4 minute de citit

20 de ani de performanţă – Claas Liner, grebla de adunat cu patru rotori

Modelul Liner 4000, cu o lăţime de lucru de 15,50 m, a fost inclus în gamă în 2009, iar în 2011 modelul Liner 3000, care s-a bucurat de un succes enorm, a fost înlocuit cu Liner 3500, urmat de Liner 3600 în 2015. Cu o lăţime de lucru între 9,90 m şi 15,50 m şi o lăţime a brazdei între 1,20 m şi 2,60 m, aceste utilaje se adaptează uşor la diferitele tipuri de furaje recoltate şi la cele mai des utilizate pickup-uri. Ghearele pentru furaje special dezvoltate de Claas, în combinaţie cu un control precis al mişcării rotorilor, asigură în orice moment preluarea curată şi integrală a materialului recoltat, protejând în acelaşi timp solul.

LINER 3000 (anul 1999)

Ansamblul rotorului stabileşte noi standarde
Elementul central al fiecărei greble de adunat Liner este ansamblul rotorului cu lubrifiere continuă într-o baie de ulei. Toate braţele cu gheare integrate sunt fixate prin sistemul patentat PROFIX de cuplare a braţelor cu gheare. Punctele de îndoire predefinite sunt poziţionate în afara carcasei rotorilor. Astfel, componentele carcasei rotorilor rămân protejate în orice moment, reducând nevoia de întreţinere şi sporind durata de viaţă.
Profilul camei greblei de adunat este conceput să reziste la cele mai ridicate sarcini datorită construcţiei sale din fontă cu grafit nodular. Diametrul mare şi ridicarea treptată a profilului camei asigură o funcţionare uniformă a braţelor cu gheare şi o acţiune de greblare curată pentru perioade lungi de utilizare, fără oboseală. Mişcarea uniformă a rolelor cu came în orice condiţii sporeşte, de asemenea, în mod semnificativ durata de viaţă a componentelor.

Deplasare rapidă pe şosea
Un mecanism sofisticat de rabatare hidraulică reduce dimensiunile greblei de adunat Claas Liner în timpul transportului pe şosea. În funcţie de prevederile aplicabile în fiecare ţară, utilajul se poate deplasa până la următorul punct de lucru cu viteze de până la 50 km/h. Înălţimea de transport rămâne mai mică de 4 metri, fără a fi nevoie ca operatorul să iasă din cabină şi fără a fi necesară îndepărtarea braţelor cu gheare.
Modelele Liner 4000 şi 3600 pot fi controlate utilizând terminalele Operator, Communicator II sau S10, după preferinţe. Datorită funcţionalităţii ISOBUS integrate, utilajele Claas Liner pot fi controlate, de asemenea, utilizând orice alt terminal compatibil ISOBUS disponibil în comerţ, dacă este necesar. Alternativ, controlul inovator prin iPad, utilizând aplicaţia Claas Easy On Board, asigură o operare extrem de simplă a utilajului.
Funcţiile de control permit operatorului să adapteze cu precizie utilajul Liner la condiţiile de lucru şi de sol existente, multe dintre setări putând fi memorate şi preluate automat. Lăţimea de lucru şi lăţimea brazdei, precum şi înălţimea rotorului pot fi reglate continuu prin intermediul sistemului hidraulic de confort, de exemplu. Si înălţimea de ridicare la capătul rândului poate fi reglată în funcţie de necesităţi, permiţând trecerea utilajului chiar şi peste cele mai mari brazde de furaje, fără a afecta forma acestora.

Text şi foto: CLAAS

ALIMENTAREA MAI RAPIDĂ A COMBINEI JAGUAR
Intervalele scurte de recoltare necesită utilizarea unor echipamente de înaltă performanţă. Cu LINER 3000, inginerii Claas au dublat productivitatea greblelor de adunat cu doi rotori în anii de după lansarea sa în 1999, sporind astfel capacitatea întregului lanţ de recoltare. Prin doar o singură trecere, utilajul putea aduna materialul recoltat pe o lăţime de lucru de până la 12,50 m într-o singură brazdă centrală, uniformă. Forma de cutie asigură un flux optim de material strâns pentru combina de recoltat furaje din spate.
Fermierii şi contractorii din agricultură au raportat o creştere cu 30% a productivităţii în cadrul lanţului de recoltat furaje, datorită ratelor de tăiere mai ridicate şi reducerii timpilor morţi.

Articol publicat în revista Ferma nr. 11/238 (ediţia 15-30 iunie 2019)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →