4 priorităţi de sezon în grădina de legume - Revista Ferma
3 minute de citit

4 priorităţi de sezon în grădina de legume

Iată câteva sfaturi pe care specialiştii în domeniu şi inspectorii Agenţiei Naţionale Fitosanitare (ANF) le transmit.

1. Varza trebuie protejată de dăunători

 

Musca verzei (Delia brassicae), Păduchele cenuşiu al verzei şi Fluturele alb s-au înmulţit foarte mult. Pentru combaterea lor, ANF recomandă utilizarea următoarelor produse: Karate Zeon (Ninja – a doua denumire comercială), Faster 10 CE şi Mavrik 2 F (Eyure – a doua denumire comercială). Tratamentul se va executa la depistare, se va termina în 5-6 zile şi se va repeta după 8-10 zile.

foto varza_b

În afara produselor enumerate, mai spune ANF, se pot utiliza şi alte produse recomandate în lista PEST-EXPERT, disponibilă pe https:/aloe.anfdf.ro/(utilizator şi parola guest).

 

2. Nici tomatele sau ardeii nu stau prea bine

 

Conform aceleiaşi surse, ANF, Omida capsulelor (Heliothis armigera) atacă masiv ardeii şi tomatele din câmp şi din solarii. Pentru distrugerea acesteia sunt recomandate tratamentele cu Alverde la ardeii din câmp şi din solarii şi la tomatele din câmp, sere şi solarii. Pentru roşiile din câmp se recomandă, ca variantă, Mavrik 2 F (Eyure – a doua denumire comercială) sau Vantex 60 CS (Nexide 60 CS – a doua denumire comercială). Tratamentul se repetă la 6-8 zile de la prima aplicare.

foto ardei_b 

 

3. Arsurile solare afectează şi plantele

 

Intensitatea ridicată a radiaţiilor ultraviolete, caracteristică zilelor cu arşiţă, provoacă arsuri atât frunzelor, cât şi fructelor. Sunt destul de numeroase cazurile în care arsurile conduc la moartea plantei. Pentru a preveni acest lucru, este recomandată aplicarea de tratamente cu microelemente, care cresc capacitatea de rezistenţă şi de refacere a ţesuturilor din plantă.

De asemenea, pe piaţă există şi soluţii care realizează, efectiv, un strat protector pe suprafaţa plantelor, întocmai precum cremele solare pe pielea umană. Aceste tratamente se dovedesc foarte eficiente.

 

4. Încă nu e târziu pentru instalarea plaselor de protecţie

 

Un mijloc util, cu foloase multiple, îl constituie plasele de protecţie. Deşi puţin mai greu, ele pot fi instalate chiar şi în această perioadă, cu grijă ca să nu vătămăm culturile. Rostul lor este multiplu. În primul rând, asigură o oarecare umbrire, astfel încât protejează plantele de arşiţă. Mulţi le consideră aproape indispensabile pentru ardei!

Apoi, plasele constituie şi o foarte bună protecţie împotriva grindinei. Într-o oarecare măsură acţionează şi ca un factor de limitare a răspândirii dăunătorilor, mai spun specialiştii.

 

un articol de

ALEXANDRU GRIGORIEV

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →