Analizele de sol au un rol important în cunoaşterea proprietăţilor şi a calităţii terenului pe care îl lucrăm. Unul dintre cele mai bune momente pentru prelevarea probelor de sol necesare analizelor este imediat după recoltare. În acest fel, fiecare fermier poate afla mai multe informaţii despre cantitatea de nutrienţi din sol şi poate planifica fertilizarea pentru cultura următoare.
De ce trebuie să ţineţi cont dacă doriţi să fertilizaţi eficient?
1. Obţineţi probe reprezentative. Una dintre cele mai importante operaţii pentru păstrarea omogenităţii probei de sol este recoltarea. Prelevarea automată a probelor din celule prestabilite de diferite dimensiuni, în funcţie de standardele de recoltare (celulă de 5 ha sau mai mici pentru întocmirea harţilor cu rată variabilă de aplicare), de la o adâncime constantă, marcând coordonatele GPS ale punctelor şi traseul efectuat de utilajele de recoltat duc către o reprezentativitate cât mai mare a probelor ce urmează să fie analizate.
2. Efectuaţi analize cât mai complexe. Pentru întocmirea unui buletin de analize cât mai complet, din care să puteţi extrage informaţii clare despre starea de aprovizionare a solului cu elemente nutritive aveţi nevoie de un set de rezultate care să indice atât conţinutul în humus, pH-ul cât şi macroelemente şi microelemente.
3. Urmăriţi cu atenţie planul de fertilizare. Acesta vă poate pune la dispoziţie informaţiile necesare cu privire la cantităţile şi tipul de îngrăşăminte ce ar trebui aplicate pentru a obţine randamentul dorit, atât cantitativ cât şi calitativ, la un cost cât mai redus.
4. Fertilizaţi cât trebuie, unde trebuie! Pentru o fertilizare căt mai eficientă cu fosfor şi potasiu puteţi folosi tehnologia de fertilizare cu rată variabilă care vă va ajuta să aplicaţi îngrăşăminte doar acolo unde trebuie şi cât trebuie, pentru a obţine randamentul propus, ajutând astfel la uniformizarea culturii şi la reducerea costurilor cu fertilizarea.
5. Efectuaţi analize de ţesut vegetal. Carenţele plantelor în anumite elemente pot constitui un factor determinant în dezvoltarea lor ulterioară şi, de aceea, este nevoie de un set complet de analize foliare.
Pentru mai multe detalii legate de prelevarea automată şi analiza probelor de sol/plante, întocmirea recomandărilor şi a planului de fertilizare puteţi contacta specialiştii de la Vantage.
www.vantage-ro.com
Un articol publicat în revista Ferma nr. 11/216 (ediţia 15-30 iunie 2018)