În perioada februarie – septembrie 2015, la fiecare dintre cele șapte sedii MEWI din România s-au organizat evenimente aniversare, fie sub formă de prezentări și seminarii, fie prin demonstrații practice cu utilaje.
Nici unul dintre aceste evenimente nu ar fi putut avea loc fără implicarea oamenilor locului, fără suportul colegilor ”de la centru” și fără colaborarea dintre departamentele Vânzări & Marketing și Service. Pentru că, la fiecare demonstrație practică, o întreagă armadă răscolește pământurile atât de diferite de la o zonă la alta a țării, în condițiile reale de lucru ale fiecărei regiuni, iar fără profesioniștii din departamentul Service, care ori urcă pe tractor, ori repară, ori ajută la punerea în scenă a demonstrațiilor, nimic nu ar fi posibil.
Pentru toate acestea, fiecare membru al echipei MEWI merită mulțumiri pentru eforturile depuse. De altfel, în orice împrejurare, la orice eveniment, atât Volker Schröder, administratorul MEWI, cât și Cristian Dănescu, director general al firmei, afirmă că echipa este „forța, motorul, angrenajul care face ca firma să funcționeze”.
Trei inaugurări de sedii
În primăvară (12 martie 2015), MEWI a inaugurat noul sediu de la Drajna, jud. Călărași, consolidându-și astfel prezența în Bărăgan. Filiala funcționează aici încă de acum patru ani. Este cea de-a treia inaugurare a unui sediu propriu în decursul unui an calendaristic, după cele deschise la Valea lui Mihai (jud. Bihor) și la Stoenești (Giurgiu), toate având același plan de construcție. Cei 18 angajați de la Drajna, din departamentele Vânzări, Service și Piese de schimb, vor deservi județele Ialomița, Călărași, Buzău și Brăila.
În seria “Mewi Demo” s-a înscris și evenimentul de la Tureni, jud. Cluj (8 mai 2015), cu primele demonstrații MEWI în această zonă a țării, care au avut loc pe o parcelă din imediata apropiere a sediului din Tureni. Pe câmpul „greu“, în pantă, ales tocmai pentru că reproducea condițiile și provocările agriculturii din zonă, cei peste o sută de fermieri prezenți, unii veniți de la mare distanță, au asistat la o demonstrație de forță cu tractoare Fendt și Challenger și cu utilaje Horsch, precum și la o prezentare a tractoarelor Valtra și a altor echipamente din portofoliul MEWI.
Desfășurat sub deviza ”De la tradițional la hi-tech”, evenimentul „Ziua Porților Deschise” (la Orțișoara, Timiș, în 22 mai 2015) a cuprins prezentarea portofoliului de noutăți, demonstrații cu echipamente pentru erbicidat, drive-test, momente festive și alte surprize. A fost și o sărbătoare a echipei Mewi, ocazionată de împlinirea a 20 de ani de activitate a companiei.
Apoi, evenimentul aniversar organizat la sediul din Stoenești, jud. Giurgiu (9 iunie 2015) a luat forma unui seminar susținut de Michael Horsch, fondatorul celebrei companii germane. În traducerea lui Constantin Curcă, reprezentant Horsch pentru România, cei 50 de fermieri prezenți au asistat (și au interacționat când a fost cazul) la dezbaterea unor teme de actualitate din domeniul agricol.
Alte demonstrații de forță ale mașinilor agricole din portofoliul companiei au avut loc la Drajna Nouă, jud. Călărași (9 iulie 2015) și Kogălniceanu, jud. Constanța (24 septembrie 2015) în seria Mewi Demo și la Ziua porumbului de la Diosig – jud. Bihor, din data de 2 septembrie 2015.
„Dorim să creăm relații între fermieri și mărcile pe care le reprezentăm, pentru că suntem interfața care construiește această legătură. Iar pentru a o face să funcționeze, trebuie, mai presus de orice, să oferi, nu să iei. Încercăm să fim ceva care să-i intereseze pe oameni, în lupta tot mai înverșunată cu indiferența care a cuprins lumea”, a declarat managerul general, Cristian Dănescu.
”URCARE UȘOARĂ, COBORÂRE ANEVOIOASĂ”
Leontin Coca, director vânzări MEWI: „Cam așa arată graficul rezultatelor acestui an: urcare până în iunie, stagnare și apoi coborâre, raportat la aceleași luni ale anului anterior. Care ar fi posibilele cauze? În primul rând prețurile mici și fluctuațiile mari ale prețului la cereale, care i-au determinat pe fermieri să aibă rețineri în a face investiții. Apoi lipsa completă a proiectelor europene cu valori mici și sumele mici alocate fermelor vegetale. Deși statisticile arată că suntem departe de medie pe mecanizarea agriculturii, fermierii încă mai consideră altceva. Iar matematic vorbind, în ritmul actual al achiziționării de mașini și utilaje agricole, am avea nevoie de 80 de ani pentru a asigura deficitul de putere față de media europeană”.
Daniel Mayer, director tehnic MEWI: „2015 a fost un an al provocărilor, unele anticipate, altele care ne-au luat prin surprindere, dar la care am reacționat în timp util. Departamentul Service a suferit modificări importante în structura personalului, pentru a putea răspunde cu rapiditate cerințelor pieței. Firma noastră mamă, Schröder Landmaschinen, consideră activitatea de service esențială pentru activitatea companiei noastre și pentru continuitatea vânzărilor, motiv pentru care avem toată susținerea în a efectua lucrări de calitate, a răspunde așteptărilor clienților, la standardele înalte impuse de producători”.
Articol publicat in revista Ferma nr. 22(161) 15-31 decembrie 2015