4 minute de citit

4 BOLI RESPIRATORII ALE PORCILOR ÎN CREŞTERE-FINISARE

De regulă, în departamentul de finisare, o persoană poate să aibă grijă de câteva mii de porci și, de aceea, timpul pe care-l poate acorda fiecărui animal în parte este extrem de limitat. În acelaşi timp, sănătatea, starea de întreţinere şi performanţele porcilor din finisare au o influenţă majoră asupra profitabilității fermei.

 

IDENTIFICAREA PORCILOR BOLNAVI

Cheia eficacităţii, a minimizării pierderilor de performanță, a reducerii costurilor pentru tratamente şi a reducerii pierderilor economice este identificarea rapidă a problemelor de sănătate, urmată de tratamentul corespunzător, aplicat în timp util.

Personalul trebuie să aibă capacitatea de a identifica porcii bolnavi, răniţi sau tarați dintr-un grup de porci sănătoşi. Îngrijitorii nou veniți în fermă trebuie să înveţe să identifice problemele care pot să apară în adăpostul de creștere – finisare, astfel încât să se poată lua măsurile corecte şi să ştie când trebuie să apeleze la expertiza veterinarului sau a managerului fermei.

Personalul trebuie deci instruit încât să înţeleagă influenţa managementului şi a microclimatului asupra apariţiei sau agravării problemelor de sănătate.

boli porcine 01_b 

VIRUŞII CARE ATACĂ PLĂMÂNII

Bolile respiratorii sunt foarte frecvente mai ales în creşă şi la porcii transferați pentru creştere și finisare, fiind adesea foarte greu de prevenit şi controlat. Nivelul gravității acestor afecțiuni depinde de numărul şi combinaţia diferiţilor patogeni, precum şi de încărcătura infecţioasă la care sunt expuşi porcii. Plămânii porcilor pot fi infectaţi cu viruşi cum ar fi Coronavirusul respirator porcin (CVRP), Sindromul respirator reproductiv porcin (SRRP) şi Virusul influenţei suine (VIS) şi, ulterior, suprapopulați și cu bacterii patogene.

 

CÂND ŞI CUM APAR BOLILE GRAVE

Luați individual, viruşii au un efect relativ redus asupra unui porc sănătos, dar combinaţiile infecțiilor virale – ca de exemplu SRRP şi VIS- pot induce boli respiratorii grave. Pe de altă parte, Pneumonia enzootică porcină (PEP), cauzată de Mycoplasma hyopneumoniae este o boală relativ uşoară, dar în combinaţie cu viruşi sau bacterii de invazie secundară, cum ar fi Hemophilus parasuis (HPS), Streptococcus suis, Bordetella bronchiseptica sau Pasteurella multocida pot cauza boli grave şi pierderi economice semnificative.

 

NU CONFUNDAŢI STRESUL CU BOALA

Bolile respiratorii pot fi insesizabile clinic până la 10-14 zile după intrarea porcilor în finisare, ca urmare a stresului mutării, amestecării porcilor şi noilor condiții de mediu ambiant. Însă, de regulă, pot să și reapară la un interval cuprins între 8 și 12 săptămâni de la începutul perioadei de finisare. Astfel, în ambele cazuri, în funcţie de gravitatea manifestării, se va impune administrarea de medicamente pentru o perioadă prescrisă de veterinar.

 boli porcine 02_b

 

MONITORIZAREA BOLILOR ÎN FERMĂ

Odată ce bolile respiratorii se răspândesc vor trebui înregistrate informații clare asupra debutului, dezvoltării, tratamentului şi duratei recuperării. Personalul trebuie să fie conştient de succesiunea acestui lanţ al evenimentelor, astfel încât să poată identifica rapid şi trata corespunzător apariţia acestor simptome, indiferent de momentul apariției acestora.

Acolo unde se constată apariția doar a câtorva cazuri izolate, acestea trebuie tratate în mod individual, iar în cazul apariției infecţiilor bacteriene secundare, se impune administrarea antibioticelor prescrise de veterinarul unităţii. În situația în care se constată că afectarea unui număr mare de porci, se recomandă aplicarea medicaţiei prin adăpare sau furajare, deşi porcii bolnavi în mod normal nu prea au poftă de mâncare.

Aflaţi care sunt cei 4 FACTORI CARE DUC LA BOALĂ ŞI CARE SUNT CELE MAI FRECVENTE 4 BOLI VIRALE ŞI BACTERIENE din revista FERMA, ediţia 15-30 iunie 2022!

Cumpăraţi revista în format electronic de AICI!

 

un articol de

IOAN LADOȘI

USAMV Cluj-Napoca

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →