3 minute de citit

5 prevederi care pot distruge zootehnia

Aşa-numita “lege a mirosurilor“ a primit vot pozitiv în Camera Deputaţilor, fiind trimisă la promulgare. Iată 5 prevederi cu impact în agricultură:

  1. Definiţie disconfort olfactiv: mirosul generat de o activitate care poate avea impact negativ asupra stării de sănătate a populaţiei şi a mediului în întregul său, care se cuantifică pe diferite scale de mirosuri, conform standardelor în vigoare.
  2. Obligaţia de a elabora/respecta un Plan de gestionare, cu măsurile necesare pentru prevenirea şi diminuarea disconfortului olfactiv, ca parte integrantă din autorizaţia de mediu.
  3. Deţinerea sistemelor proprii de monitorizare a disconfortului olfactiv.
  4. Autorităţile administraţiei publice locale (primăriile) vor avea obligaţia să reglementeze, inclusiv prin interzicerea permanentă sau temporară, desfăşurarea activităţilor generatoare de mirosuri în zonele de locuit, recreere, odihnă, tratament şi agrement.
  5. Autorităţile administraţiei publice locale vor controla şi activităţile pentru care nu este necesară autorizaţia de mediu şi care ar putea crea un disconfort olfactiv.

Conţinutul Planului de gestionare şi Metodologia pentru stabilirea nivelului de disconfort olfactiv se stabilesc prin hotărâri ale Guvenului, în termen de maximum 180 zile de la data intrării în vigoare a legii.

industria carnii germania_b

Fermierii spun ”NU”

Noua lege a stârnit reacţii critice din partea reprezentanţilor fermierilor. Atât Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine (ACEBOP), cât şi Federaţia PRO AGRO au adresat preşedintelui României câte o scrisoare deschisă prin care argumentează de ce nu trebuie promulgată legea.

  • “Votul pentru aşa-zisa Lege a mirosurilor aduce fermierii la mâna primăriilor comunale. (…) Fermele de porci şi fabricile, în general, au devenit subiect de campanie electorală între candidaţii vechi şi candidaţii noi. (…) Mai bine distrugem agricultura românească, micul şi marele producător de carne…”, semnează Mary Pană, preşedinta ACEBOP. Asociaţia a creat şi o petiţie online.
  • “Solicităm tratarea problemei disconfortului olfactiv, precum şi legiferarea în acest sens, de o manieră care să asigure protejarea fermelor deja existente, dar şi cu asigurarea mijloacelor tehnice care să poată constata, în mod obiectiv, eventualele depăşiri ale cotelor şi apariţia unui disconfort olfactiv“, a cerut ProAgro.

Mary Pană legea mirosurilor_b

Cum motivează iniţiatorii legii

“Legea Mirosurilor este un instrument mult aşteptat de către cetăţenii din toată ţara, oameni ajunşi în situaţia în care nu pot deschide ferestrele, nu pot ieşi în parcuri, nu pot beneficia de dreptul fundamental la aer curat, din cauza poluării olfactive generată de activitatea unor operatori industriali, ferme zootehnice sau gropi de gunoi, amplasate în proximitatea zonelor rezidenţiale“, au precizat susţinătorii legii în scrisoarea deschisă trimisă preşedintelui ţării.

”Nu puteţi să distrugeţi fermierul român la decizia unui primar de comună!”
MARY PANĂ, preşedinte ACEBOP

Unora le miroase rău agricultura! Ce hibe legislative a sesizat Revista Ferma în urmă cu doi ani referitor la mult blamata lege a mirosurilor!

un articol de
OLIVIA FIRI

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →