de fosfor, 5 kg de azot și 6 kg de potasiu.
un articol de
SORIN-OCTAVIAN VOIA
USAMVB Timişoara