Tânărul cultivă 4.500 de metri pătraţi doar cu legume. În plus, mai are două hectare cu grâu şi porumb, dar nu este deloc atras de cultura mare.
De ce este dovlecelul cultura lui preferată şi cum a luat naştere canalul de youtube “Jurnalul unui Grădinar”?
La fel ca mulţi tineri din zonele rurale, proaspăt absolvent de liceu, Marius nu avea nicio idee despre ce urma să-i rezerve viitorul. Dar… “în anul 2014 a început totul, când eu am decis că vreau să lucrez la propria afacere, să nu fiu angajat, ci antreprenor. Terminasem liceul, promovasem examenul de Bacalaureat, dar nu ştiam ce vreau să fac cu viaţa mea. Am avut rude care lucrau în Spania în legumicultură şi am mers în vacanţă acolo, chiar în solarii, să văd cum se lucrează. Atunci mi-am zis: De ce nu aş putea face şi eu asta la mine acasă? Şi aşa a pornit totul!”, mi-a povestit vădit emoţionat tânărul, de acum, antreprenor.
TATĂL I-A URMAT VISUL
Cum Marius nu avea resurse financiare, investiţia iniţială a aparţinut în totalitate părinţilor lui, iar tatăl i-a urmat şi visul, renunţând chiar şi la serviciu. “Eu am muncit mult, dar nu aş fi putut singur, cu bani m-au suţinut părinţii încă de la început. Tata este cel care mă ajută permanent, iar mama doar part-time, pentru că încă lucrează în domeniul confecţiilor. Tata a lucrat în fabrică, apoi paznic la o multinaţională, dar văzând că mă ţin de treabă şi am nevoie de ajutor, a renunţat la serviciul lui şi s-a implicat alături de mine în legumicultură. Ne împărţim sarcinile şi reuşim, chiar neavând o tradiţie de familie în domeniu”, adaugă cu mândrie legumicultorul.
AUTODIDACT ŞI PERSEVERENT
Uşor nu a fost. Marius s-a aventurat într-un domeniu total necunoscut, fără minime cunoştinţe de legumicultură, dar a avut curaj şi interes pentru învăţătură. Iată ce spune el despre… începuturi: “A fost greu, neavând studii şi lovindu-mă de anumite situaţii: atacuri de boli şi dăunători, am mai dat şi greş. Am avut chiar şi un moment în care am vrut să renunţ. Era o perioadă în care doar investeam, nu scoteam niciun profit şi mi se mai şi îmbolnăveau culturile şi nu ştiam ce să le fac… Dar m-au susţinut mult părinţii, atât moral, cât şi financiar şi am continuat”. Deşi nu are niciun mentor, niciun specialist în domeniu cu care să se consulte, micul producător de legume se descurcă aşa cum poate. “Mi-am făcut câţiva prieteni legumicultori şi îi întreb pe ei, dar aici, în zona în care locuiesc eu, nu prea sunt legumicultori, pentru că lumea se ocupă mai mult cu creşterea animalelor. Şi, cel mai important: am întrebat mereu inginerii de la fitofarmacii, până când am început să învăţ şi eu. Bolile şi dăunătorii avansează pe zi ce trece, aşa că trebuie să mă informez permanent. Acum se găsesc soluţii”, spune Marius Vlad.
ÎN SOLARII, DOAR ROŞII ŞI CASTRAVEŢI
Din cei 4.500 de metri pătraţi de grădină, 1.200 mp sunt ocupaţi de solarii. Acolo a decis să planteze doar roşii şi castraveţi, într-o rotaţie aproape perfectă. „Iniţial puneam de toate în solarii: roşii, castraveţi, ardei, dar din 2018 de când m-am extins şi am accesat şi programul Tomata mă axez pe două culturi: roşii în primul ciclu şi după recoltare pun castraveţi de toamnă”, mi-a spus Marius Vlad.
VALORIFICAREA SE FACE EN-GROS
În ceea ce priveşte piaţa de desfacere, lucrurile merg destul de bine. “Duc marfa la depozitele de en-gros. Dovlecelul în special, pentru că nu se caută foarte mult în pieţele sau în magazinele locale, iar roşiile le-am vândut în pieţe şi în comunitate; mă cunoaşte lumea şi vine şi cumpără direct de la mine. Din 2018, de când accesez programul Tomata, cel puţin 3 tone de roşii recoltez sigur, pentru că acesta este şi targetul. Dar fac mult mai mult. Anul acesta cred că am obținut 5 tone/1.000 mp, deci sunt mulţumit. Iar subvenţia m-a ajutat foarte mult să mă dezvolt, trebuie să recunosc”, a adăugat legumicultorul teleormănean.
DOVLECELUL CU… PROFIT
“Încă de la începutul activităţii mele am cultivat dovlecel în câmp. Este cultura mea preferată“, îmi spune cu convingere Marius. De ce?, întreb… “Pentru că dă o producţie foarte bună pe o suprafaţă relativ mică. Astăzi am rupt în jur de 700 de kg şi asta se întâmplă undeva la două zile; din aproximativ 3.000 de fire plantate. Depinde şi cum mă ocup de cultură, dar, oricum, merge foarte bine. De asta am ales dovlecelul. Și îl cultiv în grădină, nu în solarii. De asemenea, cultura nu este foarte costisitoare.
De-a lungul anilor am încercat mai mulţi hibrizi: Ismalia, Ardendo… toate cu sămânţă din import. Mi-ar plăcea să revenim şi la soiuri tradiţionale, dar nu ştiu dacă se poate, pentru că genetica a evoluat mult, au apărut hibrizii aceştia super-productivi şi toată lumea se uită la producţie şi profit. Spre exemplu, eu din cultura de dovlecel pe care o cultiv pe tot parcursul anului, adică două cicluri de producţie, am un profit estimativ de 30.000 lei”, îmi argumentează concret tânărul.
Vizionează AICI clipul de recoltare a dovleceilor!
PANDEMIA NU L-A PĂGUBIT
În ceea ce priveşte anul pandemic şi toate urmările crizei din primăvară, Marius Vlad nu a avut prea mult de pierdut. “A fost puţin greu la început. Dar nu pot să spun că am simţit foarte tare, pentru că la momentul închiderii pieţelor şi declarării stării de urgenţă eu aveam mult de lucru în solar, eram la plantatul roşiilor timpurii. Am aruncat într-adevăr o anumită cantitate de salată, pe care o cultivasem înainte de roşii şi nu am mai putut să o vând, dar nu a fost o pierdere foarte mare, pentru că mai era puţină. Iar până la recoltarea roşiilor s-au mai liniştit apele”, spune grădinarul.
UN ROBOT AR FI O INVESTIŢIE BUNĂ
“Ce părere ai despre tehnologia de ultima oră: drone, roboţi în legumicultura? Ai investi într-un robot care să-ţi culeagă roşiile, spre exemplu? “ – l-am întrebat. “Cu siguranţă as investi în aşa ceva, acesta e viitorul. Un robot mi-ar uşura foarte mult munca, mai ales că se gasesc din ce în ce mai putini oameni care să muncească în agricultură”, mi-a răspuns hotărât Marius Vlad.
2 SFATURI PENTRU TINERII LEGUMICULTORI:
1. Să nu înceapă cu suprafeţe foarte mari şi să nu se gândească la profit. Pentru că la început nu câştigi, doar investeşti şi te poţi dezamăgi şi chiar poţi renunţa.
2. Să fie perseverenţi! Dacă nu merge bine într-un an, nu înseamnă că este totul pierdut. Să meargă înainte!
JURNALUL UNUI GRĂDINAR, UN PROIECT AMBIŢIOS
Ideea promovării în domeniul online a venit tot în contextul pandemic. „A fost ca un imbold, dacă tot nu aveam voie să ieşim şi să socializăm, am zis să încerc să mă promovez altfel. În plus, stând toată ziua prin solarii, am zis să împărtăşesc şi cu alţii pasiunea mea, poate ajută pe cineva, poate voi încuraja şi alţi tineri… Aşa am făcut şi pagina de Facebook şi canalul de youtube Jurnalul unui Grădinar. Mă filmez singur, tot eu montez filmuleţele, eu încarc, eu promovez, fac totul de unul singur. Este obositor, dar încerc să mă menţin. Am în plan să mă promovez, apoi să deschid un aprozar la nivel local, să accesez bani europeni prin diverse proiecte, să cumpăr teren, să mă extind”, spune încrezător Marius Vlad.
Click AICI şi abonează-te la canalul Grădinarului nostru Marius Vlad!
„Lumea va avea întotdeauna nevoie de hrană. Şi trebuie să o producă cineva, iar în viitor tehnologia ne va ajuta să producem mai mult şi mai uşor .” – MARIUS VLAD, Legumicultor şi vlogger la Jurnalul unui Grădinar
un reportaj de
PAULA CIUPAG