3 minute de citit

2 Reguli importante în plantaţia de căpşun

Alexandra Orlaie-Ţăranu, inginer horticol, consultant la Pepiniera Moara din jud. Suceava, explică de ce primele flori din plantaţiile noi de căpşun nu sunt neapărat un motiv de bucurie şi ce trebuie să faceţi pentru a vă asigura o producţie bună, precum şi de ce este greşit să bilonaţi plantele de căpşun.

hort1a220_b

1. PRIMA INFLORESCENŢĂ TREBUIE RUPTĂ!

După plantarea căpşunilor, după ce aţi avut grijă să înlocuiţi plantele care nu s-au prins, cel mai important este ca prima inflorescenţă să fie ruptă. Mulţi se bucură că planta dă primele flori, şi nu le rup, dar acest lucru poate duce la epuizarea plantei, din cauză că se creează un dezechilibru între sistemul foliar şi cel radicular. Dacă rădăcina este destul de mare şi de viguroasă şi planta are 2-3 fruzuliţe şi are deja o inflorescenţă, planta va duce toată hrana şi energia în acea inflorescenţă. Astfel, nu va mai putea folosi din capacitatea ei pentru dezvoltarea următoarelor frunze şi nu va putea susţine producţia.
Dacă lăsaţi ca planta să producă imediat după ce a fost plantată, se poate să aveţi o slabă diferenţiere de producţie în anul următor. Uneori, exact acea primă floare pe care o lăsaţi la început vă poate afecta, de fapt, producţia pe doi ani. De aceea, în plantaţiile noi de căpşun, trebuie rupte primele flori pentru toate plantele, indiferent dacă plantaţia a fost înfiinţată toamna, cu plante verzi, sau primăvara, cu stoloni frigo.

2. „ÎNCĂLŢAREA” PLANTELOR.

Plantarea căpşunilor în sistem clasic se face fără bilonare, pe pământ plat. Unii cultivatori de căpşuni utilizează bilonarea, ca la cartof, ceea ce este greşit. La căpşun nu se face bilonare, nu se ridică pământul în jurul plantei, pentu că rădăcina este superficială şi, uneori, pământul se lasă după plantare şi rădăcina rămâne dezgolită şi se deshidratează.
Este foarte important însă ca după plantare, care se face până la nivelul coletului, să fiţi atenţi şi să faceţi „încălţarea” plantelor, adică să aveţi grijă să fie suficient pământ în jurul coletului. În unele cazuri, din cauza irigaţiilor sau a ploilor, pământul se tasează şi se lasă. În plantaţiile de căpşun în sistem clasic, „încălţarea” plantelor se poate face cu sapa, iar în cele cu folie, se trage pământul cu mâna pe lângă plantă, ca rădăcina acesteia să fie bine acoperită.

CULTIVAREA CĂPŞUNILOR ESTE CHIMIE!

“Din cauză că nu am ştiut ce tratamente să aplicăm, am pierdut aproape jumătate din plantele dintr-un solar, pe care a trebuit să le înlocuim. Cultivarea căpșunilor este chimie”, ne-a declarat Simona Iertea, din Ineu, jud. Arad, cultivator de căpșun.

Articol publicat în revista Ferma nr. 7/256 (ediţia 15-30 aprilie 2020)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →