Rapiţa de toamnă furnizează nectar şi polen albinelor într-o perioadă în care flora meliferă este săracă, acoperind golul între culesul de la pomii fructiferi şi cel de la salcâm. În acest an însă perioadele de înflorire au fost decalate iar sursele de nectar şi de polen sunt semnificativ reduse.
- „Salcâmul a îngheţat în aproape jumătate din suprafaţa disponibilă iar rapiţa a fost cultivată pe suprafeţe mult reduse, din cauza secetei. În Moldova înfloritul la salcâm se suprapune cu perioade reci, apicultorii fiind nevoiţi să ducă sirop în pădure iar în văile din zona Calafat şi Caracal peste 60% din salcâm e negru din cauză că a fost afectat de o pâclă rece”, ne spune Ioan Fetea, preşedinte Asociația Crescătorilor de Albine din România. Vremea capricioasă fură 3-4 zile din culesul albinelor şi în vestul ţării.
- Pandemia de Coronavirus a determinat mai puţine ieşiri la stupi şi în pastoral a multor apicultori de peste 60-65 de ani.
- Preţul mierii, semnal de alarmă! Sunt producători nevoiţi să vândă cu 4 lei kilogramul pentru a face faţă concurenţei din import. După ce albina a fost scoasă ca specie din Legea Zootehniei, o altă nedreptate pentru mierea produsă în România aşteaptă corecţii legislative: etichetarea cu ţara de origine.
Luna iunie în prisacă
Luna solstiţiului de vară este şi perioada în care albinele ating apogeul dezvoltării lor. O serie de activităţi în stupină sunt impuse de valorificarea unor culesuri specifice (salcâmul II, III, teiul, fâneaţe în zona de deal, floarea-soarelui), concomitent cu minimizarea factorilor care să inducă roirea.
- continuă lucrările de recoltare şi extracţie a fagurilor cu miere;
- prevenirea roirii naturale, prin: asigurarea de spaţiu şi de faguri artificiali sau goi, asigurarea activităţilor de cules, distrugerea botcilor în cazul familiilor care sunt într-un stadiu avansat al frigurilor roitului, formarea de roiuri artificiale;
- înlocuirea fagurilor vechi, închişi la culoare, cu alţii artificiali;
- identificarea zonelor de pastoral, pregătirea documentaţiei şi a mijloacelor de transport.
- aprovizionarea şi pregătirea cu echipament apicol, repararea celui existent pentru a rezista la transport;
- pregătirea cu echipamentul necesar extracţiei şi stocării mierii;
- formarea de roiuri artificiale după culesul de la salcâm şi tei asigură creşterea numărului de colonii în stupină; evitaţi utilizarea botcilor de roire;
- efectuarea tratamentelor în caz de necesitate (paraziţi pe albine şi în celulele cu puiet);
- activităţi de stocare şi valorificare a producţiei obţinute.
Iată ce decontări solicită apicultorii!
un articol de
NICOLETA DRAGOMIR